Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

60 éves Barbie, akit imádott gyűlölni a világ, de mostantól minden más lesz

Ezen a hétvégén ünnepelte 60. születésnapját Barbie, a lányok kedvenc babája és a világ egyik legmegosztóbb játéka. Ha valakinek, hát Barbienak nagyon jót tett az idő. 

1959. március 9-én New Yorkban mutatták be először Barbie-t, eredeti nevén Barbara Millicent Roberts-et. Ő az a lány, aki 60 év alatt bebizonyította, hogy bármivé válhatsz, ami csak lenni szeretnél: állatorvos, újságíró, tűzoltó, sebész, asztronauta, de akár miniszterelnök is.

A babát egy Ruth Handler nevű édesanya álmodta meg, akit lánya, Barbara ihletett meg. A kislány kedvenc időtöltéseként papírbabákat öltöztetett ruhákba, és különböző történeteket talált ki velük. Az üzletasszony anyuka hatalmas lehetőséget látott a kislány játékában, így a Mattel hozzájárulásával megalkották a mindenre (is) képes baba háromdimenziós változatát.
 

Így született meg Barbie, az elmúlt évtizedek legnépszerűbb és egyben legmegosztóbb karakterévé vált. 

 
 

 

Ki ő valójában?

Barbara Millicent Roberts George és Margaret Roberts gyermekeként született 1959-ben az amerikai Wisconsin állam Willows nevű városában. A közhiedelem szerint Barbie a helyi középiskola tanulója, itt ismerkedik meg 1961-ben Kennel, akivel egészen 2004-ig voltak együtt (ekkor ugyanis szakítottak, és Barbie két évig járt az ausztrál szörfössel, Blaine-nel). Barbie nagyon jól megszedte magát munkáiból az évek során, több mint negyven állata van, rengeteg autót használ, indult már a Nascar autóversenyen is, de repülőgépet is tud vezetni.

A lány, aki megvalósítja álmainkat, és közben földbe döngöli az énképünket

 

 

Az elmúlt hatvan évben közel egymilliárd Barbie babát adott el a Mattel. A rendkívül ötletes és tolakodó marketing által Barbie a nyugati társadalom szinte minden kislányos háztartásába eljutott, az 1990-es évek közepén azonban alábbhagyni kezdett népszerűsége.

Bár Barbie rendkívül céltudatos és azt közvetíti a gyerekek felé, hogy bármivé válhatnak, amivé csak akarnak, addig rengetegen kezdték el azzal vádolni őt (pontosabban a játék gyártóját), hogy Barbie lehet a felelős a lányok testképzavarának kialakulásáért.

A kritikusok szerint a baba az üresfejű, felszínes és álságos, testének felépítése egyáltalán nem valóságos és nem is egészséges, ez az idealizált kép pedig könnyen problémát jelenthet egy még kiforrott személyiséggel nem rendelkező gyerek életében. 

A Mattel hamar belátta, hogy ezzel a koncepcióval csak egyre több vásárlót fog elveszíteni, így 1998-ban kiadták Barbie „kevésbé tökéletes” változatát. Barbie dereka kiszélesedett, lábai kevésbé voltak formásak és már a haja sem volt annyira természetellenes. 

A változás azonban csak most történik

A világ változik, a 21. századi nő pedig egyszerre független, önálló, és nem fél nem tökéletesnek lenni. A női egyenjogúságért folytatott küzdelmek végre elérik céljaikat, ezt pedig Barbie is érzi sőt, még rá is tesz egy lapáttal!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie) on

Barbie 2016-ban hatalmas változásokon esett át, a Curvy Barbie kollekciónak köszönhetően. Ebben a kiadásban 4 különböző testalkatú, 14 különböző arcformájú és 18 különböző szemszínű babával ismerkedhetett meg a világ. 2019-ben Barbie már nem csak a divatteremtő, népszerű és sikeres lány szerepét tölti be, hanem képes megmutatni valóságos arcát is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie) on

Az elmúlt években olyan babákat dobtak piacra, akik a történelem olyan meghatározó felfedezőiről és művészeiről lettek mintázva, mint Frida Kahlo, Amelia Earhart, az első női pilóta vagy Katherine Johnson, a NASA egyik legjelentősebb matematikusa, de például két évvel ezelőtt forgalomba hozták a hijabot viselő Barbiet is.

2019 júniusában a játékgyártó mozgáskorlátozott és végtagprotézissel rendelkező babákat készül bemutatni, ezzel is az egymás elfogadását és nyitottságát megmutatva a jövő generációjának.

EZ IS ÉRDEKELHET: 

via: hvg.hu; CNN

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!