Nosalty Logó

Sarvalt káposzta

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Csiki Piroska
Sarvalt káposzta
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 113 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 904 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 21 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6206.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    5886 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    381.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    146 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    304 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    132 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 113 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    49648.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    1309 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    385 mg
  • Foszfor
    832 mg
  • Nátrium
    47086 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    205.1 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

VÍZ

  • Összesen
    3048.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1171 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2432 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1376 micro
  • Kolin:
    342 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1056 micro
  • β-karotin
    1344 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    960 micro
Összesen 904 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1168.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    1108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 21 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposzta sérült leveleit levesszük, vízcsap alatt leöblítjük, lesarvaljuk (legyaluljuk).
  2. Egy nagyobb tálba tesszük, a sót rászórjuk, jól összevegyítjük, kicsit meg is gyúrjuk, hogy összeessen. Lefedjük, és legalább 3-4 órát hagyjuk, hogy a só elolvadjon (én estétől reggelig hagytam).
  3. Még egyszer jól összevegyítjük, és belerakjuk az üvegbe, közé téve a csombort, kaprot és tormát, majd rátöltjük a levet, amit engedett. Az üveg tetejére egy tányért teszünk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kiforrni. Ez kb. 3-7 nap a melegtől függően. Amikor a forrás lecsendesedett, a lé visszahúzódott, az üveget lezárjuk, 2-3 nap után fogyaszthatjuk.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 39052
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 04.

Receptkategóriák

Csiki Piroska 228 recept

Az üveget nem kell nyakig tölteni, hogy legyen helye a megemelkedett lének. Ajánlatos az üveget egy lábosba állítani, ha mégis kifutna a lé. Fogyasztható savanyúságnak, de dinsztelve sült húsok mellé is.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Minnyá gondolám honnén van a recept!

Csiki Piroska

Én is felszoktam ismerni a receptjeid nagy részét.

patakii

Szia Piroska! Nagyon tetszik a recepted ,csak azt nem tudom hogy felbontás után meddig áll el ?

Csiki Piroska

Szia! Biztosan sokáig eláll, mert a só tartósítja. Miután a forrás megsz?nt, én átraktam literes üvegekbe, mert osztogattam a családban,mindegyiket lezártam, amit éppen használunk azt sem tettem h?t?be, csak a kamrába. Semmi baja nincs, már két hete nyitva van. Készítheted kisebb üvegekben, akkor nem lesz gond a felbontással.

patakii

Szia ,nagyon köszönöm !!

Olaszné Anci

Kedves Piroska ! Én is nagyon szeretem ezt a változatát a káposztának. Örülök, hogy hallok rólad ! Puszi: Anci

Csiki Piroska

Szia Ancikám! Igen ez nem egy különlegesség, féltem is feltenni, hogy talán sokan ismerik már. Puszi:Piroska

Olaszné Anci

Szia Piroskám ! Soha ne félj semmit feltenni, mert majdnem mindent, mindenki másképp készít el. Ezért is érdekes ez az oldal !Mindig van valami új. Puszi: Anci

Éva-Anyóca

Nagyon jó ötlet, köszönöm, én nem ismertem, vagy nem így..:-D Éva-Anyóca

Csiki Piroska

Szokták vízzel is hígítani, de így az eredeti, saját levében. Piroska

Torma

Piroska, ennek olyan íze lesz, mint a kovászos káposztanak? A turom végülis sikerült, miután tettem a tejbe egy kis házi yoghurtot :) kellemes hetet, Torma :)

Csiki Piroska

Szia Torma! Örülök, hogy végül sikerült a túród. A káposzta olyan íz? lesz, mint a hordós káposzta, amit télire szoktunk eltenni. Ha apró szem? sóval teszed el többet kell hozzáadni, fontos a só mennyisége, mert csak az tartósítja és, ha lehetséges jód mentes legyen. Neked is kellemes hetet. Piroska

Torma

Juj de jo! Akkor ezt is ki kell probalnom! Köszi a gyors valaszt, minden jot, Torma:)

pussycat

Eppen most kerestem kaposzta receptet! koszonom szepen. Meg en sem ismertem ezt a variaciot. Nagyon tetszik. Biztosan el fogom kesziteni. Szep hetveget neked!

Csiki Piroska

Örülök, hogy tetszik. A családom is szereti, annyit szoktam készíteni, hogy kitartson amíg elkészül a hordós káposzta. Kívánok én is szép hétvégét neked.

saslika

Kedves Piroska! Himalaya darabos sóval is meg lehet csinálni?

Csiki Piroska

Kedves Saslika! Még nem próbáltam, de gondolom, hogy nincs semmi akadálya, ha különben tiszta a só és nem tartalmaz valamilyen szennyez?dést a hegyb?l.

Törölt felhasználó

Kedves Piroska.Most készítettem el a sarvalt káposztát, recepted szerint.A tegnap délutántól le van sózva a káposzta, most tettem bele egy ötliteres üvegbe, viszont csak annyi levet engedett, hogy épp az üveg alján van két ujjnyi...Ez így elégséges? Sósnak elég sós...öntsem fel tiszta vízzel? Válaszod el?re is köszönöm szépen! üdvözlettel, kicsivass

Csiki Piroska

Kedves Kicsivass! Általában elég levet szokott engedni, de ha nem, töltsd fel langyos vízzel, majd töltsd le egy edénybe , kóstold meg, hogy elég sós-e, elképzelhet?, hogy még sót kell tegyél a víz miatt, jó sósnak kell érz?djön. A levet elkavarod és újra rátöltöd a káposztára és várod, hogy kezdjen forrni. Id?nként egy kanállal visszanyomod, ha az üvegben megemelkedik. Amikor elcsendesedik a forrás akkor kell lekötni, illetve lezárni. Amikor forrni kezd olyan szaga kell legyen mint télen a savanyú káposztának. Ha a tetején elváltozik a színe és a szaga is megváltozik, akkor nem volt elég a só. Üdvözlettel: Piroska

Törölt felhasználó

Kedves Piroska! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!Drukkolok,hogy jó legyen, mert imádom a savanyú káposztát( a hordós káposztát pénteken tettem el, annak is még érni kel...:)) Azt még megkérdezném,hogy a lével teljesen töltsem fel az üveget vagy csak a nyakáig?Ameddig forr, addig csak egy tányérral kell lefedni?(így értelmeztem...) Köszönöm a választ és elnézést,ha esetleg túlságosan banálisakat kérdezek... üdvözlettel, kicsivass

Csiki Piroska

Igen, a lé teljesen fedje be a káposztát, mert ami kilóg az elromlik. A lé annyira sós kell legyen mint a hordós káposztánál. A forrás alatt tényleg nem kell lezárni teljesen, mert megemelkedik a szintje. A tányér azért kell, hogy nehogy belekerüljön valami szennyez?dés. Ha több üveggel készítek, amit nem használunk el hamar, annak a tetejére szórok egy minimális mennyiség? Na benzoátot, de csak miután elkészült és véglegesen zárom le!!! (amit a felhasználáskor eltávolítok). Nem kérdezel banálisakat, én is kérdezek amikor nem tudok valamit. Szívesen válaszolok, amire tudok. Üdvözlettel, Piroska

kisgourmand

Cukor helyett édesít?szer is használható (diabéteszes vagyok)?

Csiki Piroska

A receptben nincsen cukor, nem is kell. A hordós káposztához hasonló íze lesz. Erjesztéssel készül.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ezeket a zöldségeket és virágokat ültessük áprilisban

Ahogy beköszönt a kellemes tavaszi időjárás, úgy szaporodnak meg kinti teendőink is. Ha szabadidőnk nagy részét az udvaron szeretnénk tölteni, amint beköszönt a meleg, akkor most álljunk neki a kerti munkálatoknak, hogy később gyönyörködhessünk bimbózó virágainkban és zöldellő növényeinkben. ezeket ültessük el áprilisban.

Mucsi Blanka

„Mindig arra buzdítom az embereket, hogy az ő esküvői tortájuk...

A rögtön felismerhető, különleges színekben pompázó, szabályos mértani formájú torták mellett egy ideje izgalmas desszertválogatások is készülnek az Egy csipet torta műhelyében. Bár a tavalyi év és a járványhelyzet nem kedvezett az esküvőknek és a rendezvényeknek, az ünnepi torták és a sütisdobozok iránt most minden eddiginél nagyobb az érdeklődés. Horváth Alexandra, a tortaműhely alapítója az őszi esküvők varázsáról, az inspiráció forrásairól és a sütés terápiás hatásáról is mesélt.

Chilembu Krisztina

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.