Reflux - hogyan ismerjük fel?

A megpakolt tányérok, nehéz ételek és italok komolyan megterhelhetik szervezetünket, a kellemetlen, rossz közérzet pedig könnyen a hangulat és egészségünk rovására mehet. (x)

A reflux korunk egyik „népbetegsége”, amelynek kialakulásához számos tényező vezethet, mint például bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vagy éppen alkati adottság. A betegség oka, hogy a nyelőcső és a gyomor határán elhelyezkedő záróizom nem működik megfelelően, s ennek következményeként nem képes megakadályozni a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását.

A reflux kialakulása

A rendszertelen táplálkozás, az ülő életmód, a dohányzás, a túlzott alkohol-, tea- és kávéfogyasztás mind hajlamosítanak a refluxbetegség kialakulásához. A terhesség során igen gyakran jelentkezik a kismamáknál, különösen a harmadik trimesztertől kezdődően.

Tünetek

A betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, a mellkasnál érezhető égő érzés, fájdalom: a szegycsont mögött jelentkezik, és számos esetben kisugárzik a mellkas egyéb részei és a torok felé. Leggyakrabban étkezéseket követően, vagy fekvő testhelyzetben (pl. éjszaka) jelentkezik. Jellemző tünet lehet még a savanyú íz a szájban vagy a torokban, rekedtség, émelygés, hányinger, puffadás, krónikus köhögés.

Amennyiben a refluxbetegség nem kerül időben felismerésre és nem kezelik, súlyos, szövődményes formái is kialakulhatnak, ezért már az első tünetek megjelenésétől kezdve komolyan kell venni. A betegség diagnosztizálása orvosi feladat! A refluxbetegség kezelése életmódbeli, étrendi változtatásokból, illetve gyógyszeres kezelésből állhat.

Életmód tippek

  • Kerüljük az erősen fűszerezett, zsíros ételeket, az alkoholt, a koffeintartalmú és szénsavas italokat, a paradicsom alapú ételeket és a csokoládé fogyasztását.
  • Naponta többször együnk kis mennyiségű ételt.
  • Esténként már csak keveset együnk és könnyű ételt.
  • Amennyiben éjszaka észleljük a panaszokat, érdemes az ágy feji részének megemelése.
  • Csökkentsük, vagy lehetőség szerint teljesen hagyjuk el a dohányzást.
  • Kerüljük a túl szoros és szűk ruházat viselését.
  • Étkezések után közvetlenül ne mozogjunk, ne sportoljunk, hagyjunk legalább 20 perc szünetet.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres terápiában nagyon hasznosak lehetnek a refluxbetegség tüneti kezelését jelentő gyors hatású alginát tartalmú készítmények. Az alginátok védőréteget képeznek a gyomortartalom tetején, így megakadályozzák a sav visszaáramlását a nyelőcsőbe, és távol tartják a gyomortartalmat a nyelőcső falától, enyhítve ezzel a gyomorégés és savtúltengés okozta kellemetlen tüneteket már 3 percen belül. Az alginátok további előnye lehet, hogy biztonságosan alkalmazhatóak a terhesség és szoptatás idején is. (x)

További információért kattints ide!

Címlapról ajánljuk

További cikkek