Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pityókás diós

Pityókás diós
Pityókás diós
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Milyen jó is az, mikor egy finomra sikerült ebéd után még valamilyen desszert is következik... történt egy nyári nap, mikor bográcsozás után előhoztam a tepsi pityókás süteményem... mikor megkóstolták, volt is nagy ujjongás... be is zsebeltem a dicsérő szavakat!! :-)))

hozzávalók / 6 adag

tészta

1. diós krém

2. csokis krém

tetejére

ajánlat

A tésztához és a krémekhez adott vajat célszerű pár órával felhasználás előtt kivenni a hűtőből, így sokkal könnyebb lesz kikeverni a porcukorral!!

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A margarint kikeverjük a porcukorral és a tojások sárgájával.
  2. Hozzáadjuk a kakaót, a lisztben elkevert sütőport, az apróra vágott diót, valamint a habbá vert tojások fehérjét.
  3. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Ha kihűlt, megkenjük a baracklekvárral.

1. diós krém

  1. Az őrölt diót a porcukorral, a vaníliás cukorral, tejjel és a rummal simára keverjük.
  2. Ezt a krémet rákenjük a lekvárral megkent tésztára.

2. csokis krém

  1. A margarint a porcukorral kikeverjük.
  2. A főzés nélküli pudingport elkeverjük.
  3. Majd a két masszát elegyítjük. Ezt a krémet is rákenjük a másikra.
  4. A tetejére olvasztott tortabevonót simítunk, és megdermesztjük hűtőben.
  5. Már csak az maradt hátra, hogy vízbe mártott késsel szeleteljük, és várjuk a dicsérő szavakat! Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23x36 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 16 971
elküldve: 10
receptkönyvben: 361
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: 3

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
695 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
receptverseny: Nagy húsvéti receptverseny, Somat Karácsonyi finomságok
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós rumos kocka, rumos csokoládés szelet, csokoládépudingos-diós sütemény

Hozzászólások (49)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2018-04-12 10:22

NoSalty köszönöm a nyereményt,a Baileys-t díszcsomagolásban,és a két díszpoharat is!!!Nagyon örülök neki!!! :-)))))))))))))))

dadimami
dadimami Sat, 2018-03-24 01:10

Kedves Iluska!
Gratulálok az 1. helyezéshez. Sajnálom ezt a kicsinyes vitát, ami méltánytalanul csökkentheti a siker miatti örömödet. 3 pontnyi különbség! Ennyi nem olyan nagy, hogy azért a NoSaltyt is el kelljen marasztalni, nyilvánvaló, hogy akinek több receptje van itt, az ismertebb, az ismeretség pedig több szavazót jelent. Egyébként pedig ez egy receptverseny, nem pedig vérre menő ketrecharc, vagy mint az ókori gladiátor külzdelem, ahol csak a győztes maradhat életben. Nyilván az 1. helyezés a legelőkelőbb, de jó lenne, ha örülni tudna a 2. és 3. helyezett is. Én a magam részéről gratulálok a Gesztnyés-meggyes szelet Nóra konyhájából, (8 szavazat), a Rigó Jancsi Ágicámdrágám konyhájából (12 szavazat), és a gltuénmentes svájci rolád (14 szavazat) valamint a Vendégváró szelet glutén- és laktózmentesen (8 szavazat), receptek feltevőinek, akik szerintem méltánytalanul kevés szavazatot kaptak. Jó lenne, ha senkinek sem szegné kedvét az eredmény. Kívánok minden résztvevőnek kellemes Húsvéti ünnepet, és sok sikert az ünnepi alkotásokhoz.
Üdvözlettel: Margó

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2018-03-24 12:36

Köszönöm Margó!!
Nevetséges olvasni,hogy emberek ennyire ráérnek a sok felesleges szavakat irkálni,és figyelni kinek mikor osztják meg épp egyik receptjét itt-ott.
Pl;én meg sem néztem facebook-on a megosztott süteményem...inkább kimentem a kertbe,és azon gondolkodtam mit hova fogok majd ültetni...... :-)))))

dadimami
dadimami Sun, 2018-03-25 00:41

Kedves Iluska!
Egyébként én sem láttam a facebook-on, pedig naponta odanézek. Ma is metszettünk, almafát, kis meggy és őszifát. Jó kertezést mindkettőnknek, és leginkább tavaszi időt.

