r
Nosalty Logó

Sajtos kelt stangli

Fahéj
Sajtos kelt stangli
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

920
Kalória
25.8g
Fehérje
100.8g
Szénhidrát
44.6g
Zsír
51.7g
Víz
91.1g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
4.3g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 920 kcal
  • 12% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3678 kcal
  • 12% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 321 kcal
  • 12% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2176.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    317 mg
  • Nátrium
    1417 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    100.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    445 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    425 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 920 kcal
  • 12% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.2 g

Zsír

  • Összesen
    178.3 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8705.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    1374 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    1267 mg
  • Nátrium
    5666 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    403.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    206.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1778 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    71 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    377 micro
  • Kolin:
    244 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1699 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    959 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 3678 kcal
  • 12% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    759 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    18 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 321 kcal

Elkészítés

  1. A sóval és köménnyel elkevert lisztbe mélyedést készítünk.
  2. A tejet meglangyosítjuk, és kb. fél dl-t a mélyedésbe öntünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és állni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
  3. Közben felolvasztunk 12,5 dkg margarint, és ha az élesztő már szépen púposodik a liszt közepén, akkor hozzáöntjük a margarint, és annyi tejet, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.
  4. Két vagy három cipóra osztjuk attól függően, mekkora stanglikat akarunk készíteni, és letakarva, másfélszeresére kelesztjük.
  5. Ha megkelt, fél-1 cm vastag nagy köröket nyújtunk a cipókból. Megkenjük olvasztott margarinnal, és megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével.
  6. Minden körlapot nyolc cikkre vágunk, és vastagabbik végüknél fogva a körcikkeket lazán feltekerjük.
  7. Tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
  8. Amíg a sütő melegszik, hagyjuk pihenni egy kicsit a stanglikat, úgy 10-15 percig.
  9. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  10. Picit még pihentetjük deszkára vagy rácsra téve, de már langyosan fogyasztható.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Gyermekkoromat az Alföldön töltöttem, és ott a stangli egyet jelentett egyfajta apró, keskeny, hosszúkás alakú, sós süteménnyel, amit legtöbbször vendégségben kínáltak ropogtatnivalónak. Jó kis sör- és borkorcsolya volt. Most a Dunántúlon élek, ahol bizony egész mást hívnak stanglinak. Tulajdonképpen egy kelt kifli, ami attól nem kifli, hogy nincs meggörbítve. Egy egyenes kifli, ami azért általában dundibbra van készítve, mint a hagyományos kiflik. Ez attól függ, mennyire nyújtjuk ki a tésztáját, és hány cikkre vágjuk a körlapokat. Van csak sós változata is. Az abban különbözik a sajtostól, hogy csak margarinnal megkenjük a belsejét, de kihagyjuk belőle a sajtot. Az is finom, de a sajtos, főleg, ha jut a belsejébe egy kevéske füstölt sajt is, azért viszi a prímet. Csak tessék kipróbálni!

További receptek

Medvehagymás sajtos roló

Ki ne imádná a sajtos rolót, pláne ha egy nagy csokor medvehagymával üdévé és tavasziasra hangoljuk? A hagyományos besameles massza helyett egy pillanatok alatt elkészíthető ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek