3 tipp karfiolhoz

Tény, hogy a karfiol nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, bár meglehet, egész évben terem, hála a fóliás termesztésnek.

Sárgarépás karfiolleves tejszínnel

Sokszor hallani a háztartást vezetőktől, hogy mennyire drága lett és ismét ötszáz forint egy kiló belőle, de nyár végén, ősszel még jó eséllyel lehet olcsóbban kifogni a zöldségesnél.

Magas a rost-, viszont annál alacsonyabb a kalóriatartalma, de jobbára mindenki szereti, a belőle készülő levesek és rakottasok sokak kedvencei. Önmagában nem mondanám, hogy túl finom, bár C-vitaminban bővelkedik, így jó ötlet lenne nyersen falatozni a karfiolrózsákat, de valójában ízesítve, fűszerekkel és más alapanyagokkal kombinálva szeretjük, illetve fizikai tulajdonságai révén hőkezelés után is szépen egyben maradnak a rózsák. Tehát annyi biztos, hogy inkább az állaga, semmint az íze miatt fogyasztjuk – könnyen barátságba lehet terelni bármilyen hússal vagy zöldséggel.

Ha sütjük, nem árt előtte kicsit megpárolni: ez lehet egy gyors blansírozás, majd iziben a sütőbe, a rakottas hozzávalói közé rejteni, tejföllel alaposan nyakon önteni és már sülhet is száznyolcvan fokon az ebéd. A karfiolleveshez sok más zöldséget aprítsunk össze és azokkal együtt pirítsuk egy darabig a dinsztelt vöröshagymán, majd fel lehet önteni zöldségleves alappal, és megvárni, amíg felfő, majd fokozatosan visszavenni a hőmérsékletből. A végén jöhet a jól ismert tejfölös habarás, de csakis akkor, ha már biztosan nem zubog a leves a forrás óta.

Még több karfiolos recept >>

Csőben sült karfiol-brokkoli

A rántott karfiolt még a legelszántabb zöldségellenes hadjáratot folytatók is megeszik, lehet hozzá tartárt, majonézt keverni házilag, mert sokkal finomabb és egészségesebb, mintha készen vennéd. Hagyományosan rizst szokás tálalni hozzá, de friss zöldségekkel is finom ebéd.

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...