16-féle koktélparadicsomot teszteltek - ez lett a legjobb

A Nébih szakemberei 16 terméket teszteltek élelmiszer-biztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak. 

Legyen szó szendvicsről, salátáról, a paradicsom szinte kihagyhatatlan alapanyag. A nyári időszakban még inkább előtérbe kerül a konyhákban. Mini változatuk, amit a köznyelvben csak koktélparadicsomként emlegetünk, az elmúlt években meghódította az üzletek-piacok standjait.

Így használhatod fel:

A Nébih Szupermenta tesztjén ezúttal 7 hazai nagy üzletlánc kínálatának 16 különböző koktél vagy cseresznyeparadicsomát vizsgálták meg szakemberek, köztük 1 bio paradicsomot. 11 magyar, 2 szlovák, 2 spanyol és 1 olasz termék került a vizsgálandók közé. A termékek között volt 125 és 500 g-os kiszerelésű termék is. Ár szempontjából 716 és 2495 Ft/kilogramm közöttiek kerültek a Szupermenta kosarába.

A mintákon a Nébih laboratóriumában növényvédőszer-maradék és mikrobiológiai vizsgálatokat is végeztek. Elmondható, hogy a termékek nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, továbbá mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak.

Beltartalmi értékek közül a cukor-, a szárazanyag-, a nedvesség és a savtartalmat egyaránt górcső alá vették a szakemberek, továbbá C-vitamin és likopintartalmat is mértek, jóllehet utóbbi értékekre nem vonatkoznak előírások. A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott. Legmagasabb cukortartalma a magát „cukorfalat”-ként jelző terméknek volt. A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g között mozogtak. Érdekesség, hogy a legtöbb C-vitamint a legmagasabb cukortartalmú paradicsom tartalmazta.

Természetesen a mintázott tételek nyomon követhetősége továbbra is alapfeltétel, ami ezúttal minden terméknél megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa, minőségi osztály – megtalálhatóak voltak. Összességében elmondható, hogy a vizsgált paradicsomok jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.

Nem maradhatott el a kedveltségi teszt sem. Laikus bírálók és szakértők pontozták a koktélparadicsomok külső megjelenését, állagát, illatát, valamint ízét. Ezek alapján a Nemeskert Kft. által forgalmazott Cherry paradicsom bizonyult a legjobbnak. Másodikként zárt a Veresi Piroska, míg a harmadik helyen a Veresi Bíborka koktélparadicsom végzett. Örömteli, hogy az első három helyezett termék mindegyike hazai származású termék.

Összesített eredmény:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek