Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rostos kajszilé

Rostos kajszilé
Rostos kajszilé
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon jó termésünk van kajszibarackból. Muszáj volt kezdenem valamit a sok lepotyogott barackkal. Ezt a receptet egy régi könyvben (a címe "Házi tartósítás és fagyasztás") találtam, és már bánom, hogy nem találtam rá évekkel ezelőtt!!! Nagyon finom, rostos üdítőt készíthetünk házilag, potom pénzért! A könyvszerzők ajánlják a befőttes üvegekben való tárolást, mert jobban ki tudjuk önteni belőle.

Én először 3 kg püréből készítettem el, nekem 6x720 ml üveggel lett.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott, kimagozott kajszibarackot feltesszük egy kevés vízzel főni (hogy ne kapjon oda).
  2. Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, és felforraljuk.
  4. Kb 5 perc forrás után forró üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
  5. Az üvegeket száraz dunsztban (én a hűtőtáskámban) fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.
  6. Felhasználáskor 1:1 arányban (vagy ízlés szerint) hígítjuk csapvízzel, ásványvízzel, szódavízzel.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 5 989
elküldve: 6
receptkönyvben: 94
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumiszivi

Mióta szakács: 2011.08.08.
91 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kajszidzsúsz, rostos házi dzsúsz, juice

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2014-07-01 09:21

Szia :) nem tudom, én csak tavaly próbáltam ki.. a recept nem ír borkősavat... esetleg ha kis adagon kipróbálod és sikerül akkor írd meg, légyszi
Üdv. Szivi

balintmonika
balintmonika Sun, 2014-06-29 09:28

Az üdítőt arra kárhoztattam,hogy rögtön elfogyasztjuk,a kamrának mégcsak a közelébe sem szándékoztam vinni.A citromsav mennyisége egy kicsit gyanús volt,de a megadottaknak megfelelően elkészítettem a szörpöt.A férjem érdekes grimaszokat vágott a savanyúság miatt,a fiam pedig annyira szerette,hogy mire a huga hazaért a kirándulásról,alig maradt neki egy kevéske kóstolónak.Ebből pedig számomra az a tanulság,hogy legközelebb készíthetek egy apa és egy fia variációt is...

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sun, 2014-06-29 10:39

:) Szia .. akkor nem marad más hátra, mint sok sikert kívánni a variációkhoz! :)
Üdv. Szivi

B.TÜCSI
B.TÜCSI Thu, 2014-06-26 14:14

Szia Rumiszivi!A minap fejeztem be a meggylé készítését,a recepted alapján! Nagyon finom az is!!!!A tavalyi barackléből és körteléből még van egy pár üveggel.(Nem romlott meg!)Az idén is rakok el belőlük! Köszi a receptet még egyszer!!!!!!!!! Tündi :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2014-06-26 15:44

Szia Tündi!! Jaj, ennek nagyon örülök!!! Hurrá!!! :D
Én is már nézegettem a barackom, hogy lassan ideje lesz újra eltenni!! További szép nyarat kívánok!! Szia :)

B.TÜCSI
B.TÜCSI Fri, 2013-08-02 22:31

Szia!Köszönöm a választ!Én a tartósítószer mentes tartósításnak vagyok a híve,így kimondottan örültem ennek a receptnek,a meggy befőtteket is anélkül raktam el már tavaly is.Remélem,hogy megmarad karácsonyig mert a vendégeket szeretném ezzel is kínálni.Arra gondoltam,hogy kipróbálom vilmoskörtével és őszibarackkal is,mivel abból is van dögivel.(Nehogy már kárba menjen!)Csak rengeteg üveget kell még szereznem. :)Nagyon szépen köszönöm,hogy feltetted ezt a receptet,nagggyon jó!!!Köszi,köszi,köszi!!!!Tündi.Szia! U.i.:Az almára én is kíváncsi vagyok! ;)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2014-01-07 21:06

Szia Tündi.. elmúlt karácsony és én jelentkezem ahogy ígértem.. most ittam meg a kajszilevem eldugott maradékát.. örömmel jelentem, hogy kitartott.. semmi baja nincs... nagyon finom.. úgyhogy idén újból sokat teszek el (remélem lesz miből!) . Boldog Új Évet kívánok! Szia :D

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2013-08-03 14:32

Szia Tündi :D, én meg a meggybefőttekre lennék kíváncsi :D, jobban mondva a receptre, hogy hogyan teszed el... A kajszilé még jól tartja magát, csak nagyon fogy! Az almalé elkészítése után jelentkezem :)
Kellemes hétvégét kívánok! :D Szia

B.TÜCSI
B.TÜCSI Sat, 2013-07-27 11:39

Tegnap hirtelen felindulásból megcsináltam ezt a kajszilét.Hát Isteni lett!!!!Ma folytatom.Az lenne a kérdésem,hogy meddig tudom így eltárolni?

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2013-07-27 13:51

Szia Tücsi, én az első adagot úgy július első harmadában raktam el, és még azóta is jó! Még én se tudom meddig lehet így tárolni, feltett szándékom, hogy egyet elszúrok karácsonyig :), aztán majd meglátjuk. Elvileg a citromsav és a cukor tartósít ....
Amúgy nekünk is nagyon ízlik (én kb. 30-35 üveggel raktam el), egy nap egy üveggel (7dl) simán elfogy. Terveztem, hogy almalevet is próbálok gyártani hasonló módon, majd ha sikerül, referálok! Addig is szia :D