Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 probléma, amit könnyen megold egy darab szappan

Gondoltad volna, hogy a szappan sokkal több dologra használható, mint csak egy egyszerű kézmosásra? Íme 10 probléma, amire a szappan a tökéletes megoldás!

Ez alkalommal nem a folyékony szappant, hanem a klasszikus kemény szappant vesszük górcső alá, ez az egyszerű mosakodószer ugyanis rengeteg háztartási problémát old és előz meg, a ruhák frissen tartásától kezdve egészen a bútorok védelméig. 

Neked csupán annyi a dolgod, hogy beszerezd az ízlésednek megfelelő legfinomabb illatú szappant, a többit pedig megmutatjuk mi.

1. A beragadt szekrények és nyikorgó ajtók jó barátja 

Dörzsöld be szappannal a fiók két oldalán található síneket, így az máris könnyebben lesz kihúzható. Az ajtó nyikorgása ellen jó megoldás lehet, ha száraz szappannal bedörzsölöd a zsanérokat, ezzel elkerülve a fülsértő hangokat. 

2. Segít a bútor összeszerelésében...

Kend át a csavarok menetét egy kis szappannal, így azok sokkal könnyebben használhatóak fel egy bútor összeszerelésénél. A szappan fűrészelésnél is jól jöhet, a szerszám fogait érdemes bekenni egy kis szappannal, így sokkal jobban fogja vinni a fát. 

3. ... és segít a bútor megmaradásában is!

A háziállatok (főleg fiatal korukban) előszeretettel rágcsálják meg bútorainkat, a fából készült asztalok és székek lábai kifejezetten kedvelt unaloműzők lehetnek az egyedül maradt kis kedvencek számára. Kend be az asztalok és székek lábait szappannal, így máris kevésbé lesz vonzó számukra a tiltott terület. 

4. A cipzár csak úgy suhan tőle!

Ezt az ősrégi trükköt biztos sokan ismeritek: a kicsit nehezebben csúszó cipzárokat kenjük be szappannal, így azokat sokkal könnyebben tudjuk kezelni. 

5. Kerti munkához is ajánlott!

Végre elérkezett a kertészkedés ideje, ültetünk, kapálunk, gyomlálunk. Nem szeretsz kesztyűt húzni, így folyton bemegy a föld a körmöd alá? Mielőtt nekilátnál a munkához, kend át ujjaid hegyét száraz szappannal, így a kosz sokkal nehezebben megy majd be a körmöd alá!

6. „Beolajozza” a régi zárakat

A régi, elhasznált zárakat is felfrissíti a szappan. Dörzsöld be a kulcsod fejét alaposan szappannal, és forgasd meg néhányszor a zárban, hogy a zsíros anyag bejusson az üregbe. 

7. Rejtsd el a hibákat!

Új lakásba költöztél, ahol az előző tulaj telelyukasztgatta a falat szögekkel? A kis fekete lyukak eltüntetéséhez vegyél a faladnak megfelelő színű szappant, és dörzsölj bele a mélyedésbe annyit, amennyi már betömi a tátongó ürességet. Ez persze csak átmeneti megoldás, és valószínűleg továbbra látszódni fog a lyuk körvonala, de legalább eltűnnek a zavaró fekete pöttyök. 

8. Bográcsozáshoz is kiváló segítség

A tűz fölött könnyen kormos lesz a bogrács alja, amelyet bár nem lehetetlen lesikálni főzés után, egy egyszerű trükkel könnyebbé tehetjük a takarítást: kenjük be enyhén nedves szappannal az edény fenekét, így azt nehezebben fogja majd be a korom.

9. Készíts jó illatú házi mosószert!

Mosószert is készíthetsz szappanból, de előre szólunk, hogy egy nagyon nagy fazékra lesz szükséged hozzá!

Kézi reszelővel reszelj le egy egész szappant, majd öntsd bele egy nagy(!!!) lábosba négy pohár vízzel együtt. Közepes lángon melegítsd fel addig az elegyet, amíg el nem olvad a szappan. Húzz fel egy pár gumikesztyűt, vedd le a tűzről a fazekat, és adj a szappanos meleg vízhez 1 pohár szódabikarbónát, 1 pohár mosószódát, fél pohár bóraxot és 7 liter vizet. Rakd fel a fazekat újra, és főzd addig a folyadékot, amíg az teljesen homogénné nem válik. Hagy egy éjszakát állni a frissen elkészült mosószert. Egy mosáshoz két evőkanálnyi mosószerre lesz szükséged.

10. Tűpárna helyett használj szappant! 

Sok szabó használja a szappant a varrás megjelöléséhez, a zsíros tisztálkodóeszköz azonban tűpárnának is tökéletes, a szappanba szúrt tű könnyebben szúrja át a vastagabb anyagokat is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

via:thespruce

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!