Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sóska tartósítószer nélkül télire

Sóska tartósítószer nélkül télire
Sóska tartósítószer nélkül télire
180 perc / előkészület: 60 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Javában tart a sóskaszezon, és nálunk a családban szerencsére a többség szereti, így én is szoktam eltenni a befőzőautomatával télire. Hálás egy zöldség, mert tavasztól őszig folyton terem a kertben.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg sóska (egy 7,2 dl-es üveghez, tisztítás nélkül)

ajánlat

Fontos, hogy a sóska párolólevét ne használjuk fel, mert oxálsavat tartalmaz, ami elősegíti a vesekőképződést. Gyerekek esetében különösen fontos, hogy ezt betartsuk. Aki szereti a spenótot, az egy az egyben elkészítheti ezt a receptet spenóttal is.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A friss zsenge szálkamentes sóska szárait eltávolítjuk, majd alaposan megmossuk.
  2. Egy nagy lábasba tesszük, és kevés vízzel lassú tűzön ép hogy megpároljuk, ne főzzük szét.
  3. A pároló vízből szedjük ki a sóskaleveleket, majd ízlés szerint turmixoljuk össze.
  4. Üvegekbe öntjük, és fémkupakokkal légmentesen lezárjuk.
  5. Befőzőautomatába tesszük, és a leírtak szerint kochen fokozaton 120 percig dunsztoljuk.
  6. Az így kapott sóskát bármikor bármilyen formában felhasználhatjuk egész évben, tetszés szerint.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 548
elküldve: 2
receptkönyvben: 83
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Csak Természetesen

Mióta szakács: 2012.02.29.
23 recept

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

sóska befőtt, sóska télire, dunsztolt sóska

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-05-26 10:19

Tényleg jó a hagyományos módi, én is úgy készítem. Így tanultam anyukámtól , mai napig így csinálja, és anyósom is így készíti. Eddig nem volt hiba, gond, akkor remélem ezután sem lesz.:-)

Ha valakit mégis érdekel az automata ,segítségül itt megtalálhatja:

www.befözöautomata.hu

vagy

www.befozes.hu

Én ezt az elérhetőséget: a Vidék íze c. újságban találtam, a mostani júniusi szám utolsó hátlapján.:-)
Aki megteheti , szeretné: készítse ezzel.:-)

Szép tavaszi berakós napokat és jó pünkösdi hétvégés pihenést kívánok!
Éva-Anyóca

margica
margica Fri, 2012-05-18 21:11

Sancho !
köszönöm a segítséget, én is így szoktam csinálni,ezt a flancos automatát nem ismerem

Reta
Reta Thu, 2012-05-17 12:00

A soska nem kenyes en sosem dunsztolom ki sem nem hasznalok tartositot es mindig evekig is jol elall.

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Sat, 2012-05-19 23:12

Kedves Reta!
Mivel én mindent befőzőautomatával vizes dunsztolok, így a sóskás üvegeket is mindig beleteszem, van rá program. Te nagyon ügyes vagy!

Üdv. Csak Természetesen

margica
margica Thu, 2012-05-17 11:43

ha nincs befőzőautomatám mivel helyettesíthető?
elkészíteném.

Sancho
Sancho Thu, 2012-05-17 11:53

Azt el is lehet felejteni. Én, a dunsztolásnak vagyok a híve: Vizes dunszt
A jól kimosott üvegekbe beleszedjük a befőttet (ha sűrű pépet teszünk el, vagy lerakott gyümölcsöt öntünk fel lével, akkor rázogatjuk, ütögetjük is közben, hogy ne maradjanak benne légbuborékok), majd lezárjuk. Egy tágas lábas aljára rácsot vagy összehajtogatott konyharuhákat helyezünk, arra állítjuk a befőtteket, s annyi vizet öntünk alájuk, amennyi kb. két ujjnyi híján a üvegek pereméig ér, majd az edényt melegíteni kezdjük. Ha több vizet töltöttünk bele a kelleténél, megtapasztalhatjuk a hőtágulásnak nevezett rémhorrort, amikor is a vízszint egyre jobban közelít az üvegek szájához, mohó belefolyási szándékkal. Gyorsan merjünk ki belőle, amíg nem késő!
Amikor a víz forrni kezd, onnantól számítjuk a dunsztolási időt. A befőttnek teljes mélységében át kell melegednie. A szokásos 0,7 literes házi konzervek dunsztolására azánjunk rá 60 percet. Ha a kiszabott idő letelt, a csavaros tetejű üvegeket kivesszük a vízből - vigyázva, hogy forrón ne tegyük hideg fém felületre, mert elpattanhat -, szárazra töröljük, s a fedelét még melegen újra meghúzzuk. A celofános üvegekkel nincs ilyen probléma, de ha megereszkedett volna egy-egy celofántető, két kézzel, átellenes sarkainál fogva újra feszesre húzhatjuk.

herzsi58
herzsi58 Sat, 2012-05-19 20:47

Hagyományos dunsztolásnál, ha forrástól számított 60 percig dunsztolod az üvegekben főzelék lesz és nem befőtt, továbbá a hagyományos módszerrel elrakott befőtteket a fazékban kell hagyni kihűlni, vagy pedig fazékból ki, szárazdunsztba be. A jól rátekert fedőt sem lehet már ilyenkor "jól meghúzni", ha viszont lehet akkor annak a befőttnek annyi.

Sancho
Sancho Sat, 2012-05-19 20:49

Nálad igen. Vagy ha nem tetszik, vegyél "automatikát", s felejtsd el a hagyományos eltevéseket. Vagy akkor szövegelj, mikor mikor egy recepted megjelent. Pá drága!

herzsi58
herzsi58 Sun, 2012-05-20 20:24

Szia drága!
Képzeld megvettem az "automatikát", és el is felejtem a hagyományost /nem vagyok kezdő, a kamrám mindig tele befőttekkel, savanyuságokkal, saját termésből, több száz üveg évente/, és nem én írtam más receptje alá, hogy ezt el kell felejteni, és veled sem akarok vitázni, mert ez itt nem vita fórum. nekem ha valamelyik recept nem tetszik, esetleg nem sikerült, nem fűzök hozzá komentet, ha viszont tetszik azt jelzem, és ajánlom másoknak is. Pontosan a "Csak Természetesen" receptjeit olvasva döntöttem úgy, hogy én sem mérgezem tovább családomat, gyerekeimet, unokáimat és megveszem a befőzőautomatát. Jaj tovább nem "szövegelek", vitát lezártam. Szép estét.

Sancho
Sancho Sun, 2012-05-20 20:37

Te szóltál bele, nem én. Különben tőlem 100 kilóra vásárolják Magyarországról a zakuszkát,meg savanyított gombát. Meg egyéb dolgokat.

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Sat, 2012-05-19 22:49

Kedves Sancho,

szerintem fórumot tévesztettél. Úgy gondolom azért gyűltünk itt össze főzést- sütést kedvelő emberek, hogy normális stílusban recepteket, tapasztalatokat cseréljünk és nem azért, hogy egymást sértő lekezelő stílusban kioktassuk. Sajnállak, hogy neked ez örömet okoz!
Ha téged ennyire nem érdekel az "automatika" nem értem miért olvasgatod a receptjeimet??? Vagy mégis lecserélnéd azt a hosszadalmas variációt amit megosztottál velünk, egy jóval egyszerűbbre???

Üdvözlettel: Csak Természetesen

Sancho
Sancho Sat, 2012-05-19 22:56

Az nekem nem természetes. S nem kezeltem le senkit, nem szokásom. Véleményem azért lehet eltérő? A klassziusat sose cserélem egyszerű "robotra". Ezt tudom felügyelni. Eddig, hiba nem volt benne, tavaly, 200 üveg zakuszkát vittek el tőlem, csak klasszikusok. Az automatika maradjon az egyszerűbb dolgokra. Pl fűtésvezérlés.
PS: a fórumot nem én tévesztettem el. Nézz bele az ajánlataimba, oszt beszélhetünk másról is.
Tisztelettel!
(de gustibus non discutandus)

39
sóska 1 kg