3 tipp karfiolhoz

Tény, hogy a karfiol nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, bár meglehet, egész évben terem, hála a fóliás termesztésnek.

Sárgarépás karfiolleves tejszínnel

Sokszor hallani a háztartást vezetőktől, hogy mennyire drága lett és ismét ötszáz forint egy kiló belőle, de nyár végén, ősszel még jó eséllyel lehet olcsóbban kifogni a zöldségesnél.

Magas a rost-, viszont annál alacsonyabb a kalóriatartalma, de jobbára mindenki szereti, a belőle készülő levesek és rakottasok sokak kedvencei. Önmagában nem mondanám, hogy túl finom, bár C-vitaminban bővelkedik, így jó ötlet lenne nyersen falatozni a karfiolrózsákat, de valójában ízesítve, fűszerekkel és más alapanyagokkal kombinálva szeretjük, illetve fizikai tulajdonságai révén hőkezelés után is szépen egyben maradnak a rózsák. Tehát annyi biztos, hogy inkább az állaga, semmint az íze miatt fogyasztjuk – könnyen barátságba lehet terelni bármilyen hússal vagy zöldséggel.

Ha sütjük, nem árt előtte kicsit megpárolni: ez lehet egy gyors blansírozás, majd iziben a sütőbe, a rakottas hozzávalói közé rejteni, tejföllel alaposan nyakon önteni és már sülhet is száznyolcvan fokon az ebéd. A karfiolleveshez sok más zöldséget aprítsunk össze és azokkal együtt pirítsuk egy darabig a dinsztelt vöröshagymán, majd fel lehet önteni zöldségleves alappal, és megvárni, amíg felfő, majd fokozatosan visszavenni a hőmérsékletből. A végén jöhet a jól ismert tejfölös habarás, de csakis akkor, ha már biztosan nem zubog a leves a forrás óta.

Még több karfiolos recept >>

Csőben sült karfiol-brokkoli

A rántott karfiolt még a legelszántabb zöldségellenes hadjáratot folytatók is megeszik, lehet hozzá tartárt, majonézt keverni házilag, mert sokkal finomabb és egészségesebb, mintha készen vennéd. Hagyományosan rizst szokás tálalni hozzá, de friss zöldségekkel is finom ebéd.

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty