Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos-csokoládés szelet

Rumos-csokoládés szelet
Rumos-csokoládés szelet
75 perc / előkészület: 50 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (54)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc sütiszeletem! :) Az eredeti receptet még édesanyám ollózta ki pár éve valamelyik magazinból. Folyton gyűjtögetjük a recepteket, ő is, én is. Már többször eszembe jutott, vajon sikerül-e valaha is kipróbálni azt a több ezer receptet, amit eddig is összegyűjtögettem. :D Na majd meglátjuk! :) Azóta én már variáltam kicsit a hozzávalók mennyiségén, ezt teszem most közzé. Egyszerű, hamar megvan, és isteni finom! :)

hozzávalók / 4 adag

A kakaós tésztához

A piskótához

A krémhez

Az öntethez

A tetejére

ajánlat

Én nem igazán szeretem a bolti tortabevonó csokikat, ezért azt a csokimázat kentem a sütire, amit még édesanyámtól tanultam. (Most ilyen arányban kevertem ki.) De aki úgy gondolja, 10 dkg tortabevonót olvasszon meg 2 ek olajjal és azt kenje a sütemény tetejére.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Most kivételesen nem a pudingot készítjük el elsőnek!
  2. A szalalkálit elkeverjük a tejben, majd hozzáadjuk a tojássárgáját is. A lisztet összekeverjük a cukorral, a kakaóporral és a vaníliás cukorral, majd a vajat hozzáadva kezünkkel elmorzsoljuk. A tojásos tejjel együtt kész tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát 2 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt 20x29 cm-re nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, majd egyenként tepsi hátán megsütjük.
  4. A piskótához a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és részletekben óvatosan a lisztes masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
  5. A krémhez a pudingporból, a tejből és a cukorból sűrű krémet főzünk, majd a tűzhelyről levéve még melegen (!) kis darabokban hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük benne.
  6. Az egyik kakaóslapra rákenjük a vaníliás krém felét. A krém tetejére ráhelyezzük a piskótát. Az öntethez elkeverjük a tejet a rummal és az aromával, majd meglocsoljuk vele a piskótát. Erre halmozzuk a maradék vaníliás krémet, befedjük a másik kakaós lappal.
  7. A kakaóport a porcukorral és kevés tejjel kis lángon összeolvasztjuk, majd egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. Hűtőbe tesszük és csak másnap szeleteljük.  
     
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 29x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 52 867
elküldve: 21
receptkönyvben: 1 247
elkészítve: 18/52
Facebookon megjelent: 1

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás-rumos csokiszelet, csokoládészelet rumos öntettel, vaníliás-rumos csokis sütemény

Hozzászólások (54)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cheryben
Cheryben Thu, 2014-07-03 22:59

Ez a recept egyszeruen ellenallhatatlan volt elso ranezesre is mar. Elotte soha sem sutottem szalalkalis tesztat, nalunk nem is lehet kapni. De Anyukam kuldott postan kb 10 evre elegendot es azota mar tobbszor is megsutottem ezt az isteni sutit, nagy kedvenc a csaladban, koszonet a receptert!

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2014-07-04 08:25

Kedves Cheryben!

Örülök, hogy nálatok is kedvenc lett ez a sütemény, köszönöm, hogy megírtad! :)
Ha van időd, nézz körül a honlapomon, hátha találsz még újabb kedvenceket ott is:
http://gasztro.kabocaweb.hu/

Üdv,
Samiya

welli
welli Fri, 2013-12-27 09:21

Sziasztok!

Szuper sütemény lett, köszönöm a recept megosztását.
Szeretném én is megosztani a tapasztalataimat:
1. Krém: Fél liter tejjel is bőven elég készíteni, s én 25 dkg margarint kockáztam bele. A 35-öt nagyon soknak találtam. Csakúgy, ahogy a 7,5 dl tejet.
2. Rumos öntet: én frissen főzött kávét is kevertem bele s a piskótát úgy öntöttem nyakon. Isteni íze lett :)
3. Másfél nap állást követően mennyei lett: puha, krémes, éppen olyan, amilyennek lennie kell :)

Üdv: Eszter

kadara
kadara / kadara Thu, 2012-11-15 21:29

Szia, nagyon jónak tűnik, de nekem lenne egy kérdésem: a középső piskóta tésztájába nem kell sütőpor, jól látom? Előre is köszi!

