Ilyen tésztát és rizst vegyél, ha lassú felszívódásút keresel

Lássuk, mit is érdemes tudni az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokról. Mutatjuk, mit válassz, ha a legegészségesebb opciókat szeretnéd!

Mást sem hallunk, mint hogy tudatosan táplálkozzunk, ha nem akarunk hízni, illetve hogy együnk minél több rostot és lassan felszívódó szénhidrátot. Na de mit is jelent az utóbbi?

Olasz tészták
A teljes kiőrlésű és durumtészta a legalacsonyabb glikémiás indexű

Több okból is érdemes az alacsony glikémiás indexű (GI) szénhidrátokat választani, többek közt azért, mert lassabban szívódnak fel, ezáltal lassabban is emelik meg a vércukorszintet, így tovább érezzük magunkat jóllakottnak étkezés után - ergo kiegyensúlyozottabb lesz az éhségérzetünk, és kevesebbet is eszünk. Ezen kívül gazdagok mikrotápanyagokban, vitaminokban, ásványi sókban és élelmi rostokban, ezzel segítve az emésztést és az egészségünket.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (GI) egy mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy egy adott étel milyen mértékben és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb egy étel GI-je, annál erőteljesebb ez az emelkedés.

Melyek a legmagasabb glikémiás indexű szénhidrátok, melyeket jobb csak ritkán fogyasztani?

  • finomított lisztes péktermékek (pl. fehérkenyér illetve a legtöbb bolti és csomagolt kenyér)
  • fehér rizs
  • burgonya
  • gyümölcsökből pl. a banán, görögdinnye, szőlő

Avokádókrémes spagetti

Ez a tésztaétel nagyjából 15 perc alatt készül el. Isteni finom, izgalmas színe van és pont ezértmindenkinek a tetszését el fogja nyerni. Mindenképp érett avokádóval dolgozzunk, mert ...

Csirkés tésztasaláta

A tésztasaláta egy könnyen összedobható ebéd vagy vacsora, amibe igazából bármit belerakhatunk a hűtőből. Most egy könnyed csirkés verziót készítettünk, és a sima tésztát ...

Melyek a legalacsonyabb glikémiás indexű (lassabb felszívódású), egészséges szénhidrátok?

  • teljes kiőrlésű gabonából készült tészták és péktermékek
  • durumtészták (szinte az összes olasz tésztaféle)
  • gyümölcsökből a citrusfélék, a cseresznye és a bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, ribizli, málna)

A legjobb tésztaféle

Ha tehetjük, vegyünk teljes kiőrlésű gabonából vagy durumlisztből készült tésztákat (utóbbi szinte minden olasz tészta alapanyaga). Ők lassú felszívódásúak, alacsony GI-vel. Ezen belül is a durumspagetti a legszuperebb, mert alakjánál fogva még alacsonyabb a GI-je!

Lenmagos teljes kiőrlésű zsemle

A teljes kiőrlésű zsemle egy egészséges és tápláló péksütemény. Ez a liszt tartalmazza a búzaszem minden részét, így több rostot, vitamint és ásványi anyagot rejt, mint a ...

A zöldségből készült gluténmentes tészták is lassú felszívódásúak (pl. vöröslencse, (csicseri- vagy zöldborsó), míg a kukoricából készült tészták a legkevésbé ajánlottak, hiszen irtó magas a GI-jük.

Tipp: kombináljuk tésztaételünket friss zöldséggel (pl. egy-két marok rukkolával) + jó minőségű fehérjével, tovább lassítva a felszívódást!

A legjobb kenyér

Készüljön teljes kiőrlésű vagy legalábbis finomítatlan lisztből vagy rozslisztből, adalékanyag-mentesen, lehetőleg házi kovásszal!

A legjobb rizsféle

Válasszunk lehetőleg rostdús, hántolatlan rizst, például barna rizst, mely egy teljes értékű, rostban és értékes tápanyagokban gazdag rizsféle. A basmati is lassabb felszívódású, mint a sima fehér rizs, de a legjobb, ha ez is hántolatlan.

Gojibogyós-amarántszelet

A "szuperélelmiszerként" számon tartott goji bogyó Ázsiából, főkét Kínából származó aszalt gyümölcs. Előszeretettel fogyasztják gyógyhatása miatt, kiemelkedően magas a C-vitamin ...

Glikémiás index szempontjából azonban a hajdina, az amarant és a quinoa a legjobb!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tésztás cikk itt:

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...