Sarvalt káposzta
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Csiki Piroska

adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
113
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
904
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6206.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 5886 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 381.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 146 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 304 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 172 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 132 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
113
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.6 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 49648.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 1309 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 385 mg
-
Foszfor 832 mg
-
Nátrium 47086 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 205.1 g
-
Cukor 102 mg
-
Élelmi rost 93 mg
VÍZ
-
Összesen 3048.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1171 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2432 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1376 micro
-
Kolin: 342 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1056 micro
-
β-karotin 1344 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 960 micro
Összesen
904
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1168.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 1108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
21
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A káposzta sérült leveleit levesszük, vízcsap alatt leöblítjük, lesarvaljuk (legyaluljuk).
- Egy nagyobb tálba tesszük, a sót rászórjuk, jól összevegyítjük, kicsit meg is gyúrjuk, hogy összeessen. Lefedjük, és legalább 3-4 órát hagyjuk, hogy a só elolvadjon (én estétől reggelig hagytam).
- Még egyszer jól összevegyítjük, és belerakjuk az üvegbe, közé téve a csombort, kaprot és tormát, majd rátöltjük a levet, amit engedett. Az üveg tetejére egy tányért teszünk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kiforrni. Ez kb. 3-7 nap a melegtől függően. Amikor a forrás lecsendesedett, a lé visszahúzódott, az üveget lezárjuk, 2-3 nap után fogyaszthatjuk.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 39052
- Feltöltés dátuma: 2012. november 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Csiki Piroska
228 recept
Az üveget nem kell nyakig tölteni, hogy legyen helye a megemelkedett lének. Ajánlatos az üveget egy lábosba állítani, ha mégis kifutna a lé. Fogyasztható savanyúságnak, de dinsztelve sült húsok mellé is.
Hozzászólások
Minnyá gondolám honnén van a recept!
Én is felszoktam ismerni a receptjeid nagy részét.
Szia Piroska! Nagyon tetszik a recepted ,csak azt nem tudom hogy felbontás után meddig áll el ?
Szia! Biztosan sokáig eláll, mert a só tartósítja. Miután a forrás megsz?nt, én átraktam literes üvegekbe, mert osztogattam a családban,mindegyiket lezártam, amit éppen használunk azt sem tettem h?t?be, csak a kamrába. Semmi baja nincs, már két hete nyitva van. Készítheted kisebb üvegekben, akkor nem lesz gond a felbontással.
Szia ,nagyon köszönöm !!
Kedves Piroska ! Én is nagyon szeretem ezt a változatát a káposztának. Örülök, hogy hallok rólad ! Puszi: Anci
Szia Ancikám! Igen ez nem egy különlegesség, féltem is feltenni, hogy talán sokan ismerik már. Puszi:Piroska
Szia Piroskám ! Soha ne félj semmit feltenni, mert majdnem mindent, mindenki másképp készít el. Ezért is érdekes ez az oldal !Mindig van valami új. Puszi: Anci
Nagyon jó ötlet, köszönöm, én nem ismertem, vagy nem így..:-D Éva-Anyóca
Szokták vízzel is hígítani, de így az eredeti, saját levében. Piroska
Piroska, ennek olyan íze lesz, mint a kovászos káposztanak? A turom végülis sikerült, miután tettem a tejbe egy kis házi yoghurtot :) kellemes hetet, Torma :)
Szia Torma! Örülök, hogy végül sikerült a túród. A káposzta olyan íz? lesz, mint a hordós káposzta, amit télire szoktunk eltenni. Ha apró szem? sóval teszed el többet kell hozzáadni, fontos a só mennyisége, mert csak az tartósítja és, ha lehetséges jód mentes legyen. Neked is kellemes hetet. Piroska
Juj de jo! Akkor ezt is ki kell probalnom! Köszi a gyors valaszt, minden jot, Torma:)
Eppen most kerestem kaposzta receptet! koszonom szepen. Meg en sem ismertem ezt a variaciot. Nagyon tetszik. Biztosan el fogom kesziteni. Szep hetveget neked!
Örülök, hogy tetszik. A családom is szereti, annyit szoktam készíteni, hogy kitartson amíg elkészül a hordós káposzta. Kívánok én is szép hétvégét neked.
Kedves Piroska! Himalaya darabos sóval is meg lehet csinálni?
Kedves Saslika! Még nem próbáltam, de gondolom, hogy nincs semmi akadálya, ha különben tiszta a só és nem tartalmaz valamilyen szennyez?dést a hegyb?l.
Kedves Piroska.Most készítettem el a sarvalt káposztát, recepted szerint.A tegnap délutántól le van sózva a káposzta, most tettem bele egy ötliteres üvegbe, viszont csak annyi levet engedett, hogy épp az üveg alján van két ujjnyi...Ez így elégséges? Sósnak elég sós...öntsem fel tiszta vízzel? Válaszod el?re is köszönöm szépen! üdvözlettel, kicsivass
Kedves Kicsivass! Általában elég levet szokott engedni, de ha nem, töltsd fel langyos vízzel, majd töltsd le egy edénybe , kóstold meg, hogy elég sós-e, elképzelhet?, hogy még sót kell tegyél a víz miatt, jó sósnak kell érz?djön. A levet elkavarod és újra rátöltöd a káposztára és várod, hogy kezdjen forrni. Id?nként egy kanállal visszanyomod, ha az üvegben megemelkedik. Amikor elcsendesedik a forrás akkor kell lekötni, illetve lezárni. Amikor forrni kezd olyan szaga kell legyen mint télen a savanyú káposztának. Ha a tetején elváltozik a színe és a szaga is megváltozik, akkor nem volt elég a só. Üdvözlettel: Piroska
Kedves Piroska! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!Drukkolok,hogy jó legyen, mert imádom a savanyú káposztát( a hordós káposztát pénteken tettem el, annak is még érni kel...:)) Azt még megkérdezném,hogy a lével teljesen töltsem fel az üveget vagy csak a nyakáig?Ameddig forr, addig csak egy tányérral kell lefedni?(így értelmeztem...) Köszönöm a választ és elnézést,ha esetleg túlságosan banálisakat kérdezek... üdvözlettel, kicsivass
Igen, a lé teljesen fedje be a káposztát, mert ami kilóg az elromlik. A lé annyira sós kell legyen mint a hordós káposztánál. A forrás alatt tényleg nem kell lezárni teljesen, mert megemelkedik a szintje. A tányér azért kell, hogy nehogy belekerüljön valami szennyez?dés. Ha több üveggel készítek, amit nem használunk el hamar, annak a tetejére szórok egy minimális mennyiség? Na benzoátot, de csak miután elkészült és véglegesen zárom le!!! (amit a felhasználáskor eltávolítok). Nem kérdezel banálisakat, én is kérdezek amikor nem tudok valamit. Szívesen válaszolok, amire tudok. Üdvözlettel, Piroska
Cukor helyett édesít?szer is használható (diabéteszes vagyok)?
A receptben nincsen cukor, nem is kell. A hordós káposztához hasonló íze lesz. Erjesztéssel készül.