Éva egy befőttesüvegnyi szemetet termel 8 hónap alatt - most bemutatkozik nektek!

Antal Évi nem termel szemetet, a műanyagok és a környezetszennyezés ellensége, életmódja pedig példaérékű lehet mindannyiunknak. Bemutatkozóját nálunk olvashatjátok.

Az emberek azt gondolják, őrült vagyok

Antal Éva vagyok, 21 éves, és zero waste életmódot folytatok.

Évi többek közt bolhapiacokon vásárol

Mit is jelent a zero waste?

Aki zero waste életmódot folytat, az nem termel szemetet, hulladékmentesen él, és gyakorlatilag semmit sem küld szeméttelepre és szemétégetőbe.

Amikor azt mondom, hulladékmentes életmódot folytatok, az emberek azt gondolják, őrült vagyok vagy hazudok, és szeretnek olyan kellemetlen vagy intim kérdéseket feltenni, hogy: "Oké, és mi a helyzet a WC-papírral?" Ez nem varázslás, nem kuruzslás, ebben a cikkben elmesélem, hogyan váltunk szemétmentessé.

Éviről írt korábbi cikkünket itt találjátok!

Engem is elért az ökoszorongás

Másfél évvel ezelőtt én is olyan voltam, mint bárki más. Egyetemre jártam, dolgoztam, építettem a karrierem, és pontosan annyi szemetet termeltem, mint minden átlag magyar. Nálam a környezettudatosság addig terjedt, hogy ímmel-ámmal szelektíven gyűjtöttem a szemetet, és környezetbarát takarítószereket vásároltam. Nem tudtam, hogyan léphetnék ennél tovább.

Évi videós blogja azóta elindult, egyik alap darabját itt megnézhetitek:

A klímaváltozásról és műanyagszennyezésről szóló dokumentumfilmek és cikkek láttán egyre inkább fokozódott bennem az érzés, hogy szeretnék tenni valamit a környezet érdekében, egyén szintjén is.

Aztán láttam a neten egy videót egy lányról, akitLauren Singer-nek hívnak, és a zero waste, azaz hulladékmentes életmódnak köszönhetően már nyolc éve gyűjti a szemetét egy befőttesüvegbe, ami még mindig nem telt meg.

Ez a videó nagyon elgondolkodtatott, napokig csak azon rágódtam, hogy vajon ezt én is meg tudnám-e csinálni. Elmeséltem a páromnak a látottakat, és úgy döntöttünk, mi is belevágunk. Kötöttünk egy megállapodást: ha elbukunk, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy megpróbáltuk, de ha sikerül, akkor másokat is inspirálunk erre. Így kezdődött meg az én kutatómunkám. Minden egyes alkalommal, amikor elfogyott valami a háztartásunkban, kerestem rá egy hulladékmentes alternatívát.

Évi ilyen vászonzsákokban vásárol

Így tanultam meg házilag fogkrémet és dezodort készíteni, így fedeztük fel, hogy nem is olyan nagy ördöngösség fazékban pattogatott kukoricát csinálni, és így jöttem rá, hogy mi mindenre jó az ecet és a szódabikarbóna. Minden egyes nap támadt egy új ötletem, ujjongva rohantam haza, és boldogan meséltem a barátomnak, aki csak fogta a fejét, hogy:

"Jajj ez a nő már megint mit találhatott ki..."

Voltak kísérletek, amik sajnos kudarcba fulladtak, és vannak dolgok, amikről lemondtunk...

...viszont még spóroltunk is vele!

"A mi befőttesüvegünk nem nyolc év, hanem nyolc hónap alatt telt meg..."

Tartottunk tőle, hogy nehéz és drága lesz ez az életmód, de a legnagyobb meglepetésünkre még spóroltunk is vele egy csomót, az új szokások pedig olyan jól beépültek az életünkbe, hogy már fel se tűnnek nekünk. És bár a mi befőttesüvegünk nem nyolc év, hanem nyolc hónap alatt telt meg, úgy gondolom, hogy bizonyíték arra, hogy igenis meg lehet csinálni. A befőttesüveges kísérlet lezárultával pedig elindítottam a saját videós blogomat a zero waste életmódról, hogy mások is követhessék a példánkat.

Évi Instagramját itt találjátok!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?