r
Nosalty Logó

Töltött burgonyagombóckák sajtszószban átsütve

Marti48
Töltött burgonyagombóckák sajtszószban átsütve
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

gombóc tészta

töltelék

sajtszósz

sütés

994
Kalória
32.4g
Fehérje
155g
Szénhidrát
24.8g
Zsír
334.1g
Víz
206g
Koleszterin
10.6g
Élelmi rost
11.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír

gombóc tészta

töltelék

sajtszósz

sütés

Összesen 994 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír

gombóc tészta

töltelék

sajtszósz

sütés

Összesen 1985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír

gombóc tészta

töltelék

sajtszósz

sütés

Összesen 121 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3783.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    204 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    412 mg
  • Nátrium
    2998 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    155 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    334.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    108 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 994 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.9 g

Zsír

  • Összesen
    49.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7566.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    408 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    823 mg
  • Nátrium
    5996 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    310.1 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    668.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    566 micro
Összesen 1985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    367 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 121 kcal

Elkészítés

gombóc tészta

  1. A héjában megfőtt, és áttört burgonyát elvegyítjük az olívaolajjal vagy zsírral (3 dkg), a liszttel és a tojással, ízlés szerint megsózzuk, és az egészet összegyúrjuk, majd pihentetés nélkül kinyújtjuk. Ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá még egy kis lisztet.
  2. A ca. 0.5 cm vastagra kinyújtott tésztát vágjuk fel ca. 3x3 cm-es négyzetekre, és mindegyik közepébe tegyünk 1-1 kk tölteléket. A négy sarkot hajtsuk be, majd formáljunk kezünkkel gombócokat belőlük.
  3. 2 l vizet forraljunk fel, és miután a gombócokat beletetettük, redukált hőmérsékleten 3-4 percig főzzük őket, azaz addig, amíg feljönnek a víz tetejére, majd leszűrjük.

töltelék

  1. A sonkát éles, széles késsel aprózzuk fel nagyon picire. (Mintha petrezselymet apróznánk.)
  2. Egy kis tálkában keverjük össze a krémsajttal, a tojássárgájával jó habosra, sózzuk-borsozzuk.

sajtszósz

  1. Kaparjuk el a megtisztított fokhagymát. Egy kisebb teflon serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a fokhagymát, és daráljuk bele a borsot. Röviden futtassuk meg ezeket a vajban, majd öntsük fel a tejjel.
  2. A felforralt fokhagymás-borsos tejet sózzuk, és a feldarabolt macisajtokat olvasszuk fel benne.

sütés

  1. Vékonyan kivajazott tűzálló edénybe rendezzük a gombócokat, leöntjük a sajtszósszal, tetejükre teszünk paradicsom karikákat, és előmelegített sütőben ca. 25 percen keresztül pirítjuk.
  2. Ekkor megszórjuk a paradicsomok tetejét a ízlés szerinti mennyiségű, frissen reszelt parmezánnal, és további 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, addig, amíg a sajt ráolvad a paradicsomra.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C

Itteni olasz éttermekben elterjedt finomság. A legkülönbözőbb (gombás, pesztos, húsos... stb.) töltelékekkel készíthetjük. Elhatároztam, hogy házilag elkészítem. Lévén az olaszok különleges "töltött gnocci"-ja nem más, mint a mi "édes gombócunk", csak "sósan" :). A tészta Horváth Ilona receptje alapján készült. Ha netán maradna belőle, töltsük meg a gombóckákat pl. bazsalikom pesztoval. A hosszú leírástól nem kell megrettenni, mert mialatt fő a krumpli, könnyen és gyorsan elkészíthető úgy a töltelék, mint a sajtszósz!

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek