10 perces mennyei tészták

Ó, tészta! Mi is lenne velünk olasz konyha nélkül? Hát, szomorúak lennénk, de a tésztát történetesen már akkor imádtuk, mikor csak kétévente mehettünk „olaszba", hetven dollár zsebpénzzel.

Gorgonzolás tagliatelle dióval és körtével

Élet a milánói előtt

Van, aki elmékszik rá, van, aki még túl kicsi volt, de nem is olyan régen a bolognai, milánói, carbonara, gnocchi szavak teljesen ismeretlenek voltak számunkra. A tészta az krumplis volt vagy sajtos-tejfölös, diós, mákos, prézlis (ez esetben sok-sok baracklekvár járt hozzá) a gnocchit meg nudlinak hívták – a kettő amúgy majdenem ugyanaz, megsúgom. Aztán a szaporodó külföldi utaknak, külföldi csatornáknak, üveges szószoknak köszönhetően áttértünk az olaszos tésztafogyaztásra, és hűtlenül elfelejtkeztünk gyerekkorunk kedvenc csemegéiről. Pedig, ahogy nagyanyám mondta: „Mi is azt ettük, 'oszt mégis emberek lettünk."

Munka után, éhesen

Hogy melyik a jobb? Nem tudom. Én az olaszt egy picit jobban szeretem. A bolognait például. Nem az üveges, meg a poros verziót, hanem a rendeset, ami sajnos a másfél órás készítési ideje miatt ki is esik a hétköznapi repertoáromból. Meg carbonarát is, ami jó gyors, csak hónap végén nem biztos, hogy baconre meg parmezánra is futja, a készen kapható változatára pedig ebben az esetben sem vagyok kíváncsi. És ilyenkor nagyon jól jön a retro verzió. Mert a túrós, a tejfölös, a lekváros, diós és mákos tészta is készen van 10 perc alatt, rendes házi tejfölt egyszerűbben és olcsóbban be lehet szerezni, mint egy rendes parmezánt, nyáron pedig gondoskodtam arról, hogy legyen lekvár a következő gyümölcsszezonig.

Még több édes tészta itt >>

Olcsó és gyors

Hiszen a tésztán kívül alig kell hozzá valami, így az elkészítése is 10 percig tart. Házi vagy házi jellegű tejföllel vagy túróval, piacon vett mákkal vagy dióval, házi lekvárral pedig biztos, hogy kevésbé ártalmas, mint egy kész, üveges szósz. Szóval ne felejtkezzünk meg teljesen a retro tésztákról, hiszen nem egy generáció nőtt fel rajtuk. Az idősebbeknek kellemes nosztalgikus élmény lehet, a fiatalabbaknak pedig kész gasztrotúra a múltba. Ha pedig rákaptunk az ízére, néha készíthetünk egy-egy vargabélést vagy stírai metéltet is. Hiszen minden formában imádjuk a tésztát!

Egészséges, gyors vacsora >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hozzászólások (3)

Dórinéni

Tudom, hogy nem ide való, de nincs jobb ötletem... hol lehet receptet beküldeni???

Dacota

Szia Dórinéni! Írj egy e-mailt az info@nosalty.hu címre, és segítenek neked! Szép hétvégét! Üdv, Nóra

Dórinéni

Köszönöm :)

Törölt felhasználó

Sziasztok! No igen, a tészta... Ezer féle, mindig más... S finom. Személy szerint a sós változatát jobban szeretem, az édesnél sokszor elt?n?döm (miután elfogyasztottam), hogy most akkor enni is kellene valamit... :) Írtad, hogy a bolognai hétköznap kimarad a hosszú elkészítési ideje miatt. Ezért szoktam nagyobb mennyiség? szószt készíteni, s dobozkákban lefagyasztani. Így lánykáim bármikor el?vehetik, s pillanatok alatt készen van a suli utáni ebédjük. Üdv.:Adrien

Tövismami

Mi is sok tésztát ettünk gyerekkoromban, a sonkás tészta volt a kedvenc egykis kolbásszal feldobva persze házolag gyúrt szélesmetélten. Az ízét most is a számban érzem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek