hozzászólások (8)

leírás

A gránátalma vagy grenadine őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető, az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik.
A gyümölcsöket szeptember és december között szedik le és igen sokoldalú a felhasználása.
Vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamra van. Ezekben található a sok pirosas-bordó, lédús gyümölcshússal körülvett mag.  
A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs főzése során fekete színű tintát kapunk. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga.
A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot (Grenadine) készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják az érdekes íze és a színe miatt.
A gránátalma, de a kifacsart gránátalma leve is világszerte elterjedt élelmiszer, íze frissítően édeskés-savanykás.
A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, de gyümölcssaláták készítése során is. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények is, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyasztjuk: mivel a gyümölcs héja nagyon kemény, érdemes félbevágni és kikanalazni a belsejét.
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és quercetin) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kálciumban gazdag.
Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. 
Forrás: Wikipédia
 

mikor vegyem

Júliustól februárig.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány hétig eláll. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos egy napon belül elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszárad.

Gránátalma alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (8)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        juditz
        juditz sze, 2013-01-30 19:22

        Ma vettem egy darabot 680 ft volt.Kicsit sokallom,de nagyon szeretem

        Háromszéki Lilla
        Háromszéki Lilla sze, 2013-01-30 19:17

        Szép Jó estét kívánok mindenkinek!
        Nekem volna egy kérdésem, : a gránátalma héja is felhasználható???
        Valami dereng mindha valahol régebben olvastam volna, hogy jó ha teát főzünk a gránátalma héjából, de nem vagyok bíztos benne jól emlékszem-e?
        Ha valaki többet tud erről, kérem vállaszolja meg Nekem.
        Előre is köszönöm szépen

        Boszee
        Boszee sze, 2012-02-08 07:54

        Én készséggel elhiszem hogy nagyon sületlen vagyok, de megmondaná nekem valaki, hogy akkor most melyik része is ehető a gránátalmának? A magja, a húsa, vagy mindkettő??? :-((

        petra
        Petra / petra sze, 2012-02-08 08:54

        Boszee,
        A mag körül van a gyümölcshús, és az egész mag (a hússal együtt) fogyasztható:-). El lehet ropogtatni a magokat (nem olyan kemény magokra kell gondolni, mint pl. a meggymag).

        h.jani
        Bloemcake / h.jani p, 2010-10-08 18:55

        A kedvenc gyümölcsöm.Finomabb,ha nagyobb méretü,abban nagyobb "szemek" vannak.Íze hasonló a ribizlihez.
        Már lehet kapni üdítö formájában is,elég finomak.

        kaddi
        kaddi k, 2010-09-28 12:44

        ettem mar szaritott granatalmaszemeket is, nagyon finom az is. izre olyan hirtelen savanykas volt.