Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
3 kávéskanál só
-
2.5 dkg élesztő
-
15 dkg margarin
-
2.5 dl tej
-
1 teáskanál cukor
-
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.8 g
Zsír
-
Összesen 44.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2176.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 317 mg
-
Nátrium 1417 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 100.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 51.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 445 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 425 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103.2 g
Zsír
-
Összesen 178.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8705.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 1374 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 1267 mg
-
Nátrium 5666 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 403.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 206.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1778 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 71 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 377 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 1699 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 959 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 759 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 494 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 18 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Elkészítés
- A sóval és köménnyel elkevert lisztbe mélyedést készítünk.
- A tejet meglangyosítjuk, és kb. fél dl-t a mélyedésbe öntünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és állni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
- Közben felolvasztunk 12,5 dkg margarint, és ha az élesztő már szépen púposodik a liszt közepén, akkor hozzáöntjük a margarint, és annyi tejet, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.
- Két vagy három cipóra osztjuk attól függően, mekkora stanglikat akarunk készíteni, és letakarva, másfélszeresére kelesztjük.
- Ha megkelt, fél-1 cm vastag nagy köröket nyújtunk a cipókból. Megkenjük olvasztott margarinnal, és megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével.
- Minden körlapot nyolc cikkre vágunk, és vastagabbik végüknél fogva a körcikkeket lazán feltekerjük.
- Tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
- Amíg a sütő melegszik, hagyjuk pihenni egy kicsit a stanglikat, úgy 10-15 percig.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- Picit még pihentetjük deszkára vagy rácsra téve, de már langyosan fogyasztható.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
- Sütés ideje: 20 p
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Gyermekkoromat az Alföldön töltöttem, és ott a stangli egyet jelentett egyfajta apró, keskeny, hosszúkás alakú, sós süteménnyel, amit legtöbbször vendégségben kínáltak ropogtatnivalónak. Jó kis sör- és borkorcsolya volt. Most a Dunántúlon élek, ahol bizony egész mást hívnak stanglinak. Tulajdonképpen egy kelt kifli, ami attól nem kifli, hogy nincs meggörbítve. Egy egyenes kifli, ami azért általában dundibbra van készítve, mint a hagyományos kiflik. Ez attól függ, mennyire nyújtjuk ki a tésztáját, és hány cikkre vágjuk a körlapokat. Van csak sós változata is. Az abban különbözik a sajtostól, hogy csak margarinnal megkenjük a belsejét, de kihagyjuk belőle a sajtot. Az is finom, de a sajtos, főleg, ha jut a belsejébe egy kevéske füstölt sajt is, azért viszi a prímet. Csak tessék kipróbálni!