Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos kelt stangli

Sajtos kelt stangli
Sajtos kelt stangli
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromat az Alföldön töltöttem, és ott a stangli egyet jelentett egyfajta apró, keskeny, hosszúkás alakú, sós süteménnyel, amit legtöbbször vendégségben kínáltak ropogtatnivalónak. Jó kis sör- és borkorcsolya volt. Most a Dunántúlon élek, ahol bizony egész mást hívnak stanglinak. Tulajdonképpen egy kelt kifli, ami attól nem kifli, hogy nincs meggörbítve. Egy egyenes kifli, ami azért általában dundibbra van készítve, mint a hagyományos kiflik. Ez attól függ, mennyire nyújtjuk ki a tésztáját, és hány cikkre vágjuk a körlapokat. Van csak sós változata is. Az abban különbözik a sajtostól, hogy csak margarinnal megkenjük a belsejét, de kihagyjuk belőle a sajtot. Az is finom, de a sajtos, főleg, ha jut a belsejébe egy kevéske füstölt sajt is, azért viszi a prímet. Csak tessék kipróbálni!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Akár egy tartalmas leves utáni második fogásnak, akár vendégvárásra kiválóan alkalmas. De utazáshoz is kitűnő harapnivaló, magában is nagyon finom, de ketté is vághatjuk, és szendvicsnek is elkészíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sóval és köménnyel elkevert lisztbe mélyedést készítünk.
  2. A tejet meglangyosítjuk, és kb. fél dl-t a mélyedésbe öntünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és állni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
  3. Közben felolvasztunk 12,5 dkg margarint, és ha az élesztő már szépen púposodik a liszt közepén, akkor hozzáöntjük a margarint, és annyi tejet, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.
  4. Két vagy három cipóra osztjuk attól függően, mekkora stanglikat akarunk készíteni, és letakarva, másfélszeresére kelesztjük.
  5. Ha megkelt, fél-1 cm vastag nagy köröket nyújtunk a cipókból. Megkenjük olvasztott margarinnal, és megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével.
  6. Minden körlapot nyolc cikkre vágunk, és vastagabbik végüknél fogva a körcikkeket lazán feltekerjük.
  7. Tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
  8. Amíg a sütő melegszik, hagyjuk pihenni egy kicsit a stanglikat, úgy 10-15 percig.
  9. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  10. Picit még pihentetjük deszkára vagy rácsra téve, de már langyosan fogyasztható.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 42 690
elküldve: 25
receptkönyvben: 822
elkészítve: 41/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos stangli, sajtos kelt kifli

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mermaid25
mermaid25 Sat, 2014-12-06 16:51

Szuper recept, soha nem sütöttem még csak hasonlót sem, és elsőre sikerült, ráadásul majdnem olyan szép, mint a képen! Régen sokszor ettem, mindig is imádtam a stanglit, de soha nem próbálkoztam még a sütéssel! Ráadásul pont olyan az íze is, mint amilyennek én szeretem! Köszönöm ezt a fantasztikus receptet! És azt, hogy ezentúl én is tudok sütni :)

Anyosz
Anyosz Sat, 2014-02-22 21:45

Kedves Fahéj!
A napokban találtam rá a receptedre, azóta már kétszer megsütöttem, annyira ízlett a családnak, hogy a második alkalommal már dupláztam a mennyiséget és saját készítésű fűszeres sajttal töltöttem meg. Nagyon finom lett, és ahogy elnézem a családomat, unokáimat, felkészülhetek a rendszeres sütésére.
Köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-02-22 22:55

Kedves Anyosz!
Ennek nagyon örülök, hogy ekkora sikere van. További jó sütés-főzést kívánok!
Üdv: Fahéj

Alexandra01
Alexandra01 Mon, 2014-02-03 16:31

Nagyszerű recept!! Én az egyik felét sajttal, a másik felét étcsoki darabkákkal töltöttem meg! Nagyon finom lett! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-02-03 18:11

Ennek örülök! :) A csokitöltelék eszembe nem jutott volna ehhez a sós tésztához, de mostmár rendesen furdal a kíváncsiság... :)

atticus
atticus Wed, 2013-11-27 17:58

Ma készítettem el egy tepsirevalót, seperc alatt elfogyott. Holnap újból elkészítem, nagyon mutatós és finom.

Sára85
Sára85 Fri, 2013-10-04 11:28

Tegnap sütöttem meg, egyszerűen nagyszerű! A párom, aki nagyon válogatós az efféle rágcsálnivalók terén, azt mondta, hogy telitalálat és legközelebb mi is próbáljuk ki a sonka, virsli, kolbász és füstölt sajt kombinációját...így, ebben a sorrendben :) Vasárnapra tettük a következő adag újfajta variációinak a főpróbáját! Úgyhogy csak azt tudom mondani: KÖSZÖNÖM!
U.I. Én a dagasztást, kelesztést a kenyérsütőgép segítségével végeztem és ajánlom azoknak akiknek nincs sok idejük sütni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-10-04 14:58

Örülök, hogy ekkora sikert aratott. :) Én sonkával vagy kolbásszal vagy pizzaszósszal szoktam készíteni, úgy is nagyon finom.

andilawyer
andilawyer Tue, 2012-11-13 17:54

Kedves Fahéj!

Egy újabb recepted, amit gyakran kell ezután készítenem a családnak. Pici gyerkőceim és Apukájuk is csak ették és ették - egyiket a másik után. Még jó, hogy a hozzászólások alapján dupla adaggal csináltam. Azért nekem nem lett olyan gyönyörű, mint a Tieid képen, de lesz alkalmam gyakorolni, hogy csinosak is legyenek, mert már leadták a rendelést a következő adagra!

Köszönöm! :)
Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-13 18:39

Kedves Andi!
Örülök, hogy megtetszett a receptem! Ez valóban abbahagyhatatlanul finom, én is dupla adagot készítek, ha itthon az egész család. :) És természetesen az enyémek se lettek először ilyen csinoskák. De tizen-huszon év alatt azért kikupálódtak valahogy. :))
További jó sütés-főzést! A kis családnak pedig jó étvágyat az alkotásaidhoz!
Üdv: Fahéj

kiskata10
kiskata10 Sat, 2012-04-07 16:18

Sziasztok! Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a receptet,nagyon finom,és egyszerű.
Csatlakozom az elöttem szólókhoz, nekiállni csak dupla adaggal szabad :)) Köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-04-07 20:41

Én is dupla adaggal szoktam. Örülök, hogy tetszik a recept, no meg a végeredmény. :)
Üdv: Fahéj

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sat, 2012-01-28 20:01

Kedves Fahej!
A minap hirtelen felindulasbol este 7-kor alltam neki ennek a finomsagnak. A csaladom valami sosra vagyott es eszembe jutott, hogy a receptkonyvemben elmentettem ezt a jokepu stanglit. Gyorsan ossze is dobtam, mit ne mondjak...imadtuk :) Felkerult a sikerlistara, ugyhogy biztos, hogy meg sokszor udvozoljuk majd az asztalunkon.
Nagyon szuperek a receptjeid!
Udv: Chocaholic

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-01-28 20:04

Kedves Chocaholic!
Nagyon örülök, hogy ezentúl nálatok is kedvenc lesz a stangli, mert nálunk is az! :)
Köszönöm, ha tetszenek a receptjeim, az engem boldoggá tesz, ha mások is szívesen használják őket. :)
Szép hétvégét! Fahéj

Conversano
Conversano Mon, 2012-01-02 19:55

Most lett kész 2 tepsivel! Sajtos,kolbászos,sonkás. Jó lesz,ha siet haza a férjem,mert a gyerekkel megesszük az összeset!! :) Nagyon jó lett! Köszönöm a receptet!-Hédi

Baba02
Baba02 Thu, 2011-09-08 18:22

 
Megsütöttem:)Nem vagyok már mai csirke,de ilyen finom és jól sikerült sós sütit ritkán sütök!Most már csak egy egyszerű és szép tortareceptet kell keresnem a fiam szombati szülinapjára!A sós már meg van:))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-09-08 20:12

Köszönöm! :) Tortarecept meg van itt tengernyi, biztos találsz megfelelőt.

Baba02
Baba02 Thu, 2011-09-08 16:25

 
Sziasztok!Ezt a stanglit mindenkinek merem ajánlani!Nem csak szép és finom,de omlós is,egyszóval szuper!Egyszerre tényleg két adagot kell csinálni,mert az elsőből nem jut a szakácsnak:)
Üdv:Baba

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-08-22 13:11

Köszi, Edit! Tényleg nagyon finom, és meg is lehet tölteni valami sós töltelékkel, sonkával, virslivel, kolbásszal, stb. Úgy is nagyon jó, de azt elfelejtettem az ajánlásba leírni. Persze az eredeti stangliban nincs töltelék. Míg a gyerekek itthon laktak, csakis dupla adagban sütöttem. Ez talán mond valamit. :)
Puszi: Éva

920
finomliszt 50 dkg
3 kávéskanál
élesztő 2.5 dkg
margarin 15 dkg
tej 2.5 dl
cukor 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 késhegynyi
sajt 15 dkg
tojás 1 db