Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 jel, hogy nagyon rosszul bánsz a ruháiddal - Ezért lesznek hordhatatlanok hamar kedvenc darabjaid

Milyen hibákat tudunk elkövetni ruhamosás közben, előtt vagy után? A ruhákat csupán színük szerint szortírozni még nem elég. Mutatjuk, mire érdemes figyelni még!

Ruhamosási szokásaink mindenkinél eltérőek. Van olyan, aki csak színek szerint szortíroz, míg más textília szerint választja szét ruhaneműit, és akadnak olyan extrém Mosó Masák is, akik az összes előírást figyelembe véve minden felsőt és nadrágot szigorú óvatossággal kezelnek a vízben. 

A te anyukádnak vagy apukádnak is vannak olyan darabjai, amiket a legendák szerint még a nyolcvanas évek környékén vásárolt, de a mai napig hibátlan állapotban maradt?

„Régen bezzeg adtak a minőségre!” - halljuk gyakran az idősebb korosztálytól, és sajnos igazuk van. A mai világban az egyszerűbb ruhadarabokat olcsó anyagokból készítik, így sokkal kevésbé időtállóak. Csüggedni azért nem kell, a te új ruháid is sokáig bírhatják, ha bevezetsz néhány egyszerű szabályt. 

Íme azok a hibák, amiket kikerülve a Te ruháid is sokáig bírják majd.

Nem a szennyeződések minősége szerint válogatsz

Ha szín és anyag szerint válogatsz már jó úton jársz, azonban az sem mindegy, mennyire piszkos a ruhád. Az egyik ruhaneműből feloldódó szennyeződés maradványai a mosóvízben könnyen átkerülhetnek a többi ruhára, így azok színe és anyaga is elváltozhat, ha nem vigyázunk. 

Ezt olvastad már? – Két okos tipp, hogy elűzd a bűzt a konyharuháidból

Meleg vízben mosod a pólókat és a farmerokat is

Nem új információ, hogy a gyapjúból és pamutból készülő anyagok mennyire érzékenyek a hőre, így nem csak meleg víz, de a gőz és a napsütés is káros lehet az anyagra. A pamut anyagokat gyártásuk során kifeszítik és a meleg hő hatására ugrik össze, nem mindegy tehát, hogy milyen hőfokon kezeljük az anyagot. 

A megoldás: mosd langyos vagy hideg vízben pamut és gyapjúruháidat (a farmer is egyfajta pamut anyag). 

Nem zipzározod be a ruháidat mosás előtt

A zipzár alapvetően nem a ruhádban, hanem a mosógépedben tehet kárt akkor, ha széthúzod a ruhán mosás előtt. A zipzár apró fogai karistolhatják a mosógép dobját és a ruhákba is beleakadhatnak, így ha mosol jobb, ha csekkolod a felhúzott slicceket!

Vállfára akasztod a pulóvereket

Egy nagyon egyszerű oka van annak, hogy a vállfa és a pulcsi nem jó párosítás: a súly. Mivel a pulóverek alapvetően nehéz anyagból készülnek így könnyen kinyúlnak akkor, ha saját súlyuk húzza az akasztón tartva. 

Ha helyhiány miatt továbbra is akasztón tartanád kedvenc pulcsijaidat, ezen az oldalon megmutatjuk, hogyan akaszthatod fel praktikusan felsőidet.

Ami pedig a mosást illeti: fordítsd ki a pulóvereket azelőtt, hogy a gépbe raknád!

Bedörzsölöd a frissen szerzett foltot

Egyszer az életben biztos leönti magát az ember valami olyan folyadékkal, ami egy hatalmas pacát hagy a ruhán. Ha legközelebb előfordulna veled hasonló baleset, ne kezdd el kidörzsölni a foltot, mert ezzel valójában csak beledörzsölöd az anyagba a szennyeződést!

Első körben itasd fel óvatosan a foltot, majd folttisztítóval áztasd körbe a szennyeződést és várd meg, míg a tisztítót jól beszívja az egész folt. Ezután mehet a mosásba a cucc és jó eséllyel nem marad nyoma a kellemetlen balesetnek. 

Nem mosod ki a ruháidat azelőtt, hogy félreraknád őket a következő szezonra

Ha csak nem egy szobányi gardróbbal rendelkezel otthon, szinte biztos, hogy az évszakok váltakozásával Te is összecsomagolod a ruháidat és elrakod egy szekrénybe.

A molylepkék legjobb barátja vagy, ha nem mosod ki a textíliákat raktározás előtt, ugyanis a méltán gyűlölt lepke lárvái jobb helyen nem is nőhetnének nagyra, mint egy izzadságfolt közelében,egy apró bőrdarabon vagy egy hosszú hajszálon.

Röviden: mosd ki a ruháid, mielőtt félreteszed őket!

Ezt olvastad már? – Így űzd ki a lakásodból a molylepkéket!

Nem olvasod el a címkét

Az egyik legalapvetőbb hiba, hogy nem olvassuk el azt az apró, piktogramokkal teli cédulát, amelyen minden hasznos információ szerepel ruhánk mosásával kapcsolatban. Az úgynevezett textil-KRESZ mindenben segít, megmondja milyen hőfokon és programon moshatod vagy száríthatod a ruhát. 

Az ábrákon láthatod még, milyen fokozaton vasalhatod a ruhát vagy, hogy használhatsz-e fehérítőt vagy szárítógépet. Csak néhány ábrát és betűt kell megtanulnunk, és máris okosabbak leszünk ruhamosás terén!

EZT LÁTTAD MÁR? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!