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-11-16 00:11

Szia kadara!
Nem kell sütőpor bele, csupán az kell, hogy ne törjük össze a tojáshabot. Tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)
Üdv: Samiya

monsuno
monsuno Sun, 2012-09-23 10:06

Szia Samiya!Elkészítettem a sütidet és nagyon finom lett az íze.Ami problémám lett az az,hogy nagyon sok lett a pudingos krém lágy is lett és ezért kifolyt a lapok között pedig mindent a recept szerint csináltam.Szerinted mi lehet a gond?

kathy55
kathy55 / kathy55 Sat, 2012-10-13 14:47

Szerintem, hogy folyós lett az a puding minőségétől is függő lehet. Tapasztalatom, hogy ha cukorral van a puding megfőzve, az soha nem lesz olyan "kemény" mint amikor anélkül főzöm. Ilyen krémhez érdemesebb megvenni a jobb minőségű pudingport! :)

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-09-24 10:18

Szia monsuno! Háát, jó kérdés.. nekünk ilyen gondunk eddig nem volt vele. Alapvetően lágyabb a krém, mint a szokásos vajas krémnél, de ennyire nem szabadna hígnak lennie, hogy szétfolyjon. Milyen pudingport használtál? Nem tudom, hogy pudingmárkák között lehet-e annyi eltérés, hogy ezt befolyásolhatja. Én mindig Dr. Oetker pudingjait használom. Legközelebb próbáld meg akkor kevesebb tejjel vagy várd meg, míg langyosra hűl a krém és akkor töltsd meg a lapokat, aztán mehet is a hűtőbe! Remélem tudtam segíteni, ha bármi van még, csak szólj! :) Üdvözlettel: Samiya

betti77
betti77 Tue, 2012-04-17 12:24

Megsütöttem, és valami mennyei lett. A párom kollégái kiemelten finomnak minősítették. Én is felcseréltem a rétegeket a piskóta lett kakaós.Rumaromával készítettem, amivel bőven meg is locsoltam a piskótát, nem csak a tejbe tettem belőle.

gnupaci
gnupaci Tue, 2012-04-17 00:34

Szia!

Nagyon mutatós süti, szeretném kipróbálni. A kérdésem az lenne, hogy a krémhez mennyi puding, mennyi tej és cukor kell, mert ezt nem találtam a recept leírásában. Köszi a válaszod!
Üdv: Gnupaci

Samiya
Samiya / Samiya Tue, 2012-04-17 14:06

Szia!
A hozzávalóknál ott van az is, de leírom akkor. :) 7,5 dl tej; 2 csomag vaníliás pudingpor; 20 dkg cukor; 35 dkg vaj.
Jó sütögetést!
Samiya

gnupaci
gnupaci Tue, 2012-04-17 21:43

Nagyon köszönöm, nem működik a gördülősáv oldalt, azért nem látom:((( Megsütöm a hétvégén!:))
Üdv: Gnupaci

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2012-04-18 16:04

Ez esetben leírom az öntetet meg a mázat is, hátha az se látszik. :)
Az öntethez: fél dl tej, fél dl rum, néhány csepp rumaroma.
A mázhoz: 30 g cukrozatlan kakaópor, 30 g porcukor, kevés tej.
Jó sütögetést! Nem fogsz csalódni! :)
Üdv: Samiya

chyrsta
chyrsta Sun, 2012-04-08 15:30

Megsütöttem, és nagyon finom lett. Én fordítva csináltam meg, középre kakaós piskóta került, és a lapokba nem tettem kakaót. Köszi a receptet...:)

petranyiz1
petranyiz1 Thu, 2012-04-05 14:15

köszi a gyors választ. Tuti hogy ez lesz az egyik Húsvéti süti nálunk. SZIA

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-04-06 20:56

Szia!
Nincs mit! :) Tényleg nagyon finom, örülök, hogy ennyire tetszik! Kellemes készülődést kívánok!
Samiya

petranyiz1
petranyiz1 Thu, 2012-04-05 14:10

Sziasztok. Én csak annyit kérdeznék, hogy a kakaós lapokat hány percig, és hány fokon sütitek, és hogy a tepsi hátulját zsírozni kell vagy lisztezni. NAGYON guszta, megpróbálkoznék vele.Köszi Sziasztok

credit
credit Wed, 2012-04-04 17:42

Kedves Samiya!
Nagyon guszta süti, Húsvétkor biztosan elkészítem! Köszi

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2012-04-05 14:01

Szia credit!
Örülök, hogy tetszik! :) Kellemes ünnepi készülődést kívánok!
Samiya

