Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos szilvás semifreddo

Rumos szilvás semifreddo
Rumos szilvás semifreddo
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Váncsa István szakácskönyvében leltem erre a fantasztikus receptre. Amikor már nem lesz friss szilva, kísérletezgetni fogok más gyümölcsökkel, töltelékkel is.
Csodálatosan finom, a kalóriákról pedig feledkezzünk meg arra a pár pillanatra, amíg a parfét megesszük...

hozzávalók / 6 adag

A rumos szilvához

A krémhez

A tálaláshoz

  • 5 dkg mandula (héjazott mandulabél)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fél deci vízből és 100 g cukorból készített szirupba tesszük a megmosott, kimagozott, negyedekre vágott szilvákat. 15 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, hozzálöttyintjük a rumot (az eredeti recept ebből dupla mennyiséget ír), és hűlni hagyjuk.
  2. Egy habüstben kikeverjük a tojásokat a cukorral, és vaníliarudat is beletéve, vízgőz felett krémmé főzzük (vigyázzunk, hogy a tál alja ne érjen bele a forró vízbe!). Amikor már kellőképpen sűrű, a tálat hideg vízbe állítjuk, ott kevergetjük tovább, amíg ki nem hűl teljesen.
  3. A tejszínből kemény habot verünk és hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez.
  4. A krém felét egy nagyobb, vagy több kisebb formába simítjuk. Lefóliázva mélyhűtőbe tesszük, majd amikor teljesen megdermedt, rákanalazzuk a lecsöpögtetett szilvát, erre jön a maradék krém és visszatesszük a fagyasztóba teljes szilárdulásig. (Én biztos, ami biztos alapon egy teljes éjszakát vártam vele.)
  5. Szárazon felhevített serpenyőben megpörkölt, durvára vágott mandulával megszórva, és a rumos sziruppal meglocsolva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 23 655
elküldve: 15
receptkönyvben: 447
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: fagyi
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: parfé
hasonló kategóriák: vaníliafagyi, sorbet, gyümölcsfagyi, fagyitorta, karamellfagyi, fagyikehely, házi fagyi

egyéb elnevezések

Szilvaparfé rummal, alkoholos szilvaparfé

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csepke72
Csepke72 Mon, 2011-09-12 13:00

Kedves Petra! A hétvégén elkészítettem a parfét...nagyon finom lett.:-))) Ki fogom próbálni más gyümölccsel is. Köszönöm szépen a receptet! Üdvözlettel: Csepke

petra
Petra / petra Tue, 2011-07-12 07:32

Fega,
A rúd helyett a vaníliakivonatot javasolnám inkább, nem az aromát.
Üdv,
Petra

FEGA
FEGA / FEGA Sun, 2011-07-10 05:16

Szia Petra !
Azt szeretném megtudni, hogy a vaníliarúd helyett használatok e aromát, vagy csak is vaníliarudat.
Üdv: Gábor
Ui: Nagyon klasszak a receptjeid !

petra
Petra / petra Mon, 2011-05-23 08:19

Kedves Dóri,
Abszolút, csak csökkentsd az eper szirupban főzésének idejét.
Üdv
Petra

Kilteh
Kilteh / Kilteh Fri, 2011-05-20 19:24

Kedves Petra! Szerinted szilva helyett az eper is megállná a helyét ebben a desszertben? A szilvát nem nagyon kedveljük és most nincs is, de eperrel dugig van a hűtőnk. Válaszod előre is köszönöm: Dóri =)

Zugi
Zugi / Zugi Tue, 2011-01-11 01:54

Áh értem, csak vissza kellett volna olvasnom:) Köszi szépen!

petra
Petra / petra Fri, 2011-01-07 13:16

szia Zugi,
az elkészítés 1. pontjában olvasható
erre a rumos szirupra gondolok, amikor azt írom, hogy rumos sziruppal tálaljuk (vagyis a szilva felfogott főzőszirupjára)

petra
Petra / petra Wed, 2010-08-25 20:44

tartsd sima hűtőben a krém másik felét, amíg rá nem kerül a dermedt rétegre
az egész éjszakás várakozást már a kész parféra értettem a leírásban, az alsó réteg dermedése jóval hamarabb megtörténik a fagyasztóba téve!

kiscsilla
kiscsilla Fri, 2010-08-20 12:20

már alapanyagaiban beszél, hát majd ha elkészül:) az a kérdésem, hogy krém egyik fele megfagy rá szilva... de mi történik időközben a krém másik felével? állhat a hütőben egy egész éjszakát, nem lesz vele semmi gond, nem esik össze stb?

496
szilva 250 g
rum 0.5 dl
cukor 100 g
víz 0.5 dl
tojás 2 db
tojássárgája 4 db
porcukor 130 g
vanília 0.5 db
habtejszín 4 dl
mandula 5 dkg