Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabital (zabtej) készítése házilag

Zabital (zabtej) készítése házilag
Zabital (zabtej) készítése házilag
45 perc / főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (70)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta az életünk része a zab, nagyon szeretjük kásának, kekszbe és mostantól házi készítésű tejpótlóként is. Férjecske korábban sokat köhögött, ilyenkor mindennemű tejtermék fogyasztása tilos, mivel letapad, és erősíti a köhögést, valamint nehezíti a gyógyulást. Emiatt és a tej körül kialakult két szélsőséges álláspont miatt (magas kalciumtartalma miatt pótolhatatlanul egészséges, kontra kifejezetten egészségtelen, mivel nem tudja az ember szervezete megemészteni) úgy döntöttem, hogy nem tisztem igazságot tenni, egyszerűen csak megfigyelem magunkat, mire, hogy reagálunk.
Nos, tény, hogy a sokáig érlelt kemény sajtokat továbbra is szeretem, azonban igyekszem minden lehetséges alternatívával kikerülni a tejet, tejtermékeket (lásd leveseknél elvétve alkalmazok tejfölt, tejszínt soha - egy részét mixelve, önmagával sűrítem a leveseket). Ekkor tértem át a bolti zabtejre, azonban jelentősen eltér az ára a tej árától, sajnos nálunk még "szabadrablás" van a bio, illetve egészséges élelmiszerek piacán, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni házilag, így abban is biztosak lehetünk, hogy mi van benne.
Azonban így is volt még egy űr, amit pótolni szerettem volna, ez pedig a tejszín alapú mártásokhoz felhasználható "tejszínpótló", és persze azt is kitaláltam, hogy jó lenne zabból, merthogy mennyeien tápláló és egészséges gabona.
És íme, a zabital kísérletezése során ez a vágyam is teljesült, ha kevesebb vízzel főzzük, turmixolás és szűrés után ott a szuper mártásalap :-).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha csupán 0,5 l vízzel kezdjük el főzni, turmixolás és szűrés után meghagyva a sűrűségét, felhasználhatjuk a tejszín helyettesítőjeként mártásokhoz, levesekhez, illetve kásák, pudingok készítéséhez (így tárolni is kisebb helyen lehet, és ha szükség van rá, akkor higítsuk vízzel).
Kissé nyúlós, ragacsos a turmixolás után, ezt enyhén lehet csökkenteni, ha egy éjjelre beáztatjuk vízbe a zabpelyhet. Tapasztalatom alapján azonban nincs jelentős különbség ettől. Ha túl sűrű, addig hígítsuk és főzzük fel vízzel, amíg a kívánt állagú lesz.
Lehet csipet cukrot és fahéjat is hozzáadni főzéskor (ezesetben azonban csak édes ételekhez tudjuk használni).

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zabpelyhet öntsük fel 0,5 l vízzel, és a legkisebb lángon főzzük (folyamatosan kevergessük).
  2. Fedő alatt addig főzzük, amíg teljesen szétfő a pehely (kb. 1/2 h).
  3. Botmixerrel turmixoljuk össze a szétfőtt pelyhet a tejfehérré változott főzővízzel.
  4. Szűrjük le sűrű szűrővel, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük fel annyi vízzel, hogy tetszés szerinti sűrűségű legyen (nálam 1 l), és egyszer forraljuk össze.
  5. Hűtsük le, adagoljuk üvegbe, és hűtőben tároljuk.

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 54 470
elküldve: 16
receptkönyvben: 768
elkészítve: 24/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi zabtej, házi készítésű zabital, zabtej házilag

Hozzászólások (70)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kiskazlas
Kiskazlas / Kiskazlas Fri, 2014-11-28 13:26

Szervusz kedves Receptműves!
Meg szeretném kérdezni, hogy ezt a fajta zabtejet használhatom a kávékba is? Csak napi max. fél bögre tejet ihatok(laktózérzékenységem van), azt is a kávéval fogyasztom el reggel. Ezzel helyettesíthetném a tehéntejet?
Köszönöm előre is választ :)

apolo12
apolo12 Thu, 2013-05-02 18:13

Megcsináltam a zabtejet,nekem csak annyi a problémám,hogy nem lett olyan szép fehéres hanem inkább zavaros sötétebb színű :( de az íze az jó.

goan973
Annus G / goan973 Sat, 2013-04-13 14:25

szia! most kell áttérnem tejről vmi alternatív tejpótlóra...tesztelem a zab-, kókusz-, mandulatejet, egyebeket, de rémesen drágák...rémlett, hogy láttam vmikor itt egy receptet, mindenképpen kipróbálom, mert nagyon egyszerűen tűnik, és jóval olcsóbb, mint a készen kapható...köszi...hűtőben kb. meddig tartható el???

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2013-04-13 18:53

Szia, kell egy kis idő hozzászokni, illetve kialakítani saját ízlés szerint (sűrűség, esetleg ízesítés) :-)
Kb. 1 hétig eláll.

Szedli
Szedli Fri, 2013-03-29 19:46

én nem diétázom csak kipróbáltam, meg majd kislányomnak akarom adni mielőtt még tehéntejet kapna, nem mézet hanem sima cukrot tettem bele, és szűrés után még rottyantottam rajta egyet beállítva a sűrűségét. És egy kis plusz, próbáljátok ki, hogy ha végén felfőzitek, tesztek bele egy rúd vanilia kikapart magját, valami isteni így :)

Kígyólány
Kígyólány / Kígyólány Sat, 2012-11-24 16:26

Szia! Nagyon megtetszett ez a recept,ki is próbáltam ma :) Én személy szerint hatalmas zabpehely-zabkása rajongó vagyok,képes vagyok heti 5x azt reggelizni,de ez speciel furcsa így elsőre. Fél liter vízzel csináltam és 40 g zabbal,jó sűrű lett a végeredmény és a sütőtök krémlevesembe tettem belőle,hátha ebben ízleni fog. Tökéletes lett és ráadásul még diétás is szóval köszönöm a receptet! :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2012-11-24 16:49

Szia Kígyólány,
önmagában nem igazán finom, direkt nem írtam hozzá ízesítőket (cukor, fahéj, stb.), mert így mindenki kedvére variálja :-)
Örülök, hogy végül ízlett, üdv, Memi

degu1980
degu1980 Mon, 2012-05-07 11:05

Kedves Receptműves!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, elkészítettem a zabtejet ahogy a receptben volt, de nekem nagyon víz ize lett:( Rosszúl csináltam valamit, vagy ez ilyen és meg kel lszoknom? Most próbálkorom a Paleo détával, de a tejtől nehéz lemondanom. A bolti zabtej viszon elég húzós árban van:( Kérlek írd le ha van örleted hogy tudnám ihatóbbá varázsolni!
Köszönöm a választ!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2012-05-07 11:19

Kedves degu, az biztos, hogy más íze van, mint a tejnek, így átállást igényel, de bátran ízesítheted a diétád szerint, akár fűszerekkel is (pl. fahéj), gyümölcsökkel. Üdv, Memi

garayi
garayi Wed, 2012-04-25 21:10

Nagyon köszönöm a receptet (most találtam, még nem próbáltam). Kisfiam ekcémája miatt sajnos le vagyok tiltva minden tejtermékről, ezt is nehezen bírom, meg a boltokban kapható zabitalok árát is. Holnap próba!

andinimus
andinimus Fri, 2012-03-16 09:38

Tej és tojás allergiás gyerkőcnek szeretnék "habos-babos" süteményt sütni. Ezzel a zabitallal lehet a süti krémjében, habjában levő tejterméket helyettesíteni. Lehet belőle valahogy habot csinálni? Van esetleg egy bevált recepted?

