Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros kifli

Szilvalekváros kifli
Szilvalekváros kifli
65 perc / előkészület: 45 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég konyhámat takarítottam. A polcon, hátul, elveszve a befőttek és savanyúságok tengerében lapult egy üveg szilvalekvárom. Mikor kinyitottam állapítottam meg, hogy vágni lehet, olyan kemény lett az idő folyamán, de az íze még mindig isteni! Anyukám és nagymamám 2 éve nyáron hatalmas üstben kavargatta késő estig ezt a lekvárt. Nincs pazarlás, ez sütibe megy!
Én általában azokat a tésztákat, amibe margarint írnak fele zsírral készítem, így porhanyósabb, sokáig eláll. Bár ezt sosincs idő kideríteni. Mint minden sütikém, ez is élt 1-2 órát. A szomszéd, anyumék, anyósomék, saját kis családom legnagyobb örömére. Pedig 1 kilóból lett szép számmal!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként kevés langyos tejben mokkáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszthez morzsoljuk a zsírt, a margarint, hozzáadjuk a xilitet, a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt, sót. Alaposan összedolgozzuk.
  3. A tészta pihenjen legalább egy fél órát.
  4. Ezután kb 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Nem baj, ha vékonyra nyújtjuk, kelt tészta, még nőni fog.
  5. Megtöltjük a szilvalekvárral, kifliket sodrunk.
  6. Miután lekentük a felvert tojással, pihentessük a tepsiben is egy 10 percet, és csak utána süssük meg a kifliket. (Előmelegítet sütőben, míg szépen nem pirul a teteje.)
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 839
elküldve: 0
receptkönyvben: 183
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Egészségesanyuci

Mióta szakács: 2012.01.05.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang, születésnap, szüret, szilveszter
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

lekváros kifli, szilvalekváros kifli xilittel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2012-01-20 15:21

Rákattintottam a xillitre és ott felhívják a figyelmet, hogy kelt tésztába nem ajánlatos tenni, mert nem kel meg a tészta miatta........Hmmmm....most akkor mi van???? Ha már egészség, mézzel nem lehet helyettesíteni? Attól nem lesz baja a tésztának....

ani18x
Egészségesanyuci / ani18x Fri, 2012-01-20 16:19

Elég sűrűn sütök kalácsot, kelt tésztákat, minden esetben xilitet használok, nekem még nem okozott problémát. A képen a kiflik is azzal készültek, mégis megkeltek...ki kell próbálni

leves
leves Thu, 2012-01-12 21:38

Nemvagyok kezdő háziasszony,de neharagudj nem tudom mi a xilit. Ha megtennéd,hogy megírnád nagyon megköszönném!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-01-12 23:03

A kukoricacsutkából kivont édesítő, ami egyáltalán nem bír a cukor rontó tulajdonságaival. Nem hízlal, nem szuvasítja a fogakat, nem emeli a vércukorszintet úgy, mint a hagyományos cukor. Cukorbetegek és Candidások is használhatják, ráadásul lúgosít is. A cukrot 1:1 arányban helyettesíti. A nyírfacukor is igen hasonló hozzá. Az egyénenként okozhat hasmenést a hozzászokás alatt, de ez átmeneti.
Itt olvashashatsz róla bővebben és nagyon részletesen:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol

ani18x
Egészségesanyuci / ani18x Fri, 2012-01-13 10:07

Nagyon köszönöm Gargoyle, magam sem írhattam volna szebben!!!:-D
Régóta a xilitet használom, cukor helyett. Egészségesebb...herbáriákban beszerezhető.

995
finomliszt 1 kg
sertészsír 20 dkg
margarin 20 dkg
tojássárgája 4 db
xilit 10 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2 dl
1 csipet
tojás 2 db
szilvalekvár 20 dkg