Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 diós recept az egészségünkért!

A hazai konyhában hagyományos alapanyag a dió. Amellett, hogy finom sütiket készíthetünk belőle, érdemes megismernünk igazán értékes tulajdonságait.

Ősz és dió – egyértelmű a kapcsolat. Bár a frissen lepotyogott dió fogyasztásával még egy kicsit várni kell, mégis ilyenkor jut eszembe leggyakrabban, hogy süssek valami diósat. Úgyhogy kimegyek a teraszra, és előveszem a zsákból a tavalyit.

A dió magas, nagy arányban telítetlen zsírsavakból álló zsírtartalma miatt ugyan meglehetősen energiadús alapanyag, de kis mennyiségben salátákhoz adva, müzlibe keverve vagy akárcsak ebéd után magában elfogyasztva remekül kihasználhatjuk egyéb kiváló tulajdonságait, többek között magas élelmi rost- és kalciumtartalmát. Ez utóbbi miatt, illetve magas növényi fehérjetartalma miatt fontos alapanyag a vegetáriánus és a vegán étrendekben is.

A termés fogyasztása mellett ne felejtkezzünk meg a belőle sajtolt értékes, különleges ízű dióolajról sem, amely gazdag többszörösen telítetlen, a szervezetünk számára élettanilag kedvező hatású omega-6 és omega-3 zsírsavakban.

A fenti ábránkon láthatjátok, hogy mi minden rejlik egy marék (44 g) dióban. Receptjeink közül pedig kiválogattam most nektek 10, adagonként kevesebb mint 300 kcal energiatartalmú, kevésbé hagyományos diós receptet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!