Köszi a választ

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2012-03-16 12:14

Kedves andinimus, krémet már készítettem belől felolvasztott csokival, illetve turmixolt eperrel, de habot szerintem nem lehet készíteni belőle.

Nyafi
Nyafi Wed, 2012-02-22 18:41

Szia!
Palacsintatésztába tej helyett is lehet használni?
Üdv.: Nyafi

Nyafi
Nyafi Wed, 2012-02-22 18:43

Nagyon szépen köszönöm a hipergyors választ. :))

Eni75
Eni75 Thu, 2012-02-09 16:19

Sziasztok!
Áldom a férjem nevét amiért rátalált erre a receptre és a Tiéteket amiért közzétettétek :-D Hálás köszönet! A tejérzékeny Kicsik ugyan furcsállták az ízét elsőre, de már majdnem egy pohárral megittak, remélem egyre jobban elfogadják majd. Ki fogom próbálni tejszín helyett is!
Van esetleg tippetek az alábbiak helyettesítésére a tejmentesség jegyében?
- tejföl (tejfölös tészta imádat...)
- sajt (sajtos tészta imádat...)
- vaj - margarin nem igazán jött be
- krémes kenőkék, pl. sajtkrém
Nagyon köszönöm, szép napot!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2012-02-09 16:43

Kedves Eni, örülök, hogy megkönnyíti az életeteket :-) A mandulatej is nagyon finom és a visszamaradó mandula őrleményt kiszárítva lisztként használhatod, illetve rizsből is finom.
Tejszínként hígítatlanul használom, vajnál nem írtad, miért nem jött be, de lehet helyette ghít (tisztított vajat) készíteni. Kencéknek nálunk nagyon mennek a zöldségkrémek, változatos fűszerekkel. Tejföl és sajtot még nem készítettem tejmentesen, de ha rákeresel a növényi tejfölre, vagy növényi sajtra, rengeteg tippet találsz, remélem lesz közte kedvenc :-) Szép napot, Memi

gazsizsoofi
gazsizsoofi Mon, 2012-01-23 16:13

Sziasztok!

A szűrés után fennmaradó zabtöret nagyon jó pórustisztító. Egy kis mézzel, joghurttal elkeverve fél óráig kell a bőrön hagyni, és igazán szép lesz tőle az arcunk! Persze, meg is lehet enni. :)

Zsófi

difana
difana / difana Mon, 2012-01-09 12:44

Szia Memi!
Este megcsináltam a zabtejet, de nekem nagyon nyálkás lett, így nem tudtam meginni, amúgy ízre nem lenne rossz. Szerinted mit rontottam el?
Vagy mi lenne, ha nem főzném, csak turmixolnám és leszűrném? Így lehet?
Zabpelyhet reggelizem pár napja, ízlik is, de tehéntejjel azt mondták nem valami könnyű reggeli.
Teába is próbáltam beáztatni és úgy megenni, de iszonyú rossz. Gyümölcslével még nem próbáltam.
Ezért örültem ennek a receptnek, de így ihatatlan sajnos.
Egyébként ezt a zabpelyhet bioboltban vettem, Klorofill a "márkaneve", ha ez segít, de azt hiszem, csak ez az egy fajtájuk volt.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2012-01-09 15:17

Szia Difana, hígítsd fel vízzel, úgy már nem annyira nyálkás. Próbáltam áztatni főzés előtt napokig, de úgy is ilyen lett. Kipróbálhatod főzés nélküli turmixolást is, szerintem úgy is működik. A zabkorpa szerintem finomabb reggelire, abból szoktam kását főzni vízzel (én sem szorgalmazom a tej fogyasztást nálunk), nád, vagy nyírfacukorral (esetleg mézzel) és kevés fahéjjal (arányok: 1 dl víz mennyiségre egy jó púpos evőkanál zabkorpát szoktam adagolni). Én egyébként az Aldi zabpelyhet szoktam venni, vízzel hígítva nekem nem nyálkás, ha pedig nem hígítom fel, akkor mártásokba szoktam belefőzni. Üdv, Memi

difana
difana / difana Sun, 2012-01-08 17:05

Kedves Memi!
Szeretném megkérdezni, hogy a leszűrt zabpelyhet fel szoktad-e használni valamire? Vagy ki kell dobni?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2012-01-08 17:34

