Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Akrilamid stop - áprilistól csökkenteni kell egyes élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmát

Uniós rendelet szabályozásához alkalmazkodva áprilistól csökkenteni kell egyes élelmiszeripari termékek akrilamidtartalmát.

2018 áprilisától egy uniós rendeletnek megfelelően hazánkban is csökkenteni kell az élelmiszerek akrilamidtartalmát. Az akrilamid egy olyan vegyület, ami potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak, elsősorban:

  • a friss burgonyából készült hasábburgonya,
  • egyéb darabolt (olajban sütött) termékek
  • szeletelt burgonyaszirom;
  • a snackételek,
  • sós kekszek,
  • a burgonyapépből készült termékek,
  • a kenyér;
  • a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve
  • a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet) gyártóinak kell különösen figyelniük.

Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.

Az otthoni sütés során is tehetünk azért, hogy a saját konyhánkban kevesebb akrilamid képződjön. Például, a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon 160-175 Celsius fok közötti, sütőben 180-220 Celsius fok közötti hőmérsékleten készítsük el, használjuk a légkeverés funkciót ha lehetséges és ha  nem fagyasztott sült krumplit sütünk, hanem nyers burgonyából, akkor azt főzzük elő.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!