Ezt kell tudnod a pajzsmirigy alulműködéséről, a hypothyreosisról

Lassult anyagcsere, túlsúly, aluszékonyság, bőrszárazság, székrekedés, esetleg hajhullás? Ha ismerősek a tünetek, akkor a pajzsmirigy alulműködésére is gyanakodhatunk.

A hypothyreosis, azaz a pajzsmirigy alulműködése az egyik leggyakoribb endokrin (hormonháztartási) betegség. Előfordulhat veleszületetten (ez a ritkább), és kialakulhat az életünk során is. Bármikor, bármelyik nemnél diagnosztizálhatják, de a nőknél gyakrabban előfordul. Okai lehet a kevés jód az étrendben, valamilyen kezelés (pl.: izotópkezelés), de leggyakrabban egy autoimmun megbetegedés, az ún. Hashimoto-thyreoiditis áll mögötte. Szülés utáni (postpartum thyreoiditis) pajzsmirigygyulladás is okozhat alulműködést.

A nyaki területen helyezkedik el, a pajzsporc előtt...

A pajzsmirigyünk a nyaki területen helyezkedik el a pajzsporc előtt, két oldalon. E szervünk két fontos hormont termel, amelyek a szervezet anyagcsere-folyamataira hatnak, segítik a sejtek oxigénfelvételét, szerepet játszanak táplálékunk fő elemeinek (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) hasznosulásában.

A pajzsmirigyhormonoknak elengedhetetlen szerepük van az idegrendszer kialakulásában, éppen ezért már újszülötteknél sarokvérből nézik a pajzsmirigy hormontermelő képességét, hiszen szellemi leépülés, kreténizmus alakulhat ki elégtelen működés esetén.

Olvastad már?

PCOS - ne törődj bele, tegyél ellene!

Ha nem teljesít jól

Ha a fenti okok valamelyike miatt pajzsmirigyünk nem teljesít jól, azt alulműködésnek, hypothyreosisnak nevezzük. A hypothyreosis tünetei széles, nem specifikus spektrumon mozognak, rendszerint lassan alakulnak ki, nem minden orvos gondol rá a vizsgálatok során. A tünetek lehetnek súlygyarapodás, fáradékonyság, fázékonyság, ödémák kialakulása leggyakrabban az arcon, egészségtelen haj, hideg és durva bőr, székrekedés. Túlsúlyos, spontán teherbe esni nem tudó nők esetében gyakran diagnosztizálják a meddőségi vizsgálatok során, más endokrin betegségekkel (pl. PCOS) együtt.

A diagnózist a vérből mért hormonszint alapján állítja fel a szakorvos, elemzi a tiroxin (T4), trijód-tironin (T3) és a pajzsmirigyet stimuláló hormon szintjét (TSH). Hypothyreosis esetén a T4 és T3 értékei csökkentek, míg a TSH emelkedett, mivel próbálja a pajzsmirigyet stimulálni.

Hogyan kezelik a betegséget?

  1. Ha a betegség oka „szimpla" jódhiány, akkor jódtartalmú étrend-kiegészítővel javulhat a pajzsmirigy működése - ez azonban a ritkább eset. Ahhoz, hogy a szervezet kiegyensúlyozottan tudjon működni, napi 0,15 mg, kismamák esetében 0,18 mg, a szoptatás időszakában +0,2 mg jódra van szükség. Mivel Magyarország jódszegény területnek minősül, ezért körültekintően kell gondoskodni a jód megfelelő pótlásáról. Súlyos jódhiányos állapotok a jódozott só bevezetése óta már nagyon ritkán fordulnak elő, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy a tényleges mennyiség nem éri el az ajánlottat. Jódban gazdag élelmiszerek, a tengeri halak, tojás és zöldségek is.
  2. Egyéb esetekben a betegség kezelésének alapja a hormonpótló gyógyszeres kezelés, ezt egészítik ki az életmódi elemek.
  3. A testsúly normalizálásához dietetikus által összeállított személyre szabott étrend szükséges, amely a napi étkezési ritmussal, a megfelelő alapanyaggal és főzési módszerek meghatározásával biztosítja a megfelelő anyagcsere-állapotot. Az életmódi kezelés fontos eleme a rendszeres fizikai aktivitás is, amely szintén a normális testsúly elérését és az anyagcsere megfelelő működését segíti.

Ezeket olvastad már?

fotó: flickr/Com Salud

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.