Kedves Difana, nem kell kidobni, tetszés szerint lehet kásába, pudingba, sütemény tésztába, fasírtba tenni, de akár sűríteni is lehet vele levest, mártást, főzeléket. Üdv, Memi

noncsogo
noncsogo Sat, 2011-12-03 18:29

Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy mindenben tudom tej helyett használni? Pl. sütemény tésztájába is?

Amúgy ma mi is elkészítettük az első adagot... két kicsi gyermekemnek úgy tűnik egyből a kedvence lett, mindjárt két pohárral meg is ittak belőle :D Elsőre csak kis adaggal mertem készíteni, de most már elkészítek egy nagyobb adagot, hogy holnap már csak elő kelljen kapni a hűtőből ;)

Köszönet a receptért!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2011-12-03 18:47

Kedves Noncsogo, én süteménybe, kenyérbe, "tejbe"grízbe, -rizsbe, pudingba is ezt használom (vagy vizet), ha nem hígítod, akkor mehet krémbe, szószba, mártásba tejszín helyett. Örülök, hogy bevált, szép estét, Memi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2011-09-24 11:59

Sziasztok,
egy kis kiegészítés, a fellelhető információk megoszlanak arról, hogy gluténmentes, minimális gluténtartalmú, vagy valóban gluténtartalmú a zab, ráadásul vannak olyan vélemények is, hogy csak akkor okoz gondot a zab, ha más gluténtartalmú termékkel együtt fogyasztják. Természetesen minden egyedi (személyre szabott) diéta más és más lehetőségeket enged, így egyedi mérlegelés, tapasztalat kérdése (az is), hogy ki és hogyan fogyaszthat zabot.
Kellemes hétvégét, Memi

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2011-09-27 09:34

Kedves Memi!

Igen, igazad van, olvastam már én is erről cikket. De az itthoni gluténmentes diéta protokollja szerint a zab tiltólistás. Mindenkinek szíve joga, hogy mit enged meg magának a diétában... Ez szerintem nem kisebbíti a recepted jóságát :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2011-09-12 12:22

Kedves Moya, örülök a visszajelzésednek :-) Rizsből még nem készítettem, a kiváló élettani hatása miatt a zab az egyik kedvencem, így le is ragadtam nála az italkészítésben. Rizsital készítése itt a Nosaltyn is van (http://www.nosalty.hu/rizstej_recept_16858), szinte ugyanúgy készítik, ahogy a zabitalt, azt viszont javaslom, hogy barna rizsből készítsd, sokkal jobb az élettani hatása, mint a fehérnek. Remélem tudtam segíteni, szép napot, Memi

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2011-09-24 09:10

.... elnézést, lehet én tudok valamit rosszul..., de tudtommal a gluténmentes diétában tilos a zab (is)...
Hajni

Moya
Moya Mon, 2011-09-12 12:10

Kedves Receptműves!Köszönöm a tippet, elkészítettem és ezzel csináltam főzeléket, turmixot allergiás babámnak. Rizzsel szerinted szintén meglehet csinálni? Esetleg tovább aztatni vagy főzni. Próbáltad esetleg?Üdv Moya

Sznémárti
Sznémárti Sun, 2011-09-11 04:41

Biztosan kipróbálom! Csak a pontosság kedvéért, ez a recept a gluténmentes diétához került, de gondolom tejmentes akart lenni. Lisztérzékeny diétában ugyanis a búza, zab, árpa és rozs ami TILOS. Gyakoroljuk a családban, van lisztérzékeny és tej-tojásérzékeny is.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2011-07-22 15:06

Szia eperszeletke, tele van tápanyaggal és gyerekjáték elkészíteni :-) A sót ki is veszem a receptből, anélkül is finom és nem kell mindenbe hozzáadott só :-) Jó babázást, Memi

eperszeletke
eperszeletke Mon, 2011-07-18 18:10

mindenképpen ki fogom próbálni, mert azt olvastam, hogy a zabtej növeli az anyatej mennyiségét (szoptatós anyukák figyelmébe ajánlom)

Girly
Fannus / Girly Wed, 2011-06-22 10:52

Mum Inka!
Hasznos amit írtál szerintem,de a helyesírásra jobban figyelhetnél...pl. nagoyn,amgába...
Ne sértődj meg,nem bántani akartalak ezzel. :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2011-04-23 18:01

Kedves bmbe, bizony hozzá kell szokni, nem megszokott "tej" formában és persze tej íze nem is lehet :-) Ma viszont már el sem tudom képzelni nélküle a mindennapokat... Szép Húsvétot.

bmbe
Bejja / bmbe Sat, 2011-04-23 17:50

Jajj, nekem nagyon nem jött be! :-(((
Nem is tudom mit vártam?? Tej-íze nem lehet!
Pedig mindenfajta-féle zabot szeretünk...
Pedig annyira bíztam benne.. a kalóriák miatt!!
Bár lehet, a kakaós változatot kipróbálom! De akkor megint a kalóriákkal van a gond! :-((

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2011-03-26 13:08

Kedves Levendula15, próbáld ki higitás nélkül tejszínnek is (imádom a spagettit zabtejszínes gombamártással), sőt a múltkor gyümölcsrizst is készítettem belőle, illetve egy tortába úgy csináltam a krémet, hogy fölolvasztottam egy nagy adag étcsokit, belekevertem a zabtejszínt, majd visszahűtöttem. Olyan csokikrém lett... :-)))
Egészségedre :-) Szép napot, Memi

levendula15
levendula15 Sat, 2011-03-26 12:55

Kedves Receptműves!

Megcsináltam! Szuper lett- és amit nem is gondoltam volna- munkám jutalmaként, hogy amikor turmixolom keletkezik "tejhab"- ez hiányzott a legjobban a tejtermékek elhagyás után csak.
Mind egy szemig lekanalaztam, "lefölöztem":)
Éljen az egészség!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2011-03-06 12:03

Szia Teki, igen, először furcsa, hiszen nem ehhez szoktunk, de rajongóvá lehet válni, ráadásul tápláló, s bár nem fogyókúrázom, azt észrevettem, hogy kevésbé vagyok éhes, ha ezt ittam...
Szép napot,
Memi

tekiroll
tekiroll Fri, 2011-03-04 14:11

Jaj! Még azt nem tudom, hogy egyévesemnek adhatom-e... Próbáltam rákeresni a neten, de nincs időm olvasni a 2 gyerkőc mellett... Jó lenne, ha nem kellene az iszonyú drága babatejet megvenni, amiben azt sem tudom, mi van.... Valakinek valami tapasztalat?

tekiroll
tekiroll Fri, 2011-03-04 14:09

Kedves Mum Inka!
Nem kéne híznom, és mostanában rakódnak rám a kilók/dekák, ezért jön jól ez a recept! És ezt a turmixot mindenképp kipróbálom! Köszönöm! :) Tényleg nagy a különbség kalóriában! De szerintem ezzel finibb is lehet a turmix.
Kedves Memi!
Köszi a receptet! Nem mondom, hogy elsőre nem volt.... khm,khm... hogy is mondjam... furi! :) De aztán egyre jobban belemerültem az élvezetébe! :) Persze mivel nem ittam még zabtejet, nem is tudtam, mire számítsak.

38
zabpehely 40 g
víz 1.5 l