“A családom kiröhögött, hogy szatócsboltom lesz, lett egy szatócsboltom” - Solymár első csomagolásmentes boltjában jártunk

Szigeti Nagy Laurával, Solymár első, frissen nyílt csomagolásmentes boltjának, a Nyom nélkül-nek tulajdonosával beszélgettünk egy jót.  

Az utóbbi pár évben országszerte szinte gomba módra kezdtek el terjedni a csomagolásmentes boltok. Budapest belvárosában már több ilyen boltról hallhattunk, írtunk már róluk itt, itt és itt is, de az elmúlt évben vidéken is elkezdte szárnyait bontogatni a zero waste, más néven hulladékmentes mozgalom.

Október 28-án megnyílt Solymár első csomagolásmentes boltja, ami a Nyom nélkül nevet viseli. Én pedig, amint eljutott hozzám a hír, felkerekedtem, hogy találkozhassak Szigeti Nagy Laurával, a bolt tulajdonosával.

“Az első vásárló ujjongva rontott be a boltba, mikor megnyitottunk” - meséli nevetve Laura, aki három éve folytat hulladékszegény életmódot férjével és gyermekével. Ő adta az inspirációt, hogy környezetvédelemmel foglalkozzon, de kezdetben nem tudta, hogyan kezdhetne hozzá. Bár Kertészeti Egyetemet végzett, nem szeretett volna környezetmérnök vagy klímaprofesszor lenni, ő is, mint sokan mások Bea Johnson hatására vágott bele a háztáji hulladékcsökkentésbe. Ekkor még nem volt csomagolásmentes bolt, sem piac Solymáron, ezért minden héten a Vörösvári úti piacra, vagy a belvárosi Ligeti boltba kellett elmennie, hogy elkerülje a sok műanyagot. Nehéz volt, de fél év után eljutottak odáig, hogy hetente a 110 literes helyett már csak a 10 literes kuka telik meg szeméttel.

“Ez az én 10 literes büszkeségem” - mosolyog Laura, ahogy visszaemlékezik a kezdetekre.

Ám az eredményei és új életmódja ellenére, Laura mégis hiányolt valamit az életéből.

“A zero waste szerint csak azt szabad megvennünk, amire szükségünk van, és ha ezt valóban be akarjuk tartani, akkor megfeledkezünk arról, hogy a vásárlás egyben önjutalmazás is, és ha nem akarunk felesleges dolgokat venni, elmaradnak azok a jutalomfalatok, amik örömet okoznak nekünk. Keresnem kellett, hogy ha nem a vásárlás, akkor mi tesz engem boldoggá. Ekkor fogalmazódott meg bennem a bolt és a kávézó gondolata.”

Laurának rá kellett jönnie arra, hogy ha szeretne inspirálni másokat, élhető alternatívákat kell mutatnia. Sokat beszélgetett anyukákkal a játszótéren, hogy kinek mire lenne szüksége csomagolásmentesen, gyűjtötte az információkat, majd szeptember elején elhatározta magát, és októberben már meg is nyílt a bolt.

Most is nagyon figyel a vásárlók igényeire, van egy kívánságdoboz a kassza mellett, ahova be tudják dobálni az ötleteiket, kívánságaikat a vásárlók, és Laura mindig elolvassa őket, aszerint alakítja a kínálatot. De érdekes módon a kedvenc polc mégsem a fűszeres vagy a gluténmentes tésztás, hanem a jutalompolc. “Minden nő megáll előtte” - nevet Laura, aki tudja, mennyire fontos ez. A polcon vannak szappanok, szappansamponok, konyhai eszközök, könyvek, textilbetétek és sminklemosók.

“Most épp ki van fosztva, de annyi mindent rendeltem, hogy hamarosan roskadásig tele lesz.”

“Olyan a felhozatal, ami a fogyasztóknak kell” - magyaráz a kimérős Nesquick kakaó és a gabonapelyhek felett. Kapni nála minden alapélelmiszert, tésztákat, liszteket, köreteket, fűszereket, de mellette találunk igazi ínyencségeket is, mint a katalán olívaolaj, vagy a forraltbor-fűszerkeverék.

Alapból a vásárlás menete a csomagolásmentes boltokban úgy működik, hogy a vásárló hozza magával a dobozait, üvegeit, textilzsákjait és szatyrait, majd miután lemérték a súlyukat, megtöltik a kívánt élelmiszerrel, és újbóli mérés során már fizethetünk is. Persze ez némileg lassítja a vásárlás menetét, tehát nem roboghatunk keresztül egy ilyen bolton úgy, mint bármelyik szupermárketen, viszont ugyanez a pozitívuma is. Lelassulunk és megállhatunk egy percre körülnézni, vagy Laurával beszélgetni.

A Nyom nélkül csomagolásmentes bolt elérhetőségei:

2083 Solymár, Mátyás király utca 22.Facebook

Antal Éva, a Vászonzsákoslány Instagramját itt, Youtube-csatornáját itt találod!

Ezeket is nézd meg:

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek