Vászonzsákoslány: régi-új környezetbarát tippek nagyszüleinktől

Sose gondoltuk volna, hogy nagyszüleink teljesen ösztönösen voltak zöldek és környezetbarátok...most pedig ideje visszamenni a gyökereinkhez, és követni szokásaikat!

Amikor azt mondjuk, zero waste, a legtöbben azt gondolják, hogy ez valami új trend vagy divat, amit most a városi fiatalok követnek, pedig...

...valójában csak visszatértünk azokhoz a dolgokhoz, amiket a nagyanyáink még teljesen megszokottnak tekintettek.

Nemrég tartottam előadást egy vidéki kisvárosban a hulladékmentes életmódról, és az előadás után maradt egy kis idő a felmerülő kérdéseknek. Az egyik néző azt kérdezte, hogy mégis mit csinálunk a megmaradt kiszáradt, megszikkadt kenyérrel, amit nem fogyasztunk el. Erre egy idős néni a sorok között hirtelen megszólalt: "hát aranyom, zsemlemorzsát!" Nagyot kacagott a közönség.

Ekkor ötlött fel bennem, hogy cikkbe szedjem azokat a környezetbarát tippeket, amiket a nagyszüleimtől tanultam.

Rakd el télire

Ma teljesen evidens számunkra, hogy bemegyünk a boltba, és bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt megvehetünk, évszaktól függetlenül. Mindegy, hogy nyár van vagy tél, paradicsomot mindig kapunk. Pedig ez nem volt régen így, az emberek azt ették, aminek épp szezonja volt. És tulajdonképp most sincs ez másképp, leszámítva azt, hogy ha nálunk nem terem meg valami, azt külföldről importálják kis hazánkba. Azzal pedig, hogy a nyári ízeket befőzzük télire, nem csak a környezetnek teszünk jót, de fantasztikus ízélményeket is szerezhetünk a borús hideg napokon.

A textilzsepi nem ciki

Amikor a nagyapámra gondoltam, nem pont a környezetvédelem ugrott be róla elsőre. Aztán amikor elkezdtem tudatosan csökkenteni a háztartásunkban keletkező szemetet, rájöttem, hogy egy csomó dolgot, ami számomra új volt, azt nagyapám, ha nem is a környezetért, de megszokásból egész életében csinálta. Például mindig volt nála textilzsebkendő, papír helyett. És a textilzsebkendőn kívül egy csomó eldobható, egyszer használatos tárgyra megvan a pofon egyszerű újrahasználható megoldás is az összes jól felszerelt háztartásban. Ezért mielőtt rohannánk megvenni a legmenőbb zero waste kellékeket, nézzük meg, mi lapul otthon a szekrényekben, fiókok mélyén.

Apró kincsek

Ha hirtelen kikapcsolnák az áramot Budapesten, valószínűleg 5 percig sem élném túl, és azt hiszem, ezzel sokan mások is így vannak, de az utóbbi időben elkezdtem lecserélni az elektromos árammal működő kütyüimet manuálisra. Csak szépen sorban.

És sosem gondoltam volna, hogy 21 évesen ekkora örömöt tud kiváltani belőlem egy poroló.

Főzni bárki tud

A nagy rohanásban magunkra sincs időnk, nemhogy a főzésre, pedig egy közösen elköltött vasárnapi ebédnél nincs is jobb. A hulladékmentes átalakulásunk legelején rá kellett jönnünk arra, hogy ha szeretnénk elkerülni a sok műanyag csomagolást és eszközt, akkor kénytelenek leszünk többet főzni. Mivel többnyire csak friss zöldséget és gyümölcsöt tudunk venni készételek helyett, egészségesebbek lettünk, és a pénztárcánknak is jót tettünk. Ami pedig megmarad a vacsorából, elcsomagolhatom ebédre, így másnap az iskolában se kell aggódnom a sok plastic miatt.

Receptajánló:

Elromlott? Javítsd meg! Alakítsd át!

Napjainkban szinte minden használati tárgyat úgy terveznek, hogy az élettartama minél rövidebb legyen, így amint elromlik, rögvest rohanhatunk újat venni belőle. Ezért mi igyekszünk olyan dolgokat vásárolni, amik hosszú életűek, ha pedig elromlik valami, még mielőtt végleg megválnánk tőle, megvizsgáljuk, hogy meg tudjuk-e javítani. Hiányzó gomb? Felszaladt cérna? Lyukas zokni? Nem akadály! És ha valaki nem rendelkezik kellő varrótudással, még mindig élnek az olyan szakmák, mint a cipész, szabó, varrónő, harisnyaszemfelszedő. De ki tudja, lehet, hogy a nagymama is szívesen megvarrná nekünk! ;)

Antal Éva

Évi Instagramját itt, Youtube-csatornáját itt találjátok!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!