Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött burgonyagombóckák sajtszószban átsütve

Töltött burgonyagombóckák sajtszószban átsütve
Töltött burgonyagombóckák sajtszószban átsütve
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itteni olasz éttermekben elterjedt finomság. A legkülönbözőbb (gombás, pesztos, húsos... stb.) töltelékekkel készíthetjük. Elhatároztam, hogy házilag elkészítem. Lévén az olaszok különleges "töltött gnocci"-ja nem más, mint a mi "édes gombócunk", csak "sósan" :). A tészta Horváth Ilona receptje alapján készült. Ha netán maradna belőle, töltsük meg a gombóckákat pl. bazsalikom pesztoval.

A hosszú leírástól nem kell megrettenni, mert mialatt fő a krumpli, könnyen és gyorsan elkészíthető úgy a töltelék, mint a sajtszósz!

hozzávalók / 2 adag

gombóc tészta

töltelék

sajtszósz

ajánlat

Érdemes kipróbálni különböző töltelékkel - itt jót játszhat a saját fantázia!

Szólj hozzá!

elkészítés

gombóc tészta

  1. A héjában megfőtt, és áttört burgonyát elvegyítjük az olívaolajjal vagy zsírral (3 dkg), a liszttel és a tojással, ízlés szerint megsózzuk, és az egészet összegyúrjuk, majd pihentetés nélkül kinyújtjuk. Ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá még egy kis lisztet.
  2. A ca. 0.5 cm vastagra kinyújtott tésztát vágjuk fel ca. 3x3 cm-es négyzetekre, és mindegyik közepébe tegyünk 1-1 kk tölteléket. A négy sarkot hajtsuk be, majd formáljunk kezünkkel gombócokat belőlük.
  3. 2 l vizet forraljunk fel, és miután a gombócokat beletetettük, redukált hőmérsékleten 3-4 percig főzzük őket, azaz addig, amíg feljönnek a víz tetejére, majd leszűrjük.

töltelék

  1. A sonkát éles, széles késsel aprózzuk fel nagyon picire. (Mintha petrezselymet apróznánk.)
  2. Egy kis tálkában keverjük össze a krémsajttal, a tojássárgájával jó habosra, sózzuk-borsozzuk.

sajtszósz

  1. Kaparjuk el a megtisztított fokhagymát. Egy kisebb teflon serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a fokhagymát, és daráljuk bele a borsot. Röviden futtassuk meg ezeket a vajban, majd öntsük fel a tejjel.
  2. A felforralt fokhagymás-borsos tejet sózzuk, és a feldarabolt macisajtokat olvasszuk fel benne.

sütés

  1. Vékonyan kivajazott tűzálló edénybe rendezzük a gombócokat, leöntjük a sajtszósszal, tetejükre teszünk paradicsom karikákat, és előmelegített sütőben ca. 25 percen keresztül pirítjuk.
  2. Ekkor megszórjuk a paradicsomok tetejét a ízlés szerinti mennyiségű, frissen reszelt parmezánnal, és további 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, addig, amíg a sajt ráolvad a paradicsomra.
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 207
elküldve: 10
receptkönyvben: 271
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 2

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött gombócok sajtszósszal, sajtszószos töltelékes gombócok, sonkás-sajtos gombócok

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2017-08-21 12:00

Külön öröm, hogy e mellett meg egy masik receptem is kiemelesre került.

Köszönettel, Marti

KisEdi
Edi / KisEdi Wed, 2015-08-26 20:26

nagyon megörültem a receptnek mikor megláttam a Facebook-on, de mikor a hozzávalókat nézegettem rögtön kiábrándultam, kockasajt, gépsonka...
Azért rendes, minőségi hozzávalókból ki fogom próbálni.

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2015-08-27 17:05

Kedves Edi,

biztosan izleni fog, ha elkeszited. A hozzavalokat izlesed szerint varialhatod. Gorgozola, Serrrano-sonka, peldaul. Masreszt, kisebb penztarcaju embereknek talan az eredeti recept is izleni fog...

Üdvözlettel, Marti

994
burgonya 1 kg
finomliszt 20 dkg
olívaolaj 2 ek
tojás 1 db
0 ízlés szerint
gépsonka 5 dkg
krémtúró 5 dkg
tojássárgája 1 db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
kockasajt 2 db
tej 2 dl
vaj 1 tk
fokhagyma 1 gerezd
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint