12 lépés a zöldebb 2020 felé – tippek kezdő életmódváltóknak

Megfogadtad, hogy az új évtizedben zöldebb életmódra váltasz? Segítünk, hogy miként vágj bele, hogy termelj kevesebb hulladékot a mindennapjaidban!

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a bolygó és ezzel együtt az emberiség óriási bajban van, és ha szeretnénk élhető körülményeket hagyni a következő generációkra, akkor gyökeresen változtatni kell az életmódunkon. Záporoznak ránk a lesújtó hírek, most épp az ausztrál erdőtüzek elkeserítő képei sokkolják a világot. Persze a zöldebb, zero waste életmódra történő átállásról könnyű beszélni, a gyakorlatban azonban vannak buktatói, és egy annyira összetett kérdésről van szó, hogy nehéz kitalálni, miként is érdemes belevágni. Éppen ezért összeírtunk neked egy újévifogadalom-listát az alapoktól, amivel sokkal környezettudatosabban élheted a mindennapjaidat.

1. Szelektív hulladékgyűjtés

Bár evidensnek tűnhet, de sajnos még mindig vannak ezen a téren hiányosságok hazánkban, ezért ha eddig nem tetted volna, az új évben fogadd meg, hogy minden következesen újrahasznosítasz: a papírtól a fémen és műanyagon át az üvegig mindent az erre kijelölt gyűjtőbe dobsz. Itt pedig arról olvashatsz, hogy mire kell közben odafigyelned.

2. Kevesebb négykerék

Az autó kényelmes megoldás lehet bizonyos körülmények között, de ha nem muszáj, inkább válaszd helyette a tömegközlekedést vagy a biciklit. Ha mégis az autóhoz ragaszkodnál, ma már több közösségi autómegosztó szolgáltatás érhető el hazánkban is – a legjobb ezek közül is az elektromos.

3. Viszlát nejlon

Legyen 2020 az az év, amikor örökre szakítasz a nejlonzacskókkal. Helyettük szerezz be egy-két vászonzsákot, amivel bevásárolni jársz, és amibe a zöldséget és a gyümölcsöt teszed. Azonban itt se ess túlzásba, nincs szükség egy tucat vászonzsákra, ugyanis az előállításukhoz sok erőforrásra van szükség. A vászonzsákok kis helyen is elférnek, úgyhogy mindig legyen egy a táskádban a gyors étvágycsökkentő péksütiknek, egy pedig az előre nem tervezett bevásárlások esetére.

4. A PET palackok ideje lejárt

Helyette most a saját kulacs a sztár! Lehet fém vagy üveg, egyszínű vagy mintás, a lényeg, hogy a műanyag palackok helyett vidd magaddal a vizet saját kulacsban. Bárhol, bármikor megtöltheted csapvízzel, és még a környezetet sem károsítod azzal, hogy hidratált maradsz.

5. Szívószálmentes új évtized

Egy szívószál mindössze 20 perc használat utána a szemetesben landol, az élettartama azonban akár 1200 év is lehet. Döntés kérdése, hogy használjuk-e vagy sem. Vendéglátóhelyeken jelezd előre, hogy nem kérsz szívószálat, mert bár egyre több hely hagyja el, még mindig a felszolgálás alapvető eleme. Ha pedig nem tudsz lemondani a szívószál élményről, pár száz forintért már trendi fém változatok közül válogathatsz több zero waste webáruházban.

6. Csökkentsd a hús mennyiségét az étkezésedben

A Veganuary, azaz a veganuár kihívás célja, hogy arra buzdítsa az embereket, tegyék próbára magukat és egy hónapra hagyják el az állati eredetű ételeket. Lehet, hogy a vegán életmód számodra nem kivitelezhető teljes egészében, mindenesetre az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése már egy remek lépés a fenntarthatóbb élet felé. Az állattartás ökológiai lábnyoma hatalmas: rengeteg területet igényel, ezért sok erdőt vágnak ki miatta (lásd az Amazonasi tüzeket), emellett vízre és takarmányra van szükség hozzá. Akár tetszik, akár nem a növények termesztése még nagyobb mennyiségben is környezetbarátabb, mint az állatok tartása, így a napi szintű húsevés redukálása elengedhetetlen az élhető jövő szempontjából.

Ezt olvastad már?

Itt a veganuár! Te kipróbálnád, milyen egy hónapig vegánnak lenni?

7. Keresd a pálmaolajat

Sajnos pálmaolajat olyan termékekhez is használnak, amiről nem is feltételezné az ember. Olcsó alapanyag, így a kozmetikumoktól kezdve az élelmiszereken át a bioüzemanyagig rengeteg árucikkben megtalálható. Az új évben legyél elővigyázatos, és mindig ellenőrizd a címkét, hogy van-e az adott kekszben vagy arckrémben pálmaolaj. Ha igen, hagyd a polcon, ugyanis a pálmaolaj gyártása miatt óriási erdőirtást végeznek, főként Indonéziában és Malajziában, ami rengeteg állatfaj, köztük kiemelten az orángutánok túlélését veszélyezteti. És igen, ez azt is jelenti, hogy le kell mondanod a Nutelláról. Még szerencse, hogy otthon könnyen lehet valódi mogyorókrémet készíteni!

8. Ruha csere-bere

A divat a második legkörnyezetszennyezőbb iparág jelenleg, az olcsó fast fashion termékek árát pedig a természet, így hosszú távon végül mégiscsak mi, emberek fizetjük meg. Az állandó újdonságok és gyorsan változó trendek a folyamatos vásárlás fenntartását hivatottak ösztönözni, de elképesztően felszabadító élmény, ha rájössz, a boldogsághoz nincs szükség az indiai gyárakból frissen érkezett, gyerekek által éhbérért varrt ruhákra. A használt ruha ma már nem kínos, épp ellenkezőleg, példaértékű, és rengeteg lehetőség van jó minőségű vintage, illetve ami ruhákat vásárolni boltokban és az interneten egyaránt. 2020-ban cserélj a barátaiddal, menj el gardróbvásárokra, vagy ahelyett, hogy a boltban vennéd meg újonnan, nézz körül a különböző közösségi oldalakon és az interneten, ha szükséged van valamire.

9. Papír kávéspohár: stop!

Többször írtunk már róla, hogy a papír kávéspoharak miért is rosszak: bár a nevük azt sugallja, hogy papírból készülnek, valójában műanyagot is tartalmaznak, ezért nem kerülhetnek a szelektív gyűjtőbe. Akkor mi a megoldás, ha rendszeresen kéred elvitelre a kávédat? A végtelenszer újrahasználható változat, amiből létezik üveg és BPA-mentes műanyag változat is.

10. Hulladékmentes fürdőszoba

A legtöbb dologgal az életünkben az a probléma, hogy egyszerhasználatos. Nők esetében ez a helyzet a minden nap használt vattakorongokkal. Helyettük azonban lehet már újrahasználható, mosható textil változatot kapni, amivel lényegesen csökkenthető a fürdőszobában keletkező hulladék mennyisége. Ugyanez a helyzet az eldobható műanyag fogkefével: válts inkább bambuszból vagy fából készültre, ami komposztálható.

11. Kozmetikumok káros anyagok nélkül

A bolti kozmetikumok ugyan örök fiatalságot ígérnek a reklámjaikban, azonban arról nagyban hallgatnak, hogy mi kerül valójában a tégelyekbe. Nem véletlenül. A natúr kozmetikumokkal szembeni ellenérv gyakran, hogy hatástalanok, ami gyakran igaz is, ám több magyar és külföldi márka van, amely professzionális alapanyagokkal és eljárásokkal dolgozik, így valóban hatékony termékeket kínálnak.A műanyagflakonos tusfürdőket pedig cseréld le szappanra. Hazai készítők fantasztikus szappanokat gyártanak, amelyek a bőrnek is jót tesznek, nincsenek bennük káros vegyszerek, tehát a bolygót is óvják!

12. Vásárolj helyi termelőktől

A helyi élelmiszerek előnye, hogy megbízható forrásból érkeznek és a szállítás sem terheli a környezetet – a legjobb lelőhelyei ezeknek a termékeknek pedig a piacok, ahol egyenesen attól vásárolhatsz, aki az adott ételt termelte. Budapesten is számos termelői piac működik, ezért legyen az egyik fogadalmad idén, hogy rendszeresen eljársz a kedvenceidre!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: unsplash.com

Címlapról ajánljuk

További cikkek