7 szuper tipp, hogy könnyebb legyen az edzés nagy túlsúly mellett

Eljött a pillanat, eldöntöttük, sportolással gyorsítjuk fogyásunkat. Futni mentünk, de fájt a térdünk, súlyzókat emeltünk, de vastag lett a karunk. Mit rontottunk el?

Hosszú évek kemény munkájával eljutottunk oda, hogy +20-25 kiló súlyfeleslegünk van. Aztán rádöbbentünk, hogy nem mehet ez így tovább, ideje életmódot váltani, ideje elkezdeni rendszeresen újra mozogni. De ha futunk vagy ugrálós tornára járunk, megfájdul a térdünk, ha súlyzózunk, megvastagszik a karunk, ám a mérleg nyelve csak nem mozdul.

Íme 7 jó tanács, hogy nagy súlytöbblet esetén milyen mozgásformákban gondolkozzunk:

  1. Minél nagyobb a súlyfelesleg, annál fontosabb megítélni, hogy milyen fittségi és egészségi állapotban vagyunk, mielőtt bármilyen mozgásprogramba belekezdünk. A nagy súlyfelesleg már önmagában is rizikó a szív-, és keringési betegségek vagy genetikai hajlam mellett a kettes típusú cukorbetegség kialakulására, a tartós túlsúly miatti ízületi és gerincproblémákról már nem is beszélve.
  2. Ha nincsen olyan egészségügyi problémánk, amely miatt speciális gyógytornára lenne szükségünk, akkor személyi edző segíthet a pillanatnyi edzettségi, egészségi állapotunknak megfelelő zsírégető edzésterv kidolgozásában.
  3. Nagy súlyfelesleg mellett kizárólag könnyű, alacsony intenzitású edzéseket végezzünk. Így nem terhelhetjük túl magunkat, ráadásul azt sem árt tudni, hogy a zsírégetés biokémiai égési folyamat, azaz oxigén jelenléte kell hozzá. Ha lihegünk, mert olyan kemény az edzés, már biztosan nem zsírt égetünk, hanem az izmok glikogénraktáraiból a glükózt, ugyanis azt tudjuk oxigén jelenléte nélkül is, azaz anaerob módon égetni.
  4. Nagy súlyfelesleg esetén kiváló edzés lehet a szabadban vagy futópadon végzett gyaloglás, biciklizés, úszás. Hetente legalább 3 alkalommal 40-60 percen át végezzünk ilyen jellegű edzést.
  5. Fontos, hogy edzetlen embereknél a zsírégetés csak 20 perc után indul be, ezért az ennél rövidebb ideig tartó edzés hatástalan. Edzőteremben vagy nálunk a fogyókúra központban az edzők profi pulzusmérő óra segítségével mérik be az egyéni terhelhetőségednek megfelelő zsírégető zónát.
  6. A mozgás mellett fontos a táplálkozási hibáid kijavítása, mivel a szervezet fokozott zsírraktározásának 60%-ban néhány táplálkozási hiba az oka, és ha ezeket nem javítjuk ki a mindennapjainkban, akkor gyakorlatilag hiába edzünk.
  7. Amit biztosan felejts el, azok az alakformáló gyakorlatok. Nincs helyi zsírégetés, azaz hiába végzed tucatszám a hasizomgyakorlatokat, nem fogsz hasról fogyni. Az izomerősítő gyakorlatokkal, súlyzós edzéssel csak azt érjük el, hogy a zsírréteg alatt tónusosabb lesz az izom, de a zsír is marad!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek