Nosalty Logó

Székely tészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Székely tészta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A diós masszához

A töltelékhez

Összesen 1219 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A diós masszához

A töltelékhez

Összesen 4873 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A diós masszához

A töltelékhez

Összesen 394 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    68.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1489.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    328 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    669 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135.6 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    337 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    332 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    318 micro
Összesen 1219 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.6 g

Zsír

  • Összesen
    275.6 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    109 g
  • Koleszterin
    1201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5956.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    1313 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    2676 mg
  • Nátrium
    1349 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    542.6 g
  • Cukor
    335 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    276.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1347 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    389 micro
  • Kolin:
    852 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1327 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    246 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1274 micro
Összesen 4873 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 394 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós masszához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, gáztepsibe tesszük.
  2. A diós masszához az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a darált diót, ízesítjük kevés rummal, majd a tésztára öntjük.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Hűlni hagyjuk, kettévágjuk, és lekvárral összeragasztjuk úgy, hogy mindkét felén a diós rész kerüljön kívülre.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x35
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 36518
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 14.

Ajánló

Én mindig két adagot sütök, mert így nem kell vagdosni és biztosan el is fogy. Hagyjuk rendesen kihűlni, mert a diós massza eléggé ragad melegen.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Akkor hogy is van ez alul is diós meg felül is ? Egyébként fantasztikusan néz ki!

Törölt felhasználó

Igen, a megsült tésztát meg kell felezni és egymásra borítani.Természetesen el?tte lekvárral meg kell kenni.

Edit

Húha !!!! Ez nagyon guszta ! El?ször amikor csak a képet néztem azt hittem , hogy meggy van benne , de kés?bb olvastam , hogy lekvár. Milyen lekvárt tettél bele? A tepsit kikened valamivel miel?tt beleteszed a tésztát ?? El?re is köszi a választ. Üdv Edit

Törölt felhasználó

Én általában házilag készített meggylekvárt szoktam használni,de ebben pont vegyes van.Egyébként szerintem bármilyet lehet használni.A tepsit nem szoktam kikenni.Sok sikert el?re is!

Edit

Jól értem ????Akkor a sorrend:::: dió ,tészta lekvár tészta és dió?:)))) Az el?z? kérdésemre is válaszolj légyszíííííííí :))) megszeretném sütni:))) Köszi Edit

Edit

Köszi szépen !!! Mire elküldtem a kérdést közben megjött a válaszod is :)))))))Puszi érte !

Törölt felhasználó

Most találtam meg ezt a receptet. Az elkészítésével kapcsolatban az érdekelne, hogy a dióval a tojást habosítod vagy csak összekevered?

Törölt felhasználó

Üdv látogató! A tojást a cukorral kell kikeverni,utána mehet bele a dió simán összekeverve.

Törölt felhasználó

Csak arra nem kaptam választ, hogy a tojást a cukorral egyszer?en csak összekevered vagy habosra vered miel?tt a dió beleker?l

Törölt felhasználó

Semmit nem kell habosítani,egy kicsit kikevered a tojást a cukorral.

Edit

Ma megcsináltam megint és ismételten fincsi lett:)))) Üdv Edit

keriandi

Ez a süti amilyen egyszer? és gyors olyan finom. Nagyon jól sikerült, kezd? háziasszonyoknak is bátran ajánlom. Köszi a receptet!:)

Törölt felhasználó

Igazán örülök,hogy elnyerte a tetszéseteket!További jó sütögetést!!:)

Törölt felhasználó

Kedves Edina! Szuperül néz ki a sütid, hamarosan el fogom készíteni és majd beszámolok az élményr?l is... Egyébként erdélyi vagyok és már csak azért is tudnom kell, mert ez egy székely süti recept . :) Üdv, Viola!

