r
Nosalty Logó

Pirított csirkemáj Tündértől

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Tunder70
Pirított csirkemáj Tündértől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 232 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 928 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 133 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    603.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    382 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    130 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4120 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    742 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4113 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    50 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 232 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.3 g

Zsír

  • Összesen
    54.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1754 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2413.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    274 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    1530 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    520.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16480 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    83 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    9 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2969 micro
  • Kolin:
    996 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16450 micro
  • α-karotin
    55 micro
  • β-karotin
    282 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    200 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 928 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    251 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2354 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    424 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2350 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    29 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 133 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát karikára vágjuk.
  2. A csirkemájat ereitől megtisztítjuk, kettévágjuk, alaposan megmossuk, és lecsepegtetjük.
  3. Egy edényben zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, közben egy kis sót adunk hozzá, majd megszórjuk pirospaprikával, és kb. 1 dl vízzel felöntjük (nem kell sok víz rá, mert a máj is enged valamennyi levet, és sok idő nem kell főzéséhez).
  4. Beletesszük a májat, borssal megszórjuk (én szoktam egy kis paprikakrémet is beletenni), fedővel letakarjuk, és kb. fél óra alatt puhára főzzük.
  5. Amikor megfőtt, a fedőt levesszük, és zsírjára lesütjük.
  6. Sót csak tálaláskor szórunk rá, mert a sótól megkeményedik a máj! Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 104
  • Össznézettség: 64252
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Pirított csirkemáj Tündértől
Tunder70 15 recept

Olvasgattam ezen az oldalon a csirkemáj recepteket. Azért mertem feltenni, mert nem találtam ezt meg ilyen formában. Én így készítem a pirított csirkemájat. Tudod-e? A nyers máj kényes alapanyag, ne tároljuk sokáig! Egyáltalán, bármi olyan hús vagy belsőség, melyet véresen veszünk, rendkívül romlékony, mivel maga a vér hívogató táptalaja a lebontó baktériumoknak. Ezért a májat, amint lehet, azonnal tegyük hűtőbe, esetleg mélyhűtőbe (mert a máj jól fagyasztható), és tartsuk ott egészen a felhasználásig. Ha nem mélyhűtjük, 1-2 napon belül készítsünk belőle ételt. Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl vörös színű, se száraz felületű a nyers csirkemáj. Egy nagyon erős antioxidánsról, a L-ergothioneinről úgy hírlett, a csirkemáj az egyik legjobb forrása. Kiderült azonban, hogy a gombákban sokkal több van belőle.  A shiitake és a laskagomba jár az élen, de a csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban. (forrás: recept.hu)

Hozzászólások

pussycat

Kedves Tunder 70! Igazan ne vedd sertesnek, de ha majreceptrol van szo, sajnos nem tudom megallni, hogy ki ne fejtsem a velemenyemet. Eloszor is: te megsozod a hagymat mikor sutod, a vegen meg azt irod, hogy "sot csak a talalasnal szorunk ra, mert a sotol a maj megkemenyedik", de hiszen a so mar belekerult a hagymaval, ami eleg ahhoz, hogy megkemenyedjen a maj. A masik meg az, hogy szerintem, ha te vizet teszel bele akkor az nem piritott maj lesz, hanem megfo a vizben. Ha esetleg kivancsi vagy hogy en tulajdonkepen mirol beszelek, nezd meg "Piritott csirkemaj Vilitol" pussycat oldalan. Meg egyszer ne haragudj, hogy beleszolok a receptedbe! Udvozlettel: pussycat

Tunder70

Szia Pussycat! -Nem sért?dök, nem vagyok olyan fajta. Igen én megsózom a hagymát.Én anyukámtól anno úgy tanultam, hogy ha megsózzuk a hagymát, attól hamarabb megfonnyad.Ez a pici sózás nem befolyásolja a máj állagát. -A storymban leírom, hogy azért tettem fel ezt a receptet, mert ilyen formában nem találtam májreceptet. Én így készítem a pirított májat. -Igen, a vízt?l megf?, de utána lepirítom a zsírjára.Szerintem így is finom,próbáld ki egyszer. -Igen a Vilis receptet is olvastam már régebben.Ritkán szoktam így is készíteni, csak nálunk azt sült májnak hívják, illetve zsírban sült májnak.(valamint megúszom a máj lövöldözést,ha a fentiek szerint készítem, mert ám nagyokat tud l?ni ez a fránya máj) :) Köszönöm észrevételeidet, remélem elfogadod indoklásom. Üdv: Tünde

Törölt felhasználó

A sótól nem keményedik meg a máj, az csak mese. 20 éve f?zök, s még sose lett semmi baja a májnak, ha enyhén, pontosan sütés el?tt megsóztam.

Tunder70

Én egyszer régen, sertés májjal kicsit megjártam:)

szajmon

az mit jelent hogy zsírjára lesütjük

Tunder70

Azt jelenti, hogy elf? bel?le a víz és csak a zsír marad a máj alatt.

Törölt felhasználó

megcsináltam, finom. Köszönöm!

Tunder70

Örülök :)

handog

Ma ez volt az ebéd. Ilyen finom csirkemájat még nem ettünk!

Tunder70

Köszönöm :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!