7 gyakori hiba, ami miatt nem lesznek tökéletesek a sült zöldségeid

A friss nyári zöldségek nemcsak főzve, párolva vagy a sütőben sütve lehetnek finomak, grillezéssel még ízletesebbé varázsolhatjuk őket. De mit NE csináljunk? 

Egy hétvégi családi vagy baráti sütögetésnél aligha tudunk kedvesebb programot találni a jó időben, ilyenkor pedig nemcsak húsokat, de zöldségeket is előszeretettel sütünk. Akár már egy kevés grillezés is elképesztően finom, füstös ízt és teljesen más textúrát tud adni a zöldségeknek, van azonban néhány aranyszabály, amit nem árt betartani, különben könnyen elronthatjuk a végeredményt.
Mi az a 7 hibalehetőség, amit érdemes kikerülni zöldségsütés/grillezés közben? Mutatjuk!

1. Nem főzöd előre a keményebb zöldségeket

Néhány zöldség nagyon igényli az előfőzést, egyszerűen azért, mert ha nyers állapotban dobjuk a grillre, nem puhul meg eléggé. A krumpli, a cékla, az édesburgonya, a tök, vagyis a keményebb állagú zöldségek előfőzést igényelnek. Ez nem azt jelenti - például a krumpli vagy az édesburgonya esetében - , hogy teljesen megfőzzük őket, majd hagyjuk, hogy a sütőlapon/grillen szétessenek, a főzési idő fele tökéletesen elég, hogy előkészítse ezeket az ételeket a grillezéshez!

2. Nem fűszerezel elég bátran

Bizony, ahogy a húsokat is jól meg kell fűszerezni sütés előtt, úgy nem szabad spórolni az ízesítőkkel a zöldségek esetében sem. A só szinte mindig esszenciális eleme az ízesítésnek, de inkább gondolkodj igazi fűszerekben, petrezselyem, oregánó, bazsalikom, rozmaring, ezek csak még ízletesebbé varázsolják majd az ételeket.
3. Cukros pácot használsz
A pácolás húsok és zöldségek esetében is jó ötlet, viszont nem mindegy, mivel kened be a zöldségeket. Ha mondjuk barbecue-szószt vagy valamilyen balzsamecetet használsz, könnyen lehet, hogy cukros páccal dolgozol, amitől a zöldség ugyan karamellizálódik, de könnyen meg is ég. Készíts saját pácot, a lé alapja pedig legyen inkább olajos vagy ecetes, azzal nem lőhetsz mellé!

4. Kevés olajat használsz

A forró sütőfelület mindig legyen olajos! Szebben megpirítja az ételeket, és sokkal kisebb eséllyel égnek oda a zöldségek.

5. Nem különíted el az apróbb alapanyagokat

A kisebb, könnyen szétguruló zöldségeket (csicseriborsó, koktélparadicsom, brokkoli, karfiol, kelbimbó) grillrácson vagy sütőlapon sütve érdemes grillkosárban, alufóliában, grillezésre alkalmas kis lyukú tálban tárolni, így könnyebb lesz őket összeszedni a sütés végén.

6. Túl magas hőfokon sütsz

Mivel ezt a szabályt betartani a legnehezebb, a legegyszerűbb megoldás (már amennyiben nem tudod te magad beállítani a hőfokot a grillezőn), ha a zöldségeket először a grill legmelegebb pontján kezded el sütni, majd szépen fokozatosan kirakod őket a valamivel alacsonyabb hőmérsékletű szélekre.

7. Túl sokáig sütöd őket

A grill ugyanis kb. feleannyi idő alatt képes megsütni és megpuhítani a zöldségeket, mintha a sütőben vagy a tűzhelyen sütnéd őket. Figyelj az időre, ha pedig nem vagy benne biztos, hogy már kész az étel, tegyél egy próbakóstolást, az sosem árthat!

via Thekitchn

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek