Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéskaraj a sütőzsákból

Sertéskaraj a sütőzsákból
Sertéskaraj a sütőzsákból
100 perc / előkészület: 10 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Íncsiklandóan szaftos és vajpuha ételek, zsiradékmentesen. A sütőzsák használata igényel egy kevés gyakorlatot, ki kell tapasztalnunk a sütőnk adottságait, cserébe olaj/zsír hozzáadása nélkül (!) teljesen puha, omlós és ízletes ételeket készíthetünk. Kapható fűszerkeverék+1 db sütőzsák kombinációban többféle hús- és ízvariáció. Ezek teljesen jók, kipróbáltam őket, és bátran ajánlom. A 4-10 darabos sütőzsákok-sütőzacskók is szinte mindenhol elérhetőek. A közepes árfekvésben még nem találkoztam gyenge minőséggel. A 25*38 cm a jellemző méret, amit maximum 3 kg alapanyaggal tudunk megpakolni, és saját fűszerkeverékkel ízesíthetjük.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Szabadon választott köretet és ízlés szerinti savanyúságot vagy/és salátát kínálhatunk hozzá.

Lehet nagyobb mennyiségben és vegyesen is sütni a sertéshúsokat: karajt, oldalast, dagadót, tarját, stb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőzsákban a hús saját levében, saját zsírjában és gőzében fog elkészülni. A karajt alaposan megmossuk, a csontszilánkokat és túl zsíros részeket eltávolítjuk, majd jó ujjnyi szeletekre vágjuk. A hagymát megpucoljuk, és vékony szeletekben karikákra vágjuk.
  2. A hússzeleteket és a hagymakarikákat belehegyezzük a sütőzsákba, a fűszerkeverékkel az adagolás szerint meghintjük, és óvatosan összeforgatjuk. 1 dl vizet öntünk hozzá, majd a zsákot a felső harmadánál lezárjuk. Semmilyen zsiradékot, olajat nem adunk hozzá! Közvetlen a lezárás alatt hústűvel néhány lyukat vágunk, ahol a felesleges gőz eltávozhat. A sütőzsákot egy, a végső tálalásra is alkalmas üveg, kerámia vagy jénai sütőtálba tesszük, és ezzel együtt kerüljön a sütő alsó negyedébe, mivel a sütőzsák fel fog fújódni! Ezért érdemes kicsit megdöntve, a „nyakát” önmaga alá hajtogatva a sütőbe tenni.
  3. Pici figyelmet igényel az első 10 percben, mivel ki kell tapasztalni, hogy miként fújódik fel: nem szabad hozzáérnie a felső fűtőszálhoz, mert azonnal megolvad a fólia! Ha túl nagy „lufi” lett belőle, lentebb kell lezárni újra, vagy/és még lejjebb rakni a rácsot. A lezárás feletti fóliát nyugodtan vágjuk le egy ollóval!
  4. 160-170 fokon 70-80 perc alatt teljesen omlósra készül, ekkor kivesszük, ollóval óvatosan levágjuk a sütőzsák nyakát, nagyon ügyelve, hogy a kiáramló forró gőzzel ne égessük meg magunkat! A zsákból átöntjük a sütőtálba sok szaftért cserébe 1-2 dl vizet öntünk alá, és 180-200 fokon további ~15-20 perc alatt (légkeveréssel 8-12 perc alatt) pirosra pirítjuk, közben 1-2-szer meglocsoljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 45
össznézettség: 49 406
elküldve: 9
receptkönyvben: 245
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sertéssült, omlós sült, sült hús olajmentesen

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagyika
nagyika Thu, 2017-02-09 22:37

A recept tetszik nekem is, biztosan finom omlós, de hogy a képen tarjaszelet van az hét szentség és nem karaj. És csatlakozom az előttem szólóhoz, a karaj száraz lenne, nekem legalább is.Üdvözlet! és nem vitatkozni akarta.

Larzsan
Larzsan Fri, 2017-02-10 16:14

Köszi " Nagyika " , hogy megerősíted a véleményemet, Te is így látod, de szerintem 10 emberből 9 nekünk adna igazat- kivéve a szakács. Annyira egyértelmű , csak én sem akartam vitatkozni a " szakács?" állításával. Valószinű egy másik képet töltött fel véletlenül az étel neve alá. Üdv.

Larzsan
Larzsan Thu, 2017-02-02 18:24

Kedves Szakács! (pozsonyikifli)
Úgy látom, még a szakácsmesterségben is olyan fiatal vagy, mint a valóságban.
Még sokat kell tanulnod, főleg a sertés részeiről, húsok elnevezéséről, megkülönböztetéséről, ugyanis amit a képen bemutatsz, az én szerintem nem karaj,
hanem egy csont nélküli tarja szelet. Ez így a jó , mert a karaj túl száraz lenne, (legalább is nekem ) , csak az elnevezést kellene javítanod.
Még egy megjegyzés: teljes jóindulattal:- a sütőzacskóba nem fontos vizet önteni,
hisz manapság a húsok nagyon sok vizet tartalmaznak , ami bőven elég a pároláshoz. Sőt, sok is , nem győzi az ember elpárologtatni ,hogy pirulni tudjon a hús, én öntök le belőle és szaftként besűrítem. További jó munkát , sok ilyen finom ételeket!!!! .

pozsonyikifli83
pozsonyikifli / pozsonyikifli83 Tue, 2017-02-07 10:16

Kedves Larzsan,

Elképzelhető, hogy megtévesztett a fénykép, máskor és mással is megesett már. Önálló háztartást vezetek, több mint 10éve, magam vásárolok, így nem tudom megerősíteni vélt igazadat: biztos vagyok benne, hogy sertéskarajból készült a képen látható étel. Az életkoromnak azt gondolom ehhez semmi köze (pláne nem egy amatőr-hobbista szakács oldalon), de biztosíthatlak róla, hogy nem arról van szó, hogy a mama fagyasztójából kivettem valami húst és elneveztem karajnak.

A sütőzsákot régóta használom, és kifejezetten sok szafttal szeretem készíteni az ilyen jellegű ételeket, ezért szoktam kevés vizet is tenni hozzá. Többször jártam már úgy, hogy a végén a pirítás után kevés szaft maradt vagy/és túl sűrű lett. Éppen fordítva, ahogyan Te. Valamiért nálam nem fordul elő, hogy a végén sok és híg szaft maradt. Sütő és sütő között is van különbség, úgy tűnik még ebből a szempontból is.

Köszönöm és szép napot!
Péter

nagyika
nagyika Thu, 2017-02-09 22:42

már csak azért sem karaj, mert a szelet közepén egy vékony- följebb apró zsír szövetek láthatóak. Ilyen a tarja szerkezete és a formája is a szeletnek.

337
sertés rövidkaraj 80 dkg
vöröshagyma 1 kis db
fűszersó 0 ízlés szerint
víz 3 dl