Óvatosan a probiotikumokkal - kiderült, ezeknek is lehet mellékhatása

Úgy tűnik, hogy a probiotikumok terén is a mértéktartás elve az igaz, nem teszünk jót az egészségünknek, ha túl hosszú ideig szedjük ezeket rendszeresen.

Antibiotikum-kúra? Hasmenéses betegség? Puffadás? Hasi diszkomfortérzet? - számos olyan betegség, tünet van, amire probiotikumok szedését javasolhatja az orvosunk vagy a gyógyszerészünk. Egy friss kutatásból úgy tűnik azonban, hogy a probiotikumokat sem érdemes nyakló nélkül bekapkodni - mert ennek komoly mellékhatásai lehetnek.

Mik a probiotikumok?

A probiotikumok különleges élőlények, olyan „jó” baktériumok és élesztőgombák, amelyek az emésztőcsatornán végighaladva túlélik a gyomorsav, az epesavak és a hasnyálmirigy „pusztító” hatásait, végül a vastagbélbe jutnak. Itt többféle módon fejtik ki jótékony hatásukat, egyrészt a bélfalhoz kötődő probiotikumok kiszorítják a kórokozókat (a „rossz” baktériumokat), másrészt aktiválják az immunsejteket. A probiotikumok elengedhetetlenül fontosak az egészséges bélflóra és az immunrendszer fenntartásában. Megelőzhetünk velük betegségeket, előmozdíthatjuk velük a felépülést, és segítségül hívhatjuk őket olyan állapotokban, amelyeknél a bélflóra összetétele megváltozik: fertőzésekben, antibiotikum szedésekor, stresszes időszakokban. Növelik a szervezet ellenálló-képességét, segítik a bélnyálkahártya termelődését, hatékonynak bizonyultak az antibiotikumok szedéséhez társuló hasmenés megelőzésében.

Szóval tényleg úgy tűnik, hogy nem lehet nélkülük élni.

Akkor mi a gond?

A gond természetesen ezúttal sem önmagukkal a probiotikumokkal van, hanem inkább abban a tendenciában, hogy - sok más készítményhez hasonlóan - a mindenhonnan ránk zúduló reklámoknak köszönhetően csodaszerként tekintünk rájuk és hajlamosak vagyunk túlzásba esni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Ez utóbbi jelenséghez, azaz a túlfogyasztáshoz kapcsolódóan megjelenő mellékhatásokról számol be egy friss kutatási jelentés a Clinical and Translational Gastroenterology című folyóiratban. A kutatás során 30, emésztőrendszeri panaszokkal (puffadás, hasfeszülés, -fájdalom, görcsök, teltségérzés) élő beteget vizsgáltak. 22 személynél tapasztaltak ún. neurokognitív tüneteket, mint pl. mentális- ill. memóriazavar, koncentrációzavar - ők mindannyian rendszeresen fogyasztottak többféle probiotikumot, legalább 3 hónapja, de volt olyan személy is, aki már 3 (!) éve.

Ezek a zavart epizódok fél órától kezdve akár 3 órán át is tarthattak az egyes esetekben, jellemzően étkezést követően jelentkeztek, de előfordult, hogy "csak úgy" napközben lettek rosszul az érintettek. Voltak nagyon komoly esetek is, 4-en még a munkájukkal is fel kellett hagyjanak a tüneteik miatt.

A kognitív zavarokkal küzdő személyek több mint 2/3-ánál a vékonybél vizsgálata során nagy kolóniaszámban találtak baktériumokat, és több mint 3/4-üknél volt emelkedett az ún. D-tejsav-szint - amely a Lactobacillusok tevékenységének eredménye és nagy mennyiségben mérgezően hathat az idegsejtekre. A nagy kolóniaszám következménye lehet a puffadás és hasfeszülés, hasi fájdalom is, hiszen a baktériumok anyagcseréjük során hidrogént és metánt termelnek.

A betegeknél mind az emésztőrendszeri, mind a kognitív tünetek enyhültek/megszűntek a probiotikumok elhagyását követően.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...