3 irtó dögös és egyszerű banános édességet mutatunk...és egyik sem banánkenyér!

Az alma mellett a banán a legnépszerűbb gyümölcs, amit fogyasztunk. Egész évben megvásárolhatjuk, és önmagában, turmixban ééééééés sütikben is élvezhetjük!

A banán nagyon egészséges

A banán a többi gyümölcshöz hasonlóan rendkívül tápláló és egészséges, és egész évben megvásárolható piactól kezdve a szupermarketig mindenhol. A banánt fogyaszthatjuk magában, sütve, turmixként egyes fajtáit meg főzelékként, levesként, köretként, is. Kiváló bébiétel, könnyen rágható, emészthető, minden korosztály számára ideális táplálék. A banán jótékony hatással van a szervezetünkre is – fokozza a koncentrációt, tele van rosttal, káliummal, folsavval, magnéziummal.

via GIPHY

Legszerűbb felhasználása, ha püréként muffinba vagy valamilyen kevert tésztába sütjük, mert remek állagot és édes ízt ad cukor helyett a süteményeknek. Tökéletesen megállja a helyét vegán vagy vegetáriánus étrendekben is, érdemes kísérletezni vele.

Mi most készítettünk három egyszerű, de annál extrább banános finomságot, mutatjuk a recepteket. Reggelire, uzsira, desszertnek, nasinak bármelyiket bevethetitek őket!

1. Aranyszelet, vagyis karamellás-banános french toast

A menő brunchok elmaradhatatlan szereplője a french toast, azaz az édes bundás kenyér.A legjobb dolog, ami egy kissé szikkadt kenyérrel történhet.Nagyon egyszerű, laktató édesség, és bár reggeliként szokás fogyasztani, egy könnyű leves után akár főételként is megállja a helyét. Most egy mennyei karamellás-banános verziót mutatunk...édesszájúak, figyelem!

Receptért katt ide!

A french toast kifejezés angolul szó szerint azt jelenti, hogy francia pirítós, és semmi köze nincs az ismert francia melegszendvicshez. Na de akkor mi is ez?

A válasz: egy édesbundás kenyér! Szinte ugyanaz, mint a mienk, de nem tejföl vagy sajt kerül a tetejére – őt cukros-fahéjas-tojásos-tejes keverékbe illik áztatni. Sőt, még akár kalácsból is készülhet! Melegen tálalják, porcukorral meghintve, friss gyümölcsökkel körítve, vaníliafagylalttal a tetején. Festeni nem lehetne szebbet.

Receptért katt ide!

2. Banoffee, abanános piték Rolls-Royce-a

Banán és Toffee szerelemgyermeke a Banoffee. Amerikaiasan hangzik, de az angolok műve, hiszen ők hozták össze ezt a két cukor bombát egy pitében. Karamell és banán, tejszínhabheggyel a tetején...ki tudna ennek ellenállni? Igazi cukorbomba, ami nem igényel túl sok időt és energiát, és a legjobb benne, hogy gyorsan elkészíthető.

A banoffee pite 1971-ben született egy East Essex-i étterem falai között, és mára brit nemzeti desszertként szerepel a köztudatban. Az alapja, a tipikus amcsi darált zabkeksz és vaj egyvelege, amire masszív karamellréteg kerül, aminek sűrített tej az alapja. Erre jönnek a banánszeletek csak úgy rusztikusan, mindez pedig tömérdek tejszínhabbal megkoronázva és némi csokoládéreszelékkel „finoman” megszórva kerül terítékre.

Receptért katt ide!

A pitetortánakaz elejétől fogva olyan óriási sikere lett, hogy nem tudták levenni az étlapról, később rengeteg étterem át is vette a receptet, és mivel teljesen egyszerű, az emberek otthon is előszeretettel kezdték gyártani – önmaguk kényeztetésére.

Receptért katt ide!

Igaz, az angoloknak könnyebb a dolguk, mivel ők általában készen kapható karamellszószt használnak, mi viszont a házira szavazunk. Tényleg érdemes nekiállni, nem bonyolult, és az eredmény minden ráfordított időt és energiát megér.

3. Ropogós bundás banán, avagy a kínai büfék deluxe desszertje

A kínai büfékben jól ismert ropogós bundájú sült banán recepttel kísérleteztem a minap. A bundás banán különleges, tömény és tényleg nagyon finom, és higgyétek el, otthon is megvalósítható! Nem éppen diétás édesség, de ez a cikk most nem is a fogyókúra jegyében íródott. Egy jó édes-savanyú leves vagy illatos-omlós csirke után szinte kötelező fogás. A belseje omlós, a külseje finom ropogós.

Banán szinte minden háztartásban akad, cukor, liszt, tojás szintén. Ennyi hozzávaló pedig már elég is ehhez a szuper meleg desszerthez, amit tálaláskor nyakon öntünk mézzel, és megszórunk szezámmaggal!

Receptért katt ide!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk