10 döbbenetes kép a növénytermesztésről

Articsóka, spárga, ananász, fekete bors. Tudjuk, hogy néznek ki, igaz? Biztos? Akkor is, ha magáról a növényről, nem pedig a zöldséges pulton heverő termésről van szó?

Amikor a szerkesztőségben beszélgettünk arról, melyik hogyan is néz ki, nem tagadjuk, nekünk is okozott némi fejtörést a dolog. Éppen ezért utána jártunk, és összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amiről nem árt, ha tudjuk, mi fán terem.

Persze ezek közül van, amelyikről van minimális információnk, például az, hogy fán, bokron vagy a földön nő - de még így is érhetnek minket meglepetések.

Banán

Na jó, azt azért mindannyian tudjuk, hogy a banán fán terem. Bár ez sem teljesen igaz, hiszen a banánfa igaziból lágyszárú növény, csak óriásira nő. Szintén meglepő, hogy gyümölcsei csoportba rendeződve csüngenek, de nem lefelé, hanem felfelé állnak.

Ananász

A trópusi éghajlatú területeken őshonos. Az ananász képzeletünkben inkább fán terem, mint sem a földön, pedig a helyes megejtés ez lenne: bizony, a földön! Örökzöld növény, levelei hosszúkásak és hegyesek, szélük tüskés, tőrózsában állnak, körbeölelve magát a gyümölcsöt.

Gránátalma

Na jó, azt azért nem nehéz kitalálni, hogy a többi almához hasonlóan a gránátalma is fán terem, illetve - ha pontosan akarunk fogalmazni - , egy nagyobbacska cserjén. Nyugat- és Közép-Ázsiában, illetve a Földközi-tenger térségében őshonos, maximum 5 m magasra és 3 m szélesre tud megnőni.

Kivi

Nemzetközi neve eredetileg „kínai egres” volt. Az új-zélandi meghonosítás után, a 20. század elején kapta a kivi (kiwi) nevet. Szintén fán termő növény.

Fekete bors

A trópusokon őshonos cserje, az egyik leginkább favorizált fűszer hazánkban, nap mint nap találkozunk vele. De vajon hányan tudják, hogy ez egy cserje termése? Csonthéjas bogyói a cserje ágain nevelkednek, amiket beérés után leszednek, és napon szárítanak.

Kelbimbó

Más néven bimbós kel, a vadkáposzta egyik termesztett változata - és ismét visszatértünk a földre. Szára fás, oszlopszerű, és képes 130 cm magasra is megnőni. Ezen a nyélen lógnak a kis tömör bimbók a növény levélszárai alatt.

Brokkoli

Szintén a vadkáposzta termesztett változata, de közeli rokona a fejes káposztának és a karfiolnak is. Utóbbival több közös vonásuk is van, például hogy a növény szárának tetején helyezkedik el a virág - vagyis maga a termés - , és ezt ölelik körül a növény levelei. A brokkoli szára azonban a karfioléval szemben ehető!

Spárga

A spárga Ázsiában és Európában is őshonos zöldségféle. Az "asparagos" név görögül fiatal hajtást jelent. Nem véletlenül, hiszen egy szál magában nő ki a földből - se egy levél, se egy ág, semmi. Csak egy magasba törő kis hajtás.

Articsóka

Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség illetve gyógynövény, de Európában is termesztik. Magas termetű, rokonaihoz, a bogáncsfélékhez hasonlít leginkább.

Sáfrány

A nősziromfélék csoportjába tartozik. A virág (Crocus) bibéjét használjuk fűszerként. Érdekesség, hogy ez a néhány cm magas hagymás növény még a Kárpát-medencében is őshonos. A kerti dísznövényként használt sárga virágú sáfrányokat más néven aranysáfrányoknak hívjuk, míg a lila és fehér virágúak a kerti sáfrányok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?