Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5+1 szuperkaja, amit már a nagyi is bevetett

Felejtsd el az évről-évre felbukkanó szuperkajákat, hiszen az igazi - hétköznapi - kincsek mindig itt voltak, vannak és lesznek velünk!

Az angolszász területeken egyre elterjedtebb, és már a hazai szövegekbe is fordítás nélkül egyre inkább beosonó fogalom: a „superfood” inkább tekinthető marketing-, mint tudományos fogalomnak. Pár évvel ezelőtt került használatba és eredetileg olyan élelmiszerre utal, amely az egészségmegőrzés valamely szempontjából értékes.

A „superfood”-okra, azaz „szuperételekre” jellemző, hogy „jönnek-mennek” – egyik évben ez a népszerű, a másik évben meg az. Ilyenek voltak pl. az elmúlt években a kókuszzsír, a goji bogyó, a chia mag, az avokádó, a spirulina, a mandula stb. Persze igaz, hogy az ilyen típusú élelmiszereknek általában van kedvező élettani hatásuk, de önmagukban való alkalmazásuk nem teszi egészségesebbé sem étrendünket, sem testünket.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

5 szuperkaja a dietetikus ajánlásával

Általában ezek a trendi élelmiszerek különlegesek, a mindennapi étkezéseinkben nem szerepelnek – ezért aztán tényleg hajlamosak vagyunk hinni „szupererejükben”. Pedig akad jónéhány itthon is teljesen hagyományos alapanyag, amelyek hasonló vagy még konkrétabb, jelentősebb pozitív élettani értékekkel rendelkeznek, és amelyeket már nagyszüleink is rendszeresen fogyasztottak.

Nagyszüleink idejében az étrendet sokkal inkább az alapanyagok elérhetősége és a szokások határozták meg, mint a tápanyag-  vagy a vitamintartalom. Ezekről ugyanis keveset tudtak. Mégis sok olyan ételt fogyasztottak, amelyek mai szemmel „régimódi” alapanyagokból készültek, mégis hozzájárultak az egészség megőrzéséhez. Íme néhány példa nagyszüleink konyhájából a ma kevésbé divatos, de annál táplálóbb ételek közül!

1. Tehéntúró

A tehéntúró koncentráltan tartalmazza a tej értékes fehérjéit és ásványi anyagait. Fehérjetartalma jól emészthető, és kedvező összetételéből adódóan alkalmas arra, hogy fedezze szervezetünk fehérjeszükségletét. A túró emellett gazdag B-vitaminban és a fogak, csontok egészségéhez szükséges kalciumban, foszforban és D-vitaminban is. Tartalmaz ezen kívül olyan ásványi anyagokat (pl. cink, szelén) és probiotikumot, amelyek támogatják az immunrendszer működését, és könnyen felszívódó zsírsavakat is, amelyek hozzájárulhatnak egyes rákbetegségek megelőzéséhez.

2. Paradicsom

A paradicsom régi kedvenc. Népszerűségét annak köszönheti, hogy termése lédús, zamatos, ezenkívül különösen gazdag tápanyagokban. Sok karotint, B- és C-vitamint tartalmaz, továbbá jelentős a rosttartalma is, amely kedvezően hat a vér koleszterinszintjének szabályozására. Jelentős káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását és védi az erek egészségét. Piros színét likopintartalmának köszönheti, amely más élelmiszerben nemigen fordul elő. A likopin egy antioxidáns vegyület, amely segíti a daganatos megbetegedések megelőzését és hatékonyan védi bőrünket a napsugárzás káros hatásaitól.

3. Szárazbab

A bab általában puffasztó hatású, ezért sokan kerülik fogyasztását, pedig egy fehérjében és ásványi anyagban gazdag élelmiszer. Magas rosttartalma hosszan tartó jóllakottságot biztosít és segíti a bélműködést, ezért jól alkalmazható fogyókúrák során is. A babban található élelmi rostok lassítják a szénhidrát felszívódását, ezért fogyasztása hozzájárul a vércukorszint ingadozások csökkentéséhez. Pozitív tulajdonsága magas fehérjetartalma is, amely mellé nem társul koleszterin, hiszen növényi eredetű táplálékról van szó. Ásványi anyagok közül jelentős a vastartalma, amely a vérképzéshez fontos, valamint a magnézium tartalma, amely az izmok és az idegrendszer működését segíti.

4. Alma

Az alma a legnagyobb mennyiségben termesztett őshonos gyümölcs Európában. Magas élelmi rosttartalma az egyik legfontosabb táplálkozás-élettani értéke. Az alma ugyanis gazdag pektinben, amely gélképző tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal késlelteti a szénhidrátok felszívódását, így kedvezően hat a vércukorszint ingadozására. A pektin emellett prebiotikum is, ennélfogva segíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, és a belek egészségének megőrzését is. Bár az alma vitamintartalma nem magas, mégis jelentős vitaminforrás, hiszen az év nagy részében frissen fogyasztható.

Olvastad már?

13 színes téli saláta vitaminpótlásra

5. Káposzta

A legtöbb zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a káposzta rendszeres fogyasztása is csökkenti a cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mint más káposztaféléknek jelentős a C- és K-vitamin-, továbbá mangán- és folsavtartalma. A káposzta segíti az ideális testtömeg megőrzését, mivel alacsony a kalória- és magas a rosttartalma, így sokáig jóllakottságot biztosít. C-vitamintartalma, valamint a benne található antioxidánsok és flavonoidok  segítik a daganatos betegségek megelőzését.

+1. Aszalt szilva

A szilva más gyümölcsökhöz képest magasabb cukortartalma lehetővé teszi, hogy hozzáadott cukor nélkül is tartósítható legyen. Az aszalt szilva ezért általában nagyon édes, miközben kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a kristálycukor. Régóta használják ezért édesítőnek. Az aszalt szilva béta-karotinban, valamint fenol és antocián vegyületekben is
gazdag. Ezek a szabadgyökfogó és gyulladáscsökkentő hatású anyagok hozzájárulnak a rosszindulatú daganatok megelőzéséhez. Gátolják az LDL (rossz) koleszterin oxidációját, ezért a szív- és érrendszeri betegségek ellen is jók. Végül pedig az aszalt szilva magas rost- és szorbittartalmának köszönhetően ismert ellenszere a székrekedésnek.

A fenti példák talán érzékeltetik, hogy bár gyakran hajlamosak vagyunk minél
különlegesebb és minél táplálóbb „szuperételeket” fogyasztani egészségünk megőrzéséért, azért a megoldás kulcsa mindig a kellően változatos, kiegyensúlyozott étrend marad.

via Prevention.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2016-01-23 07:19

Nyilván sokaknak nem mondok újat, -egy nagyon régi "trükk" a szárazbab puffasztó hatásának csökkentésére:
Alaposan megmossuk, egy éjszakát, bő hideg vízben áztatjuk, leszűrjük, legalább kétszer annyi vizet felforralunk mint a bab "térfogata", amikor forr, bele a bab, felforr, 1-2 percig fő, leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, -ezt, megismételjük!, -utána főzzük a "babos" ételt.

KiQsz
KiQsz / KiQsz Wed, 2016-01-20 12:48

Szerintem nem kell elfelejteni a "szuperkajákat". Az ember nem szereti mindig ugyanazt enni, néha jó új dolgokat is kipróbálni. Az újdonságokat, mint az avokádó vagy kókuszzsír, be lehet illeszteni az étrendbe olyan hagyományos superfoodok mellé, mint a cékla, a kelbimbó vagy az olajos magvak. Ha elhagyjuk a túl zsíros, illetve a feldolgozott élelmiszereket, valamint édességeket, és vegyszermentes friss ételeket kezdünk enni, máris superfood-fogyasztók leszünk! Szuperkajának számít pl a kakaó, kefir, fokhagyma, kelbimbó, dió. Na ezek aztán igazán nem különlegesek, igaz? Viszont sok embert motiválhat, ha a hétköznapi ételeit más szemmel kezdi szemlélni.