Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3+1 hasznos tipp a gondtalan tavaszi túrázáshoz

Hazánkban is rengeteg olyan csodálatos hely akad, ahová hétvégenként érdemes kirándulni. A gondtalan túrázáshoz azonban szükséges megfelelően felkészülni.

Tavasszal a kirándulás a lehető legjobb hétvégi program, amit csak kitalálhatunk. A friss levegő, a virágok illata, a csörgedező patak hangja és a madárcsicsergés minden belső feszültséget felold, miközben kiváló a kalóriafelhasználás is egy-egy ilyen túrán. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire sokat tud segíteni az emberi kapcsolatok javításában egy hosszabb kirándulás, közelebb hozza egymáshoz az embereket, hiszen rengeteg beszélgetésre ad lehetőséget. Én például imádom, hogy az erdőben minden túrázó kedvesen köszön a szemben érkező idegeneknek, annak ellenére, hogy nem ismerik egymást.

Családdal, barátokkal, a pároddal, vagy akár egyedül is bármikor nekivághatsz egy könnyed egy napos kis túrának, de egy hosszú hétvége megszervezése is nagyon szuper ötlet. Szerencsére az ország minden részén csodálatosabbnál csodálatosabb kiránduló helyek találhatóak, így bárhol is élsz, biztosan akad a te közeledben is még néhány felfedezetlen, vadregényes terület.

Szeretnék adni neked most néhány tippet, hogy a hétvégi kirándulás az első pillanattól az utolsóig igazi kikapcsolódás legyen, és ne kelljen semmilyen váratlan, kellemetlen helyzettel szembesülnötök. Egy darabig egyébként én magam is könnyelműen vettem az effajta intelmeket, de mivel már egyszer rám sötétedett az erdőben, volt, hogy ivóvíz nélkül maradtam, bőrig áztam, sőt egyszer rendesen el is tévedtem egy kiránduláson, ma már jóval körültekintőbb vagyok.

1. Átgondoltan válaszd ki az útvonalat

Először is vedd figyelembe, hogy neked és a társaidnak, akikkel a kirándulást tervezed milyen fizikai korlátaitok vannak. Milyen az állóképességetek, milyen tempóban tudtok haladni és ennek függvényében mekkora távot tudtok reálisan megtenni.
Egy egy napos 10-15 km-es túrához, amiben több emelkedő is van, már kell némi állóképesség, hogy néhány óra alatt teljesíthető legyen, de a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában és a Visegrádi hegységben is van számos olyan lehetőség, ami még kisgyerekkel is egy délután alatt könnyen végigjárható.

Nézd meg előre, hogy milyen szintkülönbségeket rejt egy-egy túra útvonal, optimálisan mennyi idő alatt teljesíthető és milyen nehézségi besorolása van, így nem az erdőben ér majd meglepetés. Mielőtt elindultok nézd meg milyen idő lesz a környéken, várható-e vihar, vagy bármi, ami nehézséget okozhat és olvass utána, hogy merre mentek, milyen látnivalók kerülnek utatokba. Sok hasznos információt meg lehet tudni a környékbeliektől is. Nagyon fontos, hogy tudjon rólatok valaki, aki a közelben van (akár a szállásadótok is), hogy baj esetén legyen kihez fordulni segítségért. Értesítsd, hogy merre mentek és milyen utat terveztek bejárni.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket is!:

Közeleg a kullancsszezon, ideje felkészülni!

2. Mit pakolj a zsákba?

Ilyenkor érdemes tényleg csak a legfontosabb dolgokat eltenni, hiszen egész nap a hátadon cipeled majd a súlyt. Megfelelő minőségű és mennyiségű étel és ital nélkül semmiképpen ne indulj útnak. Nagyon rossz érzés, amikor kitikkadva állsz az erdő közepén egy korty folyadék nélkül, ráadásul a folyadékvesztés a teljesítményt is jelentősen rontja.

Amit mindenképpen tegyél be a zsákodba: étel (de nem csak pár keksz vagy édesség, hanem inkább szendvics), ital (lehetőleg víz), feltöltött mobiltelefon, esőkabát, papír alapú térkép, (nem elég a mobilnetre és a telefonos alkalmazásokra hagyatkozni, mert a legtöbb erdőben nincs térerő egy idő után, ráadásul bármikor lemerülhet a telefonod), zseblámpa, papírzsebkendő, ragtapasz, váltás póló és zokni, (hogy ne fázz meg, ha kimelegedtél és utána lehűlne a levegő) sapka, bicska, ragasztószalag.

Olvastad már?

9 ötlet bulgurra – nem csak salátába

3. Öltözz okosan!

Bármilyen kecsegtető is a jó idő, tavasszal könnyen megfázhatsz az erdőben sétálva. A hegyekben az időjárás egyébként is nagyon változékony, éppen ezért ha nagyobb túrára készültök, mindig hosszú nadrágot vegyél és öltözz rétegesen. Lehetőleg ne pamutból, vagy olyan anyagból készült ruhát vegyél, ami magába szívja a nedvességet, sokkal jobban jársz azokkal az anyagokkal, amik áteresztik az izzadságot.

A jó cipő megválasztása talán a legfontosabb. Ha rendszeresen túrázol, akkor már egészen biztosan van megfelelő cipőd, ha viszont még nincs, és nem akarsz egy méregdrága túrabakancsra beruházni, akkor is ügyelj arra, hogy az a cipő amiben elindulsz kényelmes legyen, rendesen fogja a bokádat, ne legyen túl lapos a talpa és lehetőleg ne ázzon át. (Érdemes nézni hozzá szakember segítségével megfelelő talpbetétet is.)

Nemcsak a ruházat, a táska megválasztása is fontos. Egy jó minőségű túrahátizsák optimálisan osztja el a hátadat terhelő plusz súlyt, így megkímélheted magad a kínzó hát- és váll fájdalmaktól, ami a túra vége felé már elég nyomasztóvá tud válni.

+1. Figyelj a mozgástechnikára is!

Persze kirándulás közben is fontos, hogy figyelj a mozgásodra, különösen, amikor már lefelé jössz a hegyről, ilyenkor ugyanis nagyon könnyen sérülhet a térdízület is. A hegyről lefelé ne fuss és ne engedd, hogy vigyen a lendület, mert könnyen sérülés és baleset lehet belőle. Enyhén hajlított térddel, kis lépésekben, óvatosan menj, a meredekebb szakaszokon, a felsőtested pedig döntsd egy picit előre, hogy ne veszítsd el az egyensúlyodat.

Felfelé menetnél a pulzusodra érdemes egy picit jobban odafigyelni. A meredek szintemelkedők, hirtelen, nagyon magasra fel tudják tolni a pulzust, ezért ha már kapkodod a levegőt, inkább állj meg egy picit, igyál egy kortyot és utána menj csak tovább.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!