5+1 egészséges újévi fogadalom, amit be is tudsz tartani

Mostantól csak egészséges ételeket eszel, száműzöd az édességet, és minden nap sportolsz – neked is szerepelt hasonló az újévi fogadalmaidban? Sajnos az ilyeneket nagyon nehéz betartani, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell engedni az egészséges újévi fogadalmakat – csak olyanokat kell megfogadni, amelyek nem rugaszkodtak el teljesen a realitás talajától.

Egyél kevesebb feldolgozott élelmiszert

Nagyon nagy keveredés van az emberek fejében arról, hogy milyen ételek egészségesek, és melyek egészségtelenek – általában kalóriatartalom alapján szoktuk megítélni a dolgot, ez azonban nem túl célszerű, és félrevezető is lehet. Ahelyett, hogy őrültek módjára elkezdenél számolgatni, és mindent begyűjtenél a boltokban, ami light, cukormentes, zsírszegény, de ugyanúgy műanyag is, kezdj el inkább arra törekedni, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyassz, és minél több ételt készíts el te magad a lehető legegyszerűbb alapanyagokból.

Sétálj többet!

A séta elképesztően hatásos, ha egészségesebb akarsz lenni, sőt, még akkor is, ha vékonyabb – nem kell ugyanis maximális sebességgel futkorásznod ahhoz, hogy lemozogj néhány kalóriát, egy kiadós séta is sokat tud segíteni. Fogadd meg a 2021-es évre, hogy minden nap eggyel kevesebb megállót mész tömegközlekedéssel, vagy azt, hogy hétvégente sétálsz egy nagyot – a koronavírus-járvány úgyis kicsit átalakította a testmozgással, a természettel és a szabadsággal alkotott kapcsolatunkat, így jobban megbecsüljük, ha kimehetünk a lakásunkból.

Találj egy olyan mozgásformát, amit élvezel!

Amíg karantén van, ezt viszonylag nehéz abszolválni, de ha már kicsit szabadabb lesz a világ, érdemes találnod egy olyan mozgásformát, amit örömmel űzöl. A legtöbb életmódváltó ugyanis itt bukik bele a projektbe: nem olyan edzést választ, amit örömmel csinál. Ha azt hiszed, hogy neked nincs ilyen, tévedsz – csak még nem találtad meg. A sétától kezdve a csapatsportokon át a bokszon keresztül a jógáig mindent érdemes kipróbálni, amíg rá nem bukkansz.

Nézz kevesebb képernyőt!

A legtöbben belekerültünk egy szörnyű rutinba: azzal jutalmazzuk magunkat, hogy egy nagy képernyőt bámulunk (a tévét), miközben egész nap egy közepes képernyőt bámultunk (a monitort vagy laptopot), ezt pedig megszakítottuk azzal, hogy egy kicsit képernyőt bámultunk (a telefonunkat). Ezen kellene változtatni: az egyik fogadalmad legyen az például, hogy lefekvés előtt már nem nézel kék fénnyel világító képernyőt, hanem inkább olvasol, vagy valami más kikapcsolódást választasz.

Igyál kevesebb alkoholt!

A 2020-as év mindannyiunkat megviselt mentálisan, nem csoda, ha sokan egy kicsit többet ittunk, mint amennyit egyébként tettük volna. 2021-ben viszont ideje visszatérni a normális kerékvágásba, amennyiben a normális kerékvágás azt jelenti, hogy nem iszol olyan sokat. Az alkohol ugyanis kis mennyiségben áldás is lehet, de nagy mennyiségben méreg, ezért érdemes csínján bánni vele.

Légy jelen!

Ha valamit megtanultunk 2020-ban, az az, hogy a mentális egészségünk nem játék, meg az is, hogy nem szabad semmit sem magától értetődőnek vennünk. Éppen ezért a mentális jólétre is figyelj oda: mindig a jelenben mozogj, igyekezz arra koncentrálni, és ne vessz el a múltban, vagy ne aggódj a jövő miatt.

És fogadd meg azt is, hogy nemcsak a testi, hanem a lelki egészségedre is odafigyelsz 2021-ben.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!