A káposztás tészta, amitől a „cukros" és a „borsos" tábor is boldog lesz

’Régen utáltuk, ma kedveljük’ fogások léteznek, és az idő előrehaladtával egyre több ilyenbe futunk bele. Ha valaha nem szeretted, adj egy esélyt a káposztás tésztának, érdemes, meglátod!

Te hogyan etted a menzás káposztás tésztát, cukorral? Nálunk szinte kivétel nélkül mindenki édesen fogyasztotta, maximum abban nem értettünk egyet, hogy kristály- vagy porcukorral finomabb. Én személy szerint imádtam a fogam alatt ropogó cukorkristályokat, és kifejezetten borsosan kedveltem. Aztán az évek folyamán változott a véleményem, ma már sósan eszem. Hogyan lehet a régihez hasonló boldogságélményt előcsalni mindenkiből egy alapvetően nagyon egyszerű fogással? Most erre kerestem a választ, nézzétek, mire jutottam.

Káposztás tészta - receptért kattints a képre

Tészta

Tésztaételek közül mindenkinek más jött be jobban: főleg a túrós és a grízes tészták taroltak, csak utána jöttek a listán a mákos és a diós, a káposztásnak pedig csak kevesen örültek. Meglepő, amikor így megfordul a világ? Nem, egyáltalán nem, hiszen hosszú évek teltek el azóta, a sóskát és spenótot is megesszük már, és édes tésztákat maximum a gyerekeknek csinálunk. Kivétel a káposztás tészta, mert ez sósan-borsosan is nagyszerű. Ehhez a legjobb száraztészta a fodros kocka, de ha egyszer lesz időtök, nyújtsatok friss kockatésztát, ahogy nagymamám csinálta, az hét nyelven beszél!

Káposzta

Ne tartson vissza senkit, ha nem kap a képen látható kisebb, csúcsos káposztát, ez ugyan pontosan tökéletes egy négy fős adaghoz, de a nagyobb, sima káposztának is megvannak az előnyei. Ha már nekiállunk káposztát reszelni, vagy amit jobban kedvelek, mandolinon hajszál vékonyra vágni, akkor tíz perc vagy húsz, a különbség nem számít. A kissé besózott, kinyomkodott káposztát egy adagban le tudjuk pirítani, legfeljebb csak a felét használjuk fel az aznapi káposztás tésztához, a többit le tudjuk fagyasztani, ezzel megspórolva egy csomó időt és mancsolást a legközelebbi főzéskor.

A káposzta jól bírja a mélyhűtést, és mivel szálas, elég gyorsan fel is olvad majd, sőt rétesbe vagy haséba is tehetjük töltelékként.

Káposztás tészta - receptért kattints a képre

Hagyma és cukor

Káposztapárolás előtt van még egy nagyon fontos alkatrész, amit mindenképpen meg kell pirítanunk, ez a vöröshagyma.

Kevés olajon (nem olíván) pároljuk, és itt csalhatunk: adhatunk hozzá egy kanál cukrot, hogy karamellizáljuk, vagy hagyhatjuk a természetes édességét kibontakozni.

Mindkét zöldség pont elég édes magában is, csak elő kell hívnunk belőlük a tudományukat, így lesz a legfinomabb a káposztás tésztánk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek