7+1 ok, hogy minél több céklát egyél - segít a fogyókúrádban is!

A cékla az őszi-téli időszak egyik legkarakteresebb zöldsége, ami sokkal többet tud az ecetes céklasalátánál.  

Elérkeztünk az ősz közepéhez, és ez meglátszik a zöldségesek kínálatán is. De semmi baj - hiszen az októberi szezonális zöldségek között is vannak igazi szuperkaják - kezdjük is rögtön a csodás színű céklával!

1. Segít a fogyásban

100 dkg cékla mindössze 43 kcal, így tökéletes alapanyaga a fogyókúrás étrendeknek. Készíts belőle salátát vagy süsd meg gazdagon fűszerezve sültek mellé köretnek!

2. Kordában tartja a vércukorszintedet

Értékes élelmirost-tartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok felszívódását. 100 g cékla 10 g szénhidrátot tartalmaz, glikémiás indexe 64. Fogyaszthatod ebédre, uzsonnára és vacsorára is.

3. Csökkentheti a vérnyomásodat

A magas vérnyomásbetegség hazánkban is a vezető megbetegedések közé tartozik. Ez a betegség is klasszikusan az egészségtelen életmóddal összefüggő, a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján alakul ki. Szövődményei közé tartoznak a vezető halálokok közé tartozó szív- és érrendszeri betegségek, időben felismerve életmód-változtatással, későn felismerve már azonban csak gyógyszeresen kezelhető.

Egy londoni kutatócsoport 2014-ben publikált kutatási eredményei szerint a céklalé rendszeres fogyasztása sikeresen csökkentette a kutatásban résztvevők vérnyomásértékeit.

4. Vérszegénység ellen is jó

Sokan tudják, hogy a megfelelő vérképzéshez vas szükséges, azt azonban már kevesebben, hogy a megfelelő folsavszint is kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban. A cékla magas folsavtartalmának köszönhetően szerepet játszik a vérszegénység kialakulásának megelőzésében.

5. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A cékla színét adó anyag, az ún. betanin antioxidáns hatással bír a szervezetben, amelyek segítségével képes szerveztünk harcolni a szabadgyökök ellen.

6. Jót tesz az emésztésednek

A cékla élelmirost-tartalma (2,8g/100 g) táplálékul szolgál a beleinkben élő mikroflórának. A napi ajánlott élelmirost-bevitel 25-30 g, 25 dkg céklával (köretként vagy salátaként) már ennek a negyedét biztosíthatod.

7. Elkerülheted vele az elbutulást

A céklában található nitrátok javíthatják az agyi oxigénáramlást, és így az agy működésének egészségét is támogatják.

+1. A levelei is nagyon értékesek

A céklának nem csak a gumója, hanem a levelei is gazdagok ásványi anyagokban, folsabvan, antioxidánsokban. Alapos tisztítás után használd őket zöldsalátáid alkotórészeként!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...