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-04-02 20:04

Kedves Szilvi!
Örülök, hogy meggyőzőnek találtad a válaszom, és hogy te is elkészíted a süteményt! Remélem, nem fogsz csalódni benne! :)
Jó sütögetést kívánok!
Samiya

petranyiz1
petranyiz1 Thu, 2012-04-05 09:52

szia Én csak annyit kérdeznék, hogy a kakaós lapokat mennyi ideig ,és hány fokon sütötted és hogy lisztezni vagy zsírozni kell a tepsi hátulját. Nagyon guszta süti tuti, hogy kipróbálom. SZIA

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2012-04-05 14:06

Szia!
190 fokon sütöttem és olyan 6-8 perc alatt megsül egy lap. Nem kentem semmit a tepsi hátuljára, csak vigyázni kell, mikor lecsúsztatod róla, hogy el ne törjön! :) A piskóta meg 8-10 perc alatt sül meg, tűpróbát azért nem árt végezni. :) Örülök, hogy tetszik!
Jó sütögetést!
Samiya

Kucsóné Doszkoty Szilvia
Kucsóné Doszkoty Szilvia Mon, 2012-04-02 15:22

Sziasztok!
Én cukrász vagyok sok sütit láttam már és készítettem,de ezt még nem ismerem.Valaki aki elkészítette már,megírná,hogy nem sok az a margarin a krémbe?
Üdv.Sziszi

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-04-02 16:42

Szia Szilvia!
Én például már elkészítettem, úgyhogy válaszolnék is elsőnek! :) Valóban soknak tűnik, én is tartottam tőle még, amikor először sütöttük. Sőt! Az eredeti recept 40 dkg vajat írt a krémbe! Én lecsippentettem belőle 5 dkg-t, ami nem sok, de az is valami alapon..
Azt viszont le kell szögeznem, hogy ez nem a klasszikus értelemben vett vajkrém töltelék! Itt ugye nem azt csináljuk, hogy habosra keverjük a porcukrot a vajjal, megvárjuk míg kihűl a puding, és akkor utána összedolgozzuk őket. Rögtön az első pontban jeleztem, hogy itt nem erről van szó. Itt az a lényeg, hogy a még meleg, édes pudingba beleolvasszuk a vajat. Se ízre, se állagra nem lesz olyan, mint egy klasszikus vajas krém. Végeredménynek egy nagyon selymes pudingos krémet kapunk.
Aki még mindig elborzad a 35 dkg vaj gondolatán, lecsökkentheti 30 dkg-ra, de nálam személy szerint az lenne a maximum! Nagy meglepetés volt nálam is, mikor először megkóstoltam a kész krémet, a sok vaj ellenére nem volt tömény vaj íze, amitől féltem. Akik kóstolták, család, ismerősök, mindenkinek nagyon ízlett, és nálunk azóta is nagy-nagy kedvenc ez a sütemény! :)
Üdvözlettel: Samiya

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2012-04-02 14:23

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.04.01. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

nutria
Asszonycicc / nutria Sun, 2012-04-01 19:41

Elkészítettem a sütit, most a hűtőben van, holnap jön el az igazság pillanata. Párom már alig bírja kivárni, holnap munkában az tartja benne az erőt, hogy ha hazaér, végre megkóstolhatja.
Annyit változtattam rajta, hogy mivel nagy döbbenetemre kifogytam a vaníliás pudingporból, csokissal csináltam. Annyira nem is bántam, rég készítettem csokis krémű sütit. :)
És még fontos kiemelnem: ez az első szalalkálival készült sütim. Már egy hónapja ott lapult az anyag a szekrényben (eredetileg hatlaposhoz vettem), de nem tudtam magam rászánni, kicsit tartottam tőle. De ennek a sütinek a kedvéért legyőztem a szalalkáli-félelmemet. :) Minden rendben volt vele, tökéletesek lettek a lapok.

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-04-01 20:56

Szia nutria!
Már meg is sütötted? De jó! :) Kíváncsian várom, hogy ízlett Nektek! Szalalkáli ide vagy oda, mi nagyon szeretjük! :) És igen.. az ilyen sütiknél nálunk is nagy kihívás megvárni a másnapot! :)
Szép estét!
Samiya

nutria
Asszonycicc / nutria Mon, 2012-04-02 15:09

Megkóstoltuk, hát valami isteni... Komolyan mondom, ilyen fincsit még nem ettünk. Biztos, hogy húsvétra is meg fogom sütni és viszem belőle a kóstolót anyukámékhoz, és párom szüleihez. Köszönöm szépen ezt a nagyszerű receptet!!! :)

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-04-02 16:19

Szia nutria!
De jó, na ennek örülök! :)) Csokis pudinggal még nem próbáltam, de sort kerítek rá, majd azért próbáld ki te is vaníliással, úgyse fogod megbánni! :)
Addig is Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
Samiya

nutria
Asszonycicc / nutria Mon, 2012-04-02 16:43

Neked is kellemes ünnepeket! Igen, a húsvéti menüben az eredeti verziót fogom készíteni. :)

n.judit70
n.judit70 Sun, 2012-04-01 10:45

Szia Samiya!
Nagyon jól néz ki ez a süti.Biztos vagyok benne, hogy finom is, elmentettem. Ez lesz az egyik sütemény húsvétkor az asztalon, az tuti biztos. Köszönöm a receptet.

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-04-01 16:15

Kedves Judit!
Örülök, hogy elnyerte a tetszésed, annak pedig nagyon, hogy ez lesz az egyik ünnepi sütemény Nálatok! :)) Majd írd meg, hogy ízlett a családnak! :)
Addig is Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
Samiya

n.judit70
n.judit70 Sun, 2012-04-08 15:15

Szia Samiya!
A sütemény elkészült húsvétra. Most várom a vendégeimet, a családomnak nagyon ízlik. Csupán annyit változtattam rajta, hogy a piskóta tésztájába liszt helyett puncs pudingot raktam, így a közepe rózsaszín lett. Még egyszer köszönöm a receptet, és további jó sütést kívánok!

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-04-09 09:45

Szia Judit!
Örülök a sikernek! :) Rózsaszín középpel még szebb lehetett! Köszönöm, hogy megírtad! :)
Üdv: Samiya

tiplinkcsaj
tiplinkcsaj Sat, 2012-03-31 22:17

tetszeni tetszik,csak a szalalkálit,és a krémbe a 35 dkg vajat nem díjazom...

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Sun, 2012-04-01 13:49

A szalalkáli sütőporral,szódabikarbónával helyettesithető,akkor a liszttel kell összekeverni...A margarin mennyiségét is lehet csökkenteni,szerintem,de akkor valószinű kevesebb lesz a krém...:)))

cassiopeia
Cassiopeia / cassiopeia Sat, 2012-03-31 22:15

Ez istenien néz szerintem hamarosan meg is csinálom. Amúgy csatlakozom a ti kis "klubbotokba"!!! Megkockáztatom hogy nekem már több receptem van mint 1000....mániámmá vált a gyüjtés.

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-04-01 09:23

Szia cassiopeia!
Igen, igen.. Nehéz megállni, hogy ne gyarapítsuk a gyűjteményünket, főleg, hogy itt is jobbnál jobb recepteket tesznek fel a szakácsok! :))
Szép napot!
Samiya

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-03-31 21:26

Szia Rita!
Nagyon örülök, hogy Neked is tetszik! :)) Biztos nem fogsz csalódni! :)
Jó sütögetést kívánok!
Samiya

1770
finomliszt 25 dkg
cukor 6 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
vaj 10 dkg
tej 1 dl
tojássárgája 1 db
szalalkáli 1 kávéskanál
tojás 2 db
tojásfehérje 1 db
cukor 6 dkg
finomliszt 6 dkg
tej 7.5 dl
vaníliás pudingpor 2 csomag
cukor 20 dkg
vaj 35 dkg
tej 0.5 dl
rum 0.5 dl
rumaroma 5 csepp
cukrozatlan kakaópor 30 g
porcukor 30 g
tej 0.5 dl