A karantén legjobb ötlete: rendezz be erkélykertet! Igen, akár panelban is!

Az egyik legjobb tevékenységhez hozzuk most meg a kedvedet: itt az idő saját készítésű zöldségeket termeszteni az erkélyeden! 

Karanténban az embernek új hobbijai lesznek. Megtanul kötni, főzni, mi erre pedig tennénk még egy lapáttal. Mi van akkor, ha kertészkednél, de egy csöppnyi panel erkélynél több nem áll rendelkezésedre? Na, csak semmi csüggedés, szinte csodákat lehet művelni pár négyzetméteren is.

A kerted cserepekben nyugszik majd

Először be kell szerezned jó sok és többféle méretű cserepet, leginkább mély és nagy verziókat, a műanyagot hagyd a csudába, nyeklik-nyaklik, és könnyen felforrósodik.

A talaj nagyon nem mindegy!

Ahhoz, hogy egészséges finomságokat nevelj a kis kertedben, a hagyományos kerti virágföld nem alkalmas, kifejezetten jó minőségű, cserepes növényekhez való keverékre lesz szükséged. Ezekben aztán nevelgethetsz: paradicsomot, uborkát, retket, krumplit, sárgarépát, fokhagymát, chilit, padlizsánt, ha éppen úgy tartja kedved.

Ágyás? Jöhet!

Ha stílusosan szeretnéd elrendezni a teraszos kertészkedést, és még azt a mennyiséget is növelnéd, ami megtermelhető, nagyobb erkély esetén válassz ágyásokat, baromi jól mutatnak, és rengeteg zöldség termelhető bennük. Nem sokban különbözik a gondozásuk a hagyományos kerti zöldségektől, kevesebb fenntartást igényelnek, cserébe bőven hoznak termést. Egy-egy ilyen sajna a tipikus panelerkély teljes területét befedné, így csak a szerencsés nagy teraszosok, esetleg közösségi kertesek tudnak ilyenben gondolkodni.

Még hogy a kaspó csak virágra jó!

Hát nagyon nem! Ültethetsz bele bármit, a muskátlis edényke is egészen új értelmet nyer. Felakaszhatod őket, hogy teret nyerj, leteheted a földre is persze, lényeg, hogy ezek a virágosládák szuper barátaid lesznek, ha zöldségtermelésbe kezdesz. Továbbra is speckó földkeverék, komposztban gazdag föld jöhet csak szóba, a termékeny talaj egyes bizonyos növényeknek jobban, másoknak kevésbé szükséges. Igazi “nagyevő” a paprika és a paradicsom, míg a leveles zöldségek simán elvannak kevesebb tápanyaggal is.

A falon ott a sok hely!

Gondoltál arra, hogy a falon lévő helyet is remekül kihasználhatod? Nem csak rengeteg helyet spórolsz. A kis ültetvényeid fölfele, oldalra, bármerre tudnak nőni, terjeszkedni, és hatalmasra növekedeni, így még több termést hozni.Használhatsz régi polcokat, edénytartókat, helyezd el őket a sarkokba, kiegészítő termékeket pedig simán találsz a kertészeti áruházakban.

Még több tipp a szupertermékeny panelkerthez:

  • Használj speckó tápszereket, olvass utána, melyik mire jó, a növényeid igazán meghálálják majd a törődést!
  • Talán mondanunk sem kell, rendszeres és bőséges öntözést érdemelnek a kis palánták!
  • Azért a kártevőket mindig csekkold a növényeken, simán távol tarthatóak, sok receptet találsz hozzájuk a neten.
  • A zöldségek a déli vagy nyugati fekvést szeretik, mert így elegendő napfényt kapnak, ha túl sok napsütés éri a kis kertedet, tanácsos árnyékos időszakokat kialakítani nekik egy ponyvával.

Ezeket olvastad már?

via Balconygardenweb

Címlapról ajánljuk

További cikkek