Törölt felhasználó

Kedves viola09! Biztos vagyok benne,hogy sikerülni fog és elnyeri a tetszésedet!Várom a beszámolót. Üdv Edina

Tmea

Szia Edina! Tegnap megsütöttem, nagyon fincsi! Bár nekem 15 perc is elég lett volna, 20 perc után megnéztem, milyen, és már elég barna volt a teteje, kicsit ki is száradt a tésztája, úgyhogy a tetejére is tettem lekvárt. Menet közben, kértem a páromat, hogy nézzen már rá a receptre legyen kedves, hogy hány fokon kell sütni, aztán ? azt mondta, hogy ez tuti nem székely találmány, mert ilyen idétlen mértékegységek, hogy 21 meg 7 dkg, csak akkor vannak egy receptben, ha azt egy olyan receptb?l fordítják le, amely recept olyan helyen született, ahol nem dkg-ban mérnek. No meg ez a pite tészta is er?sen angolszász beütésre vall. Ebben lehet valami...Szerintem inkább a székely emberek messze földön híres leleményességér?l és takarékosságáról kaphatta a nevét. Gondolok itt arra, hogy a gáztepsi bevetésével maximálisan ki van használva a süt? kapacitása, valamint ezzel a technikával úgy néz ki a süti, mintha valami extra édesség lenne, ami sok id?, anyag, és energia befektetéssel jár, holott mindezek igen gazdaságosan és ésszer?en vannak használva jelen esetben! :-) Üdv Tímea

Törölt felhasználó

Szia Tímea! Sajnos az én süt?m elég régi és e szerint adtam meg a sütési id?t,nekem még sosem száradt ki.Az eredetét illet?en tényleg csak anyósom elmondására alapoztam,lehet hogy igazatok van,de elég régi recept,nem vagyok benne biztos,hogy fordították. Azért remélem ízlett a süti és még sokszor megsütöd,de már a tapasztalataid alapján. Üdv Edina

obetty7

Kedves Edina. Tegnap este találtam a recepted, ma el is készítettem nagyon finom . Meggyes- cseresznyés lekvárt tettem bele /anyukám drága keze dolgozott rajta a múlt héten / amit?l igazán isteni lett. Köszönöm igazán egyszer? és gyors. Kellemes napot. Betty Kisújszállás

Törölt felhasználó

Kedves Betty! Igazán örülök,hogy elnyerte tetszésedet a recept.A házilag készített lekvárnak pedig nincs párja,f?leg ha édesanyánk készítette!!További jó sütögetést és szép napot! Üdv Edina

TraRita

Ez a süti fantasztikus! Napokig omlós marad! Köszi a receptet!

kicsivik

Pontosan olyan guszta lett, mint a fotón! Egyik felét szederlekvárral, másik felét büszkeízzel töltöttem. Mindkett? kedves drága Anyucim remeke. Mindenki odáig volt t?le, még a receptjét is elkérték. A legnagyobb bókot az egyik kollégámtól kaptam, aki azt mondta, hogy annak ellenére is nagyon ízlett neki, hogy a diót egyáltalán nem szereti. Máskor is megsütöm, az tutti fix. köszi a receptet, Edina!

Törölt felhasználó

Kedves kicsivik! Örülök,hogy sikert arattál a sütivel!További szép napot! Üdv:Edina

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki,aki már megsütötte ezt a sütit! Csináltam már máskor is ilyen diós tetej? sütemény (mágnás pitét),és mondjuk ott is törött a teteje szeletelésnél.Itt viszont,mivel a tepsib?l kiöntöttem fejjel lefelé,a hab ripityára tört,mivel az került így alulra.Aztán elfeleztem,az egyik felét pedig rátettem a másikra,de a tetejér?l kompletten lejött egy réteg diós rész.....Hogy oldjátok meg,hogy ízlésesen egyben maradjon a hab?Vagy rosszul csináltam,és nem is úgy jönnek a rétegek,hogy legalulra is dió,meg a tetejére is? Ja,és nekem nagyon vékony lett a gáztepsiben,ezért kisebben csináltam...Amúgy nagyon guszta lett még így is,este páromon tesztelek:) Köszi a segítséget!

Törölt felhasználó

Kedves Kriszuka! Ahogy látod a képen,az én sütim is töredezett.Csak azt tudom ajánlani,hogy hagyjad h?lni és úgy dolgozz vele.Inkább ízében hat és nem látványban!Üdv Edina

Törölt felhasználó

Köszönöm a válaszod,végülis tényleg lehet,hogy várhattam volna...Viszont még ma is kaptam dícséretet az ízét tekintve-Anyósomtól,ami ugyebár nagy szó:) Máskor is megcsinálom szerintem,és talán a tapasztalatokkal a hátam mögött a külseje is javulni fog. Érdemes kipróbálni a receptet!

Hozzávalók

A tésztához

A diós masszához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.