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2018-03-26 10:01

Halihó Margó!!
Én ma bodzafát készülök metszeni......
Igen,igen jó kertészkedést kívánok neked is,nekem is,és persze hozzá a jó napsütéses időt!! :-)))

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Fri, 2018-03-23 13:18

Igaza van Gabysnak, mert este tíz órakor még egyenlően álltunk, de úgy látszik a döntetlenben nem tudtak volna beleegyezni! Itt mindig minden furcsán zajlik,de régen főleg! Mindig az nyer, kinek a legtöbb ismerőse van!

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2018-03-23 13:52

Szia Zsuzsamama!
Nem véletlenül írtam, hogy a NoSalty részéről durva és végtelenül inkorrekt volt a versenybe való beavatkozás. Iluska egyébként is állandó szereplő, a receptjeit sűrűn kiemelik az oldalon. Gondolom a fészbukon történő kiemelésével garantálták a legtöbb "nézői" szavazatot, hát ezt nevezem én csalásnak. Most még a legtöbb ismerősre se lehet kenni nagyon a dolgot (nyilván közrejátszik) de a NoSalty hathatós segítséget nyújtott a fészbukos kiemeléssel. Így nehéz azt mondani, hogy ez egy becsületes verseny volt. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy az utolsó 3 napon több időpontban próbáltam szavazni, de ez a "nem vagyok robot" című baromság csak pörgött folyamatosan, egyszer türelmes voltam, 3 percig vártam, aztán meguntam. Az egész oldalról van egy véleményem, de nem kommentálom. De a részvételi és szavazati szám mindent elárul. Emlékszel még, amikor iszonyú sok recept volt a versenyben és 10.ezer fölött volt az egy receptre szavazok száma? A mostani elég beszédes.
Szép hétvégét kívánok Neked, Gabi

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Fri, 2018-03-23 18:27

Szia Gabi!

Én is nyomon kísértem elejétől a végéig, most is ugyanúgy zajlott itt minden, ahogyan szokott, nem tisztán, az biztos!
Minden szavaddal, gondolatoddal egyetértek, osztom a véleményed!!!!!!

Szép hétvégét kívánok: Judyth

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2018-03-23 19:18

Szia Judith!
Csak a hozzászólásod miatt, megnéztem a végeredményt, egyébként nem érdekelt. Hozta azt, amit gondoltam.
Bár a kihírdetés úgy lett volna becsületes, ha azt írják az eredményhírdetési értesítőben, hogy:
Közönségdíjas: NoSalty csapatának hathatós segítségével: Iluska ....receptje.
Vedd elő a humorérzékedet, én jót nevettem rajta:)
Szép hétvégét kívánok én is:) Gabi

és még valami, én a "közönségdíj cím" helyett a NoSalty helyében csendben küldtem volna 2 üveggel Iluskának, a sok receptért cserébe, így még a befolyásolás (csalás) árnyékát is elhessegettem volna a fejem fölül, talán Iluska is örült volna. De hát nem vagyunk egyformák. Szerencsére:)

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2018-03-19 22:11

Végtelenül gusztustalannak és inkorrektnek tartom a többi recep feltevővel és sütireceptjével versenyzővel szemben, hogy a verseny finisében, 3 nappal a zárás előtt, olyan receptet emeltek ki a fészbukon ami szintén versenyben van.
Ha már reklámozni akarjátok, miért nem egy semleges sütivel -magyarul: olyannal, ami nem szerepel a versenyben - reklámozzátok. Azon már meg sem lepődők, hogy a kiemelt recept Iluskáé. Képtelenek vagytok korrekt módon versenyt rendezni évek óta.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Fri, 2018-03-23 15:56

Kedves Gabys,

A receptekre dolgozóként nem szavaztunk. Mivel Iluska rendszeresen tölt fel receptet így nagy eséllyel kerül kiemelésre receptje facebookon is, de versenytől teljesen függetlenül emeltünk ki olyan recepteket, amikre 0 vagy csak néhány szavazat érkezett, így semmilyen tudatos kivételezés nem történt, sem Iluskával sem a többi szakáccsal szemben.

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Fri, 2018-03-23 18:32

Na persze!
22-én regisztrált szakács, 22-én feltölti a receptjét, 22-én benevezi (ez az egyetlen egy recept tőle), 23-án nyer!
Gabys minden szavával, véleményével egyetértek, de ezt már itt - kénytelenek vagyunk - sajnos, megszokhattuk!!!

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2018-03-23 16:15

Egy szóval sem állítottam, hogy dolgozóként szavaztok bármelyik receptre. Iluskán kivül még nagyon sok receptfeltevő van, de néhány favoriton kivül, vagy ugyanazok receptek ismételgetésén túl nagyon kevés új recept ismeretével, (kivéve a saját receptjeiteket, amit azonnal, de rögtön) vagy régi nagyon jó szakács receptjének megismertetésével vagyunk "szegényebbek" Nem gondolom, hogy a receptfeltöltés mennyisége a meghatározó. (Lásd Évi néni speciális, remek receptjeit). Az sem igaz, hogy a versenyző receptek végéről tettétek ki a recepteket, mert csak 1 volt ilyen. Amikor a legelső bejegyzést írtam, Iluska recepjte épp első volt a listán, tehát csak ráerősítettetek. Versenyeztetek pl. 10 db. mosogatószert, amiben pl. a PUR is benne van,hogy döntsék el melyik a legjobb, de ezt úgy teszem, hogy kiemelem a PUR-t a verseny finisében. Egészen korrekt. Nem? Egyszerűen, úgy csináltok a megkerülő válaszaitokkal, hogy minden okés volt, pedig azt gyanítom tudjátok, hogy nem. Hatalmas hiba, baklövés volt. Ennyi.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2018-03-20 12:02

Kedves Gabys,

a Facebookra posztolásnál véletlenszerűen választanak fotót a szerkesztőink. A verseny lezárultáig még többször fog szerepelni a felhívás a közösségi oldalunkon, mindig más fotójával. Nem áll szándékunkban senkit sem befolyásolni, minden verseny során jóhiszeműen járunk el.

Üdvözlettel,
Nosalty csapata

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2018-03-20 13:09

Kedves NoSalty!
A véletlenszerű fotó kiválasztásánál gondolom nem egy nagy feladat a 70 db. recept nevét leellenőrizni, pláne úgy, hogy látható a receptnél hogy benevezett-e vagy sem.
Addig, amíg a receptfelhívás a semleges Bailey's képpel (poharakkal) történt korrekt volt. Úgy, hogy (az egyébként is gyakran kiemelt) Iluska sütijét tegnap kora este kitettétek a fészbukra, ha tetszik ha nem, a verseny korrektsége már megkérdőjelezhető. Ez az én véleményem szerint durva beavatkozás és befolyásolás a többiek hátrányára. Vagy mind a 70 ill. és a még beszavazó receptjét is felteszitek a fészbukra? Biztos vagyok benne hogy nem. A márkával történő felhívás teljesen korrekt, semleges volt, nem volt senki favorizálva, akit érdekelt megnézte, szavazott. Így viszont elvesztette ez a verseny a becsületes jellegét.
Üdv
Gabys

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2018-03-20 10:12

Szerintem a szerkesztők nem azt vették figyelembe,hogy pont ez a sütemény,épp be van nevezve bármilyen versenybe.......szerintem csak véletlen tették ki....(de úgy tudom,ez a kiemelés nem most volt,hanem 12 napja történt...nőnapkor)
Legalább, már akkor azt venném észre,hogy jobban gyűlnek a szavazataim.....de még azt sem lehet mondani.... :-((( :-)))

dadimami
dadimami Sat, 2018-03-17 14:01

Kedves Iluska!
Nem bírtam ki Húsvétig, - különben is megfogadtam már, hogy ünnepkor, vendégváráskor nem készítek új dolgot, tehát ki kellett próbálnom - nem bántam meg.
Az eredmény Hű + Ha!!! ez tényleg finom, vagyis eszméletlenül jó.
A tepsi mérete nálam kissé nagyobb volt, - így viszont több db lett a süti - ami nem hátrány. Pudingom csak mogyorós volt itthon, de ez nem okozott tragédiát, azzal is finom lett. Kevésbé macerás az elkészítése mint gondoltam, végül is csak keverni és kenni kell.
Köszönöm a receptet, azt hiszem többször is használatban lesz!
üdvözlettel: Margó

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2018-03-17 19:49

Hát, kedves Margó nagyon örülök,hogy végül is elkészítetted!!!Nem bírtad kivárni a húsvétot,nem csodálom,mert valóban finom......
Nagyon szívesen!Én köszönöm a kommentet......(én írtam amúgy neked levelet,most rajtad majd a sor.... :-))))))
Ja és köszönöm ha szavazol!!!!puszika

dadimami
dadimami Fri, 2018-03-09 23:51

Kedves Iluska!
Ez nagyon menő manó süti, így első olvasatra nagyon tetszik, de lehet, hogy csak Húsvétra, mert már tavasz van és metszeni kell, de ha Húsvét jön, akkor pedig sütni kell, és ez a süti pont olyan ünnepre való.
Köszönöm a receptet, remélem nekem is sikerélmény lesz, majd beszámolok róla.
üdvözlettel: Margó

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2018-03-10 12:53

Margókám,nagyon örülök ha neked is tetszik,várom a visszajelzést!!!
Már metszeni kell....!!!???-húha akkor irány,bár itt a völgyben még vannak éjszakai hidegek..:-))

Mari_posa
Mari_posa Tue, 2015-04-07 15:12

Szia İluska!
Engem az erdekelne, ha nincs fözes nelküli pudingppor , hogyan helyettesithetnem fözössel? Mİlyen formaban mit keverjek mihez??
Köszönöm a valaszt!

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2015-04-08 11:15

Szió!Akkor próbáld meg főzős pudinggal,és hogy jó sűrű legyen,valamivel kevesebb mint 3 dl tejjel főzd meg......jó sütést neked!! :-))

bricsesz
bricsesz Fri, 2015-01-02 22:52

Egyébként ,ha lapos is lett ,de nagyon finom!Másnap már a rum sem volt annyira karakteres,úgy látszik,állnia kell a hűtőben ,hogy az ízek összeérjenek.

bricsesz
bricsesz Wed, 2014-12-31 18:43

Nem tudom,mit ronthattam el, de nekem a hasonló méretű tepsiben igen lapos süti lett.A diókrém szinte folyós .A rum szerintem túl sok bele,ízre is:pedig minőségi rumot használtam.A képen a diókrém is magas,nálam a fent írt mennyiségből az is laposka lett.

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2014-12-31 20:30

Hát én sem tudom mit ronthattál el.Ha a leírás szerint 20 dkg dióból készült a diókrém,pont megfelelő állagúnak kell lennie.A nevében is benne van,hogy igen érződnie kell a rumnak,hisz azért 'pityókás'....
A leírt nagyságú tepsiben készült,és ilyen lett a végeredmény.....!!! :-))

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2014-11-19 11:04

Szia!Igen, ennyi kell hozzá.A főzés nélküli puding így lesz megfelelő állagú..... :-))

Zoralina0719
Zoralina0719 Tue, 2014-10-28 18:58

Fantasztikus sütireceptjeid vannak Iluska! Mentve (ez is) a kedvencek közé! :-)

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2014-10-28 19:56

Ezek szerint már többet is megnéztél,aminek nagyon örülök!Jó sütögetést az elkövetkezendő időben! :-))

Hasibecker
Hasibecker Tue, 2014-10-28 16:56

Szia Iluska! Engem a tepsi mérete érdekelne,köszönöm előre is, ha megírod.
Üdv.: Marika

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2014-10-28 18:52

Szia!23cm x 36cm-es tepsiben sütöttem,és jó,hogy kérdezed,pótolom a hiányosságom... :-)))

girlmind
girlmind Mon, 2014-10-27 12:08

Szia, érdekelne, hogy honnan jön a pityókás elnevezés. :)

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2014-10-27 13:59

Szia!Kérlek szépen eredetileg is ez a neve az újságban is,és gondolom a benne lévő rum miatt nevezték el....... :-))

1272
margarin 15 dkg
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
finomliszt 7 dkg
sütőpor 1 csomag
dió 10 dkg
tojás 4 db
sárgabaracklekvár 7 ek
dió 20 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 2 ek
rum 1 dl
margarin 20 dkg
porcukor 10 dkg
tej 1 dl
csokoládés pudingpor 1 tasak
tortabevonó 10 dkg