Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4+1 tipp, hogyan legyen környezetbarát az ünnepi menü

Az ünnepi időszak ne a megalomániáról szóljon, hanem arról, hogy együtt vagyunk, pihenünk, és finomakat eszünk...de nem határtalanul sokat. Legyen a környezetnek is karácsony!

Karácsonyi zero waste cikksorozatunkban kielemeztük már, hogy a mű vagy az igazi fenyőnek nagyobb az ökológiai lábnyoma, de beszéltünk már magáról a hulladékmentes ajándékozásról is. Most pedig rátérünk a lényegre, ami miatt minden évben ki kell engednünk a nadrágszíjat néhány centivel: az ünnepi menüre!

Adunk pár tippet, hogyan tegyük hulladékmentessé a fenntarthatóvá a vacsorát anélkül, hogy az ízélmény ebben egy kicsit is kárát látná.

1. Csomagolásmentes vásárlás

Úgy gondolom, hogy valójában a hulladékmentesség nem is az otthonunkban, hanem azon kívül kezdődik, hiszen kívülről hozzuk be a bevásárlások által a sok műanyagot és csomagolást. 

Érdemes listát írni, hogy milyen alapanyagokra lesz szükségünk, és hagyatkozzunk csakis a listára, ne engedjük, hogy bármi más elvonja a figyelmünket. Érdemes eltenni néhány textil szütyőt, amivel kivédhetjük a nejlon zacskókat, üveget a folyékony dolgoknak és dobozt a tejterméknek és húsoknak. És természetesen ne feledkezzünk meg a bevásárlótáskáról vagy kosárról sem.

Az összeírt élelmiszereket beszerezhetjük csomagolásmentes boltokban (amikről már írtunk itt, itt, vagy itt), de ellátogathatunk a környékbeli piacokra is, ahol az áruk jórészt alapból nincsenek becsomagolva és a legtöbb kofa még örül is a saját bevásárlószatyor vagy kosár láttán.

Az eredmény pedig nem csak környezetbarát, de még az Instagramon is jól mutat.

2. Vegetariánus és vegán receptek

Látványos eredményeket érhetünk el a környezetvédelem szempontjából pusztán az étkezésünk megváltoztatásával is. Hiszen a különböző állati eredetű ételeknek, húsnak, tejterméknek és tojásnak, jóval nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a zöldségeknek, ráadásul ezek némelyike miatt erdőket is kivágnak, hogy legelőket teremthessenek azoknak az állatoknak, amiket az ember fogyaszt. Manapság a vegetáriánus és vegán kaják alatt nem feltétlenül furcsa zöld löttyöket és salátát értünk, előállíthatunk a húsra, tejtermékre mind ízre, mind kinézetre megtévesztésig emlékeztető ételeket is pusztán növényi összetevőkből. És ha nem is válnánk meg teljesen a hús, tej vagy tojás által nyújtotta ízélménytől, a csökkentésükre is fektethetünk hangsúlyt, akár az ünnepi menü alkalmával is.

Ünnepi receptajánló hús nélkül:

3. Helyi, szezonális alapanyagok

Egyszer azt olvastam, hogy ha helyi, szezonális ételeket fogyasztunk, azzal nem csupán a környezetnek, hanem az egészségünknek is jót teszünk, amiben egészen biztosan van némi igazság. Támogassuk Karácsony alkalmával is a helyi magyar gazdaságokat, őstermelőket, azzal, hogy náluk szerezzük be az ünnepi menühöz az alapanyagokat.

4. Csökkentsük az ételpazarlást

Hajlamosak vagyunk kizárólag az ünnepi hangulat kedvéért jóval többet főzni a kelleténél, ami miatt gyakran mi magunk is bosszankodhatunk, hogy ránk maradt a sok étel, azon túl, hogy a környezetnek sem teszünk vele jót. Gondoljuk át, hány főre fogunk főzni, és igyekezzünk ételmaradék nélkül kivitelezni a fogások mennyiségét, hiszen a rokonlátogatások alkalmával máshol is fogunk étkezni, ezért nincs szükségünk félretett ételre karácsony másnapja után. Ha mégis máshogy adódik, az ételmaradékokat, érdemes lefagyasztani, hogy egészen biztosan ne romoljon meg, amíg el nem fogyasztanánk.

De máshogy is tehetünk az ételpazarlás ellen. Gyakran a boltban, piacon vagy a zöldségesnél a legtöbb vásárló csupán a legszebb darabokat hajlandó megvenni, és a kicsit görbe, kicsit barnább zöldség és gyümölcs sokszor a szemétbe kerül. Ennek tipikus példája a banán. Mindenki csak fürtökben szereti megvenni, az egyedül árválkodó banánok senkinek sem kellenek, ezért én mindig kiválasztom a barnásabb, szingli banánokat – az ízük semmiben sem különbözik az fürtöstől.

+1. Vásárolj etikusan

Igen, valóban, jól olvastad, még a bevásárlásunkat is etikussá tehetjük, és ezzel nem csupán a környezeten, hanem embertársainkon is segíthetünk. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé vagy a kávé, amiket gyakran alulfizetett, egyáltalán nem megbecsült dolgozókkal készítettnek. Ennek a fordítottja igaz viszont a fair trade termékekre, ha netalántán mégis szeretnék megvenni valamilyen csomagolt terméket, akkor törekszem arra, hogy fair trade legyen.

Antal Éva

Ezeket láttad?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!