Az étel, mely segít megfékezni az éhséget

Sokan azt gondolják, hogy néhány falat gyümölcs vagy pár szem olajos mag segít elűzni az éhséget, azonban van egy sokkal jobb opció, ami a tudomány mai állása szerint tényleg elmulasztja az étel utáni sóvárgást.

A kutatók igazán egyszerű módot találtak arra, hogy megfékezzék a magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételek utáni sóvárgásunkat. Állításuk szerint egy sós leves segíthet a problémán.

Az étel, mely segít megfékezni az éhséget

Igazán egyszerűnek hangzik, így egy kicsit hihetetlen is, de a kutatók állítják, hogy a leves vagy húsleves fogyasztása teltségérzetet és jóllakottságot biztosít, ami megkönnyíti a kevésbé egészséges lehetőségek mellőzését.

Már több tanulmány is bebizonyította, hogy egy kis tál leves elfogyasztása jóllakottság-érzést biztosít, így kevesebb kalóriát veszünk be a szervezetünkbe.

Egy 2012-es tanulmányból az is kiderült, hogy napi kétszeri levesfogyasztás 50%-kal nagyobb súlycsökkenést eredményezett.

Vannak, akik szerint a leves ezen tulajdonságát sós vagy umami ízének köszönheti. Nyilván a hűtött, gyümölcsalapú levesek nem rendelkeznek ezen tulajdonsággal, azonban egy lassan főzött, fűszerekkel és zöldségekkel ízesített húslevesalappal készült fogás igen. A csirke- vagy marhahús használata tovább növeli az umami íz mélységét. Ezenkívül más összetevők, például a parmezán sajt héja vagy olyan adalékanyagok, mint a mononátrium-glutamát (MSG) is erősítik az umamit. Kutatók állítják, hogy az umami az oka annak, hogy a leves teltségérzetet biztosít.

Egy másik tanulmány szerint minél erősebb az umami íz, annál erőteljesebb a jóllakottság érzése. Tehát, ha szeretnénk egy kis túlsúlytól megszabadulni, akkor érdemes lehet sok levest fogyasztani!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek