Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tepsula

Tepsula
Tepsula
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem egyik kedvenc étele. A családi legendárium szerint 10 éves volt, mikor a gimnáziumi internátusból először ment haza, karácsonyi szünetre, és meglátta a konyhaasztalon gőzölgő "tepsulát", (ő nevezte így el), úgy ahogy volt, télikabátban, sapkában, kesztyűben nekiesett villával az ételnek. Azóta már a dédunokáink is szívesen eszik.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sült húsok mellé kiváló köret, de önálló ételként is egyszerű és finom, vegáknak is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meghámozott krumplikat hosszában félbevágjuk, majd a fél krumplikat amilyen vékonyra csak tudjuk, fél karikákra felszeleteljük. A hagymákat is félbevágva vékonyra szeljük.
  2. Egy kisebb sütőtálat kiolajozunk, a krumplit és a hagymát rétegezve lerakjuk. Krumplival kezdjük. Minden réteget kicsit megsózunk, és kevés őrölt köménnyel meghintünk. A tetejére még egy kis olajat spriccelünk.
  3. Alufóliával szorosan letakarjuk, előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
  4. Levesszük a fóliát. Ha a krumplink jó puha, takarás nélkül még 10 percig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 444
elküldve: 2
receptkönyvben: 539
elkészítve: 12/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsó

Mióta szakács: 2010.01.28.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hagymás krumpli, tepsis sült krumpli hagymával , köményes krumpli sütőben sütve

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Virágh Bea
Virágh Bea Fri, 2012-06-01 20:57

Holnapután lesz keményítőnapom, akkor tepsula lesz az ebédem, javaslom, tedd be a "90 napos diéta keményítőnapja" borítékba, hadd örüljön más is neki, én csak véletlenül találtam rá! Nálunk sok kömény és sok bors lesz rajta, mert mindkettőt nagyon szeretem :)

macskati
macskati Sun, 2012-04-01 20:15

Kedves Gerzsó!
Azért nem "néni", mert magam is a nagyon sokadikat taposom, remélem, nem haragszol!
A lényeg: ma tepsulát készítettem ebédre, mert olcsó, finom, húsmentes ételre vágytam. Először a story fogott meg, a leírás filmszerű volt, mint egy Szabó Magda történet, kár, hogy nem rendező v. operatőr vagyok!
De a megvalósítás sem volt ennél rosszabb, sőt! Annyit változtattam, hogy kömény helyett durvára őrölt színesborssal szórtam meg, mert ezt kívántam, de a Te verziódat is ki fogom próbálni. Csípős káposztasalátát adtam hozzá, abbahagyhatatlan volt! Elképesztő, hogy ilyen egyszerű dolog nem jut az ember eszébe, de jó, hogy Te kitaláltad. Bevonult a kedvencek közé!!
További jó főzést, jó egészséget, és boldog Húsvétot kívánok szeretteid körében: Macskati

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2012-04-03 00:38

Kedves Macskati!
Örülök, hogy tetszik a tepsula, de a dicséret anyósomat illeti, aki nekem ezt 1947-ben tanította, és ő is már ki tudja mióta sütötte. Hát ilyen régi az én tudományom.
Köszönöm a jókívánságokat, és én is minden jót kívánok neked, szeretettel Gerzsó.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2012-02-15 13:24

Kedves Ancsocska és Tommka!
Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik a recept. A fűszerezés teljesen szabadon választott, kinek-kinek izlése szerint. Én nagyon szeretem a köménymagot, és a férjem kedvence is így volt, de mint írtam, mindenki úgy fűszerez, ahogy neki jólesik.
Üdv. Zsóka néni.

Tommka
Tommka Mon, 2012-02-06 05:13

Drága Gerzsó!
Ez valami isteni lett!
Ha nem haragszik meg, megosztom tapasztalataimat:
Mivel ilyenkor nincs nyitva semmi, Tesco-ba meg nem volt kedven menni, így köménymag helyett curry-t tettem bele és így is nagyon finom lett!
Hihetetlen jó a recept, olcsó, könnyű megcsinálni, mégis laktatós!
Még 1x 1000 köszönet!

-Tommka-

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Tue, 2012-01-24 13:48

Kedves Gerzsó! Tegnap megcsináltam a tepsulát, de kifelejtettem a köménymagot, viszont tettem helyette borsot :D Nem volt időm (hirtelen jött munka ügyileg..) este megkóstolni, de ma felkeltem és az első utam a konyhába vezetett nassolni. Eeeezvalamiisteni! Állandó kaja lett az étlapon! Akár magában, akár köretként megállja a helyét, mi most épp véreshurkával esszük. Hatalmas köszönet érte!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-26 12:09

Kedves Lavender Zephír!
Ez valóban nem olyan mint a tócsi, mert nem reszeljük le a hozzávalókat, hanem szeleteljük, és nem lepénykéket sütünk serpenyőben, hanem tepsibe lerakva, sütőben sütve. Próbáld ki!
Szeretettel üdvözöl Zsóka néni.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-26 12:01

Kedves flikflak!
Elnézést, csak most vettem észre a hozzászólásodat! Örülök, hogy sikere van a receptnek, nálunk nagyon régi kedvenc. Egyszerű, gyors, laktató. A köménymag ízlés kérdése, én nagyon szeretem, főleg káposztás ételekbe, könnyíti az emésztést.
Minden jót kívánok, szeretettel. Zsóka néni.

flikflak
Flikflak / flikflak Mon, 2010-10-11 14:08

Nos, visszatérve immáron a tapasztalattal:
Hát, ez pont az az íz, ami miatt imádtam gyerekkoromban a tepsiskrumplit!!! Nem is tudom miért nem jutott eszembe, hogy simán elkészíthetném a szalonna elhagyása nélkül is - ugyanis elég rég találkoztam már háziszalonnával, amivel elkészíthetném.
Emlékszem a család majdnem mindig együtt készítette - felosztva pucolás, szeletelés, s a tepsiben gondosan élére helyezés változatosan, szemet gyönyörködtetőn, s nyálcsorgatón.. -, majd együtt várta tűkön ülve, hogy mihamarabb elkészüljön. Imádtuk!
Szóval, örülök, hogy visszajött ez az íz - a szalonnát én úgy is kerültem az ételből, csak úgy hittem, hogy az íze szükséges azért ahhoz, hogy úgy szeressem, mint anno azt amit együtt ettünk. De most aztán újra bekerül a repertoárba így, szalonna nélkül. Olyannyira, hogy most már sül az új adag (szem lesüt), immáron a tegnapi borsozást elhagyva, s egy részébe szórtam egy kis köményt, hogy úgy is megkóstoljam, ahogy Zsóka néniéknél készül. :o)
Még egyszer köszönöm!
Jó egészséget, sok energiát, mosolygós napokat kívánok!
flikflak

flikflak
Flikflak / flikflak Sun, 2010-10-10 21:03

Most várom, hogy elkészüljön :o)) No és persze a párom haza a vacsorához.. Bár az őrölt kömény helyett simán borsot használtam - nem mertem a köményt, mert annyira ritkán használom.. -, az illata már most pazar. Meglehet, hogy csak holnap írom meg az ízélményt, de köszönöm az egyszerű, s mégis nagyszerű receptet! ;o)
Jó pihenést!
S holnap jelentkezem a beszámolóval :o)
flikflak

Piroska58
Piroska58 Sun, 2010-04-04 08:05

Tegnap elkészítettem. Nagyon finom lett, nekünk krumpli, hagyma, fűszerek minden variációja jöhet! Köszi a receptet!! Üdv! Piroska

Jeg
Jeg Wed, 2010-03-03 18:22

Tanusítom, hogy anyu tepsulája nagyon finom! J.

85
burgonya 4 db
vöröshagyma 2 kis fej
napraforgó olaj 1 ek
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint