A felejtős diéták felismerésének 7 alapszabálya

Én egészen ki tudok készülni attól, hogy micsoda badarságokat tartalmazó diéták képesek fennmaradni. Összegyűjtöttem 7 tippet, amiről felismerhetitek a butaságokat.

Kevés olyan embert ismerek, aki ne próbált már volna ki valamiféle diétát. Van, aki fogyni szeretne, van, aki méregteleníteni, van, aki csak egészségesen enni, van, aki valamely betegséggel szemben szeretné felvenni a harcot. Most az első csapatra, azaz a fogyni vágyókra koncentrálunk.

Nem kell megijedni, nem így néz ki egy jó fogyókúrás ebéd

Beírtam a keresőbe a „fogyókúra" szót, több mint egymillió találatot kaptam. Van miből mazsolázni, az biztos. De merre induljon el a laikus?

Nyilván, hogy az első oldalon megjelenő, legnépszerűbb diétákat futjuk át először - de legyünk tisztában azzal, hogy ez igazából semmit nem jelent a diéta hatékonyságával kapcsolatban, különösen, ha az adott oldal hirdetésként jelenik meg.

Ha kiválasztottunk a találatok közül egy szimpatikusnak tűnő diétát, eljutunk arra az oldalra, ahol megismerhetjük az adott diéta főbb elemeit, a követendő szabályokat, lépéseket, fokozatokat.

Honnan derül ki számunkra, hogy az adott diéta vajon nem teljes szamárság-e?

1. Bioszalapok

Ha egészségügyi végzettséggel rendelkezünk, vagy esetleg biológiát tanultunk az egyetemen, akkor remélem azonnal felismerjük a butaságot, a tudományos fél- (negyed-?)igazságokat, a totális blődségeket, és azonnal továbblépünk.

Ha nincs egészségügyi végzettségünk, kérjük kölcsön a gimis bioszkönyveket, és fussuk át az emberi test működéséről szóló fejezeteket még egyszer. Máris tisztábban fogunk látni.

2. Keressük mögötte az embert!

A diéták mögött jellemzően (jól fényképezett) orvosok, edzők, táplálkozási szakértők (bármit is jelentsen ez) állnak, na meg persze bárki, aki erre affinitást érez. Ha nem lenyomozható, hogy ki áll a diéta mögött, azonnal felejtsük el. Számtalanszor találnak ki fiktív orvosokat, szakembereket, csakhogy jobban menjen az üzlet. Legyünk tisztában azzal, hogy táplálkozásról érdemben beszélni kémiai, biokémiai, anatómiai, élettani, kórélettani (felsőfokú) ismeretek nélkül nem lehet hitelesen. Attól, hogy elolvasunk egy rakás táplálkozásról szóló könyvet, cikket, még nem válunk szakértővé. És mások sem. Na meg persze az sem árt azért, ha valaki a konyhában sem teljesen kétbalkezes .

Olvastad már?

Top 5 idegesítő fogyókúrás tévhit

3. Speckó cseppek nélkül nem fog menni!

Nézzük meg alaposabban a diétát: van-e olyan termék, ami nélkül a diéta kivitelezhetetlen? Pl. egy csepp, amit a vízhez kell adagolni mindennap, „különleges", márkázott alapanyagok, amit csak a speciális üzletekben lehet kapni, egy étrend-kiegészítő termékcsalád, amit ha nem veszünk meg rendszeresen, akkor inkább bele se kezdjünk. Ha erre a kérdésre „igen" a válasz - azonnal lapozzunk tovább, felejtsük el. Biztosak lehetünk benne, hogy ez semmi másról nem szól, csak az üzletről.

4. 2 nap alatt mínusz 10 kiló!

Őszintén - van ennek bármi esélye? A +30 kilós túlsúly sem 1 hét alatt jött fel ránk! Ha egy diéta rövid idő alatt ígér nagyon gyors fogyást, akkor valószínűleg nem sokra megyünk vele. Az biztos, hogy ha le is adjuk a sok kilót, nem maradnak sokáig távol, cserébe viszont ártunk a szervezetünknek.

5. Együnk egyféle ételt 2 hétig!

Tipikus formája a káposztaleves-diéta vagy a különböző porokat (shake) tartalmazó diéták. A sikeres és egészségünket sem veszélyeztető testsúlycsökkenés hosszútávú gondolkodást igényel hosszú távon fenntartható étrenddel. Ha képesek vagyunk belátni, hogy nem fogunk életünk végéig káposztalevesen és csokisshake-poron élni (és remélem képesek vagyunk), akkor azt is be fogjuk látni, hogy a káposztaleves segítségével leadott kilók szépen visszakúsznak majd, mihelyst visszatérünk régi életmódunkhoz.

6. Felejtsük el a szénhidrátokat! Vagy éppen a zsírokat!

Nem túl bonyolult szerintem azt sem megérteni, hogy ha háromféle makrotápanyag (szénhidrát, fehérje, zsír) kell a szervezünk működéséhez, akkor mindháromra szükségünk van. Nincs olyan hosszútávú étrend, ami bármelyik nagymértékű korlátozásával ne vezetne egészségünk károsodásához. Ehhez hasonlóan élelmiszercsoportokat sem szükséges kizárni az étrendből - vagy ha igen, akkor azt csakis személyre szabottan, pl. a már létező betegségek tükrében.

7. Ez a diéta a tuti!

Ha azt olvassuk, hogy egy adott diétával - de csak azzal és semmi mással - megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, az összes betegségünk elmúlik, és örök életűek leszünk - ne higgyük el. Mert ilyen nincs.

(via eatright.org)

(fotó: flickr/Gideon)

Címlapról ajánljuk

További cikkek