Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 ok, amiért folyton - még a kánikulában is ! - hidegek az ujjaid

Akár komoly betegségre is utalhat, de lehet, hogy egyszerűen stresszes vagy.

Ha nagyon hideg van, természetes, hogy a legjobban az ujjaidnál fázol, nem véletlen, hogy télen nehezen indul el az ember kesztyű nélkül. De mi a helyzet akkor, ha még a melegben is folyton hidegek az ujjaid, akkor is, ha meleged van? Több dolog okozhatja a jelenséget, a legkomolyabbaktól az egyszerű stresszreakción át a cigarettázás következményéig.

Rossz a keringésed

A legtöbb ember valószínűleg erre gondol, ha valaki azt mondja, hogy hidegek az ujjai: a keringési problémák akkor jelentkeznek, ha valakinek a szívével van gond, valami blokkolja az ereit (koleszterinfelhalmozódás, esetleg rosszabb esetben vérrög), vagy valami más okból nem jut elég tápanyag- és oxigéngazdag vér minden testrészébe. Könnyen lehet, hogy veled is ez a helyzet, ha folyton hidegek az ujjaid, érdemes kivizsgáltatni, ha nincs más panaszod.

Cigarettázol

Ha nincs elég indokod, hogy leszokj, mondunk még egyet: a nikotintól az ereid összehúzódhatnak, és káros plakkok felhalmozódását okozhatja az artériákban, tovább csökkentve a végtagok véráramát.

Vérszegénységet jelenthet

A folyton hideg ujjak azt is jelenthetik, hogy nincs elég vörösvérsejted, vagy a véredben található hemoglobin mennyisége alacsony. A hemoglobin egy fehérje, ami segít oxigént szállítani a tüdőből a szöveteidnek. Ez több okból alakulhat ki: lehet, hogy nem eszel elég vasat, nagyobb mennyiségű vért vesztettél (akár egy hevesebb menstruáció miatt is), emésztési betegséged van, vagy valamilyen ráktól szenvedsz. Ha a hideg ujjaidon kívül még gyakran szédülsz, nem kapsz rendesen levegőt, fáj a fejed, akkor érdemes gyanakodni.

B-12 hiányod lehet

A B-12, ami leginkább húsban, valamint tejtermékekben található meg, nagyon fontos a vérképződés szempontjából. Ha nem viszel be belőle eleget, az ugyanúgy alacsony vörösvérsejt-számot okoz, mint a vérzékenység. A B-12 hiánya gyakori a vegetáriánusoknál és vegánoknál, és az 50 felettiek egy része is elveszíti azt a tulajdonságát, hogy hatékonyan tudja felvenni a vitaminokat különböző élelmiszerekből. Egy egyszerű vérteszt meg tudja mondani, erről van-e szó, vagy valami más a probléma.

Raynaud-kór áll a háttérben

Ilyenkor az ujjakban lévő verőerek, a kisebb oxigénben dús vért szállító erek és a bőrben található verő- és visszeres összekapcsolódások összehúzódnak, és az ujjak, esetleg lábujjak vérellátása nem biztosított. Jellemzően a hidegre való túlreakció, vagy a stressz váltja ki. Az ujjak vége először elfehéredik, majd elkékül, mivel szinte semmilyen vér nem jut a végtagok ezen részére. Ezután kivörösödnek, ha a vérszegény állapot megszűnik. Általában az érzelmi stressz kerülése megoldja a problémát.

Autoimmun betegséged van

Nagyon sok ember szenved autoimmun betegségek tüneteitől úgy, hogy észre sem veszi. Az állandóan hideg ujjak lehetnek a lupusz, a scleroderma, vagy a rheumatoid arthritis tünetei is, mindegyiknél jelentkezik azonban más tünet is. Nézz utána ezeknek a betegségeknek, és ha a krónikusan hideg ujjaid mellé más tünetek is társulnak, érdemes orvoshoz fordulnod.

Pajzsmirigy-alulműködésed van

A pajzsmirigyed gyakorlatilag a tested termosztátja, irányítja a hormonokon keresztül a hőérzékelést is. Ha alulműködik, akkor lehet, hogy még akkor is folyton fázol, ha egyébként nincs hideg. Az alulműködő pajzsmirigy más tünete például még a szorulás, a hízás, illetve a folyamatos fáradékonyság is. Rizikófaktorban a nők és az 50 év felettiek vannak, így ha a tünetek jelentkeznek, nekik érdemes inkább orvoshoz fordulniuk.

Alacsony a vérnyomásod

Általában a magas vérnyomásról hallunk, hiszen ez az egyik vezető halálok a világon, de az alacsony vérnyomással is meggyűlhet valakinek a baja. Ha nem iszol eleget, túl sok vért vesztettél valamiért, vagy olyan gyógyszert szedsz, aminek ez az egyik mellékhatása, jelentkezhet, és tünete lehet a hideg ujjak is. Az alacsony vérnyomásnál ugyanis a test a fontos szervek felé pumpálja inkább, ha nem is túl hatékonyan, a vért, ami azt jelenti, hogy az ujjaid bizony nem kapnak belőle.

Stresszes lehetsz vagy szorongsz

A szorongásra nagyjából már bármilyen tünetegyüttest rá lehet fogni, de ez azért van így, mert mindenki teste máshogy reagál a megnövekedett stresszre. Ilyenkor ugyanis nagyjából az történik, mint az alacsony vérnyomás esetében: a test küzdj vagy menekülj módba kerül, és a legfontosabb szervek felé pumpálja a vért, hogy kész lehess rohanni, vagy megküzdeni az ellenfeleddel. Az adrenalinszint emelkedése sem segít túl sokat a helyzeten.

Olyan gyógyszert szedsz, aminek ez a mellékhatása

A gyógyszermellékhatások nagyon szerteágazók lehetnek, és közöttük akár a vérerek összehúzása is szerepelhet. Ez pedig megint csak azt eredményezi, hogy az ujjaid vége elhidegül még a nagy melegben is. Ilyen gyógyszerek jellemzően a bétablokkolók, néhány rák elleni készítmény, valamint a migrénre adott szerek. Ha ilyen tünetet érzékelsz, beszéld meg az orvosoddal, hogy okozhatja-e bármelyik gyógyszer, amit rendszeresen szedsz.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!