Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elképesztő áron kapható a fóliás magyar földieper, a tavalyinál viszont sokkal olcsóbb

A szabadföldön termesztett magyar szamóca nagyjából egy hónap múlva lesz kapható a piacon, a fűtött fóliákban érett változat azonban már most is elérhető. De mennyiért? 
Már itthon is megérett a fűtött fóliasátrakban termelt földieper – írja a Teol hírére hivatkozva a Sokszínű vidék. A fóliás szamóca termesztése drágább, mintha szabad földön teremne meg a gyümölcs, hiszen a termelőknek sokkal több pénzt és energiát kell ráfordítaniuk a gondozásra, éppen ezért pedig az ára is magasabb, mint a szabadföldinek. 
 
 
Tavaly egy kiló fűtött fóliás földieper április elején 6500 forint volt, ehhez képest idén jóval olcsóbb, átlagosan 4000 forintos kilónkénti áron lehet hozzájutni a tavaszi gyümölcshöz. 
 
A kedvezőbb ár ellenére azonban kevés eper fogy mostanában, egy piaci árus szerint pedig az ok nem csak az, hogy még így is drágállják a vevők a gyümölcsöt, de a koronavírus-járvány miatt jóval kevesebben mennek el piacra vagy boltba vásárolni. 
 
A sima fátyolfólia alatt érett földieper várhatóan április végén jelenik meg a piacokon, a szabadföldi eper pedig május közepén kerülhet a polcokra, azonban még így is nagy kérdés, mennyien fognak epret vásárolni a kialakult helyzet miatt. Bényi András, a faddi Venyige Szövetkezet tagja szerint a termelők reménykednek abban, hogy a spanyol és az olasz eper idén nem árasztja el a magyar üzleteket, hiszen azok a magyar, lengyel és román vendégmunkások, akik szedték a gyümölcsöt, a koronavírus-járvány miatt már hetekkel ezelőtt hazautaztak. Ha nem érkezik a magyar boltokba nagyobb mennyiségű import áru, úgy a hazai termesztésű eperre is megnőhet a kereslet – derül ki a Sokszínű vidék írásából. 
 
 
Az ár azonban továbbra is nagy szerepet fog játszani abban, ki melyiket választja, hiszen a külföldről beérkező földieper kilóját most 800-1000 forintért árulják a nagyobb áruházláncok. 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anagyferó
Anagyferó Tue, 2020-04-14 19:33

A Lidl boltjaiban húsvét előtt 800 forintos áron lehetett venni. Ha idehaza nem tudják annyiért termelni, mint az importból származót, inkább hagyják abba a termesztést és ne siránkozzanak mint a fürdős .... [a hozzászólás moderálva - a szerk.]. Nem mindenki milliomos hogy 4000, vagy annál többet adjon kilójáért. Főleg, hogy sok nepper megveszi olcsón az importot és adja magyarként drágán. Egyébként az a Lidl most is 800 forintért adja a héten.