Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A nagyi 5 vegyszermentes tippje a kerti kártevők ellen

A nagymamáink is használtak már növényvédő szereket, főleg a gyümölcsfák esetében, de ha a veteményesről van szó, akkor a mai napig szeretik a természetes megoldásokat.

A nagymamám kertjére mindig jó visszaemlékezni, de most különösen, hogy nagyon távol vagyunk egymástól. Gyerekkoromban gyakran szedtük együtt a krumplibogarakat a kertben, amik narancssárgásra-sárgásra festették a kezem. Ha a konyhakertről volt szó, a nagyi a természetes megoldásokra esküdött. Így védekezett a kártevők ellen:

1. Élesztő a meztelencsigák távoltartására

Az elmúlt hetekben sokan halmozták fel az élesztőt az otthonaikban. Ha esetleg van már lejárt, vagy megszáradt maradék közte, azt a kertben bevetheted. A nagyi gyakran készített csapdát belőle a meztelencsigák ellen. A kártevők számára vonzó az élesztős víz illata. Egy kis edénybe tegyél a friss vagy porélesztővel kevert vízből, és helyezd azt a földbe, így a csigák számára halálos csapdát kapsz.

2. Bazsalikom a lisztharmat és a tetvek ellen

A nagymamám gyakran ültet bazsalikomot a paradicsom vagy paprika mellé. A fűszernövény jó a lisztharmat és a tetvek ellen. Nyáron érdemes az ablakokba tenni belőle, mert a szúnyogokat is távol tartja.

3. Krumplibogár ellen kézzel és kannával védekezni a legjobb

A krumplibogár ellen nem nagyon használtunk vegyszereket. Egyetlen hatékony módszer volt a kiiktatásukra, ez pedig a begyűjtés. A krumplibogárszedés állandó program volt nyaranta a nagyinál. Csak negyed kanna víz kellett hozzá, és több tucatnyi bogarat lehetett begyűjteni, amik egyébként pillanatok alatt komoly károkat okoznak a burgonyában.

4. Csalános vízzel a kártevők ellen

Nagymamám szerint a csalán igazi csodaszer, amit többféle nyavalya ellen is ajánlott, amikor gyerek voltam. Nem volt azonban kétsége afelől sem, hogy a kártevőket távol tartja. A gyógynövény a tetvek ellen vethető be. A nagyi általában esővízbe áztatta a leveleket, és egy-két hetente azzal öntözte meg a zöldségeket. A szétázott csalánleveleket a komposztra dobta.

5. A vakond esete műanyag palackkal

A vakond komoly károkat tud okozni a veteményesben és a virágoskertben. A járataikba önthető kávézacc, de ha nem akarod megvárni, hogy az állatka beköltözzön, akkor bizony műanyag palackokat kell használni. A nagyi kertjében sem mutattak szépen a földbe szúrt vasrudakra húzott műanyag palackok, de így legalább nem kellett őket kidobni, és évről évre újrahasznosíthatóak voltak. Erről jut eszembe, a nagyitól sokat tanulhattunk a fenntarthatóságról is.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!