Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomlé télire 'tartósító nélkül'

Paradicsomlé télire 'tartósító nélkül'
Paradicsomlé télire 'tartósító nélkül'
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha nem megfelelő az üvegek sterilizálása, akkor felfut a paradicsomlevünk. Megéri jól elmosni, majd kifőzni az erre szánt üvegeket, és finom, jó illatú levünk lesz.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Jól kimossuk az üvegeket és a kupakokat, majd kifőzzük 10 percig. Tiszta konyruhán lefelé fordítva szárítjuk.
  2. A paradicsimokat jól megmossuk, az esetleges hibákat kivágjuk belőle.
  3. Négybe vágjuk, és feltesszük főlni egy-két rottyanásig.
  4. Paradicsompasszírozón áttörjük.
  5. A tiszta levet lassú tűzön kevergetés mellett sűrítjük.
  6. Forrón üvegekbe szedjük.
  7. Mindegyik üveg tetejére vízbe mártott celofánt teszünk (vizes felével lefelé), majd a tetejére szórjuk a nátrium-benzoátot.
  8. A kupakokkal jó erősen lezárjuk, és pokrócba bugyoláljuk 1-2 napra. Hűvös helyre tesszük.

  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 93 404
elküldve: 12
receptkönyvben: 211
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
742 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: nyár
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paradicsomlé eltevése, házi paradicsomlé télen is

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosza
Nosza Sun, 2013-09-01 15:15

Sziasztok!
Sokat olvasgatom a saltyt, de csak azért jelentkeztem be, hogy jó hírrel szolgáljak :)
Nem kell tartósítószert használni. Se lekvárhoz, se befőtthöz, se paradicsomléhez.
Kicsit yoursival értek egyet, annyira fárasztó egymás ekézését olvasni, miért kell megsértődni a véleményeken? Azon, ha esetleg valaki jobb, egészségesebb, vagy gyorsabb módszert ír le a hozzászólásban, mint ami a feltett recept, azon szamárság megsértődni. Vagy nem kell olyan oldalra receptet tenni, amihez hozzá lehet szólni. Ha valaki nem bírja a kritikát, vagy rosszul esik neki, hogy valaki esetleg jobbat tud nála, akkor kell csinálni egy saját blogoldalt, és ott letiltani a hozzászólásokat.
Erről ennyit. Ami a lényeg. Nagy biznisz a tartósító használata, de teljesen felesleges. A lényeg a sterilitás. Az üveg, a fedél, és a betöltendő paradicsom, lekvár, szörp, bármi sterilitása. És ezt a sterilitást nem mérgekkel kell elérni, hanem hővel.
Ami csökkenti a sterilitást. A kifőzött üveget nem tesszük ki konyharuhára lecsepegtetni, szárítani, mert a konyharuha nem steril. A celofán teljesen felesleges, mert nem steril, és nem sterilizálható. A jól záródó fémkupak sterilizálható, az üveg is, és a paradicsom is. A lényeg az, hogy erős felforrás után még tíz percig erősen zubogtatva kifőzzük az üvegeket, és a forró vízből kiemelve rögtön beletöltjük a forró paradicsomot. Csak az időzítésre kell odafigyelni. Ha erős forrástól kezdve tíz percet erősen forrt a paradicsom is, az is steril már, rögtön tölthetjük a forró vízben ülő steril üvegbe. Dunsztolni sem kell, viszont egy nagy kosarat, műanyagkosarat kibélelünk, de azért, hogy a paradicsomos üvegeket fejre tudjuk állítani. Ha jó az üveg és a kupak, nem folyik ki, viszont erős vákuum lesz, ami által úgy rászorul a kupak, hogy se levegő, se erjesztő baktérium nem jut bele. Mehet a polcra, slussz. Ezen nem megsértődni kell, hanem kipróbálni. Érdemes. Mellékíz, felhalmozódó, rákkeltő vegyületek nélkül főztünk be. Ennél többet nem tehetünk a családunkért.

Lullika
Lullika / Lullika Wed, 2013-08-21 11:54

Köszi a tanácsot! Jó, hogy látom,hogy így is lehet a Na benzoáttal, hogy csak a kupak alá tesszük, mert én tettem már a paradicsomlébe és végig érezni lehetett az undorító ízét benne! Amit azelőtt mikor még szalicillel raktam el, soha!

yoursi
yoursi Mon, 2012-09-10 14:12

Én letiltanám azokat kapásból, akik megsértődnek kritikákon/véleményeken/hozzászólásokon. Ez egy olyan oldal, ahol mindenkinek jogában áll véleményt alkotni. A sok kérdőjel-felkiáltójel mögött nem kell állandóan rosszindulatot feltételezni, lehet egyszerűen meglepi a hozzászólót amit írnak, s lehet, hogy ugyanúgy figyelmetlenségből (nem azért mert gonosz és utálatos) esetleg átsiklik valamin, ami már le van írva. Legyetek már kicsit jóindulatúbbak egymással, mert az embernek már nem lesz kedve felnézni sem :) Nekem is van receptem, de eddig azt hittem érdekelhet másé is, ezek után hússzor meggondolom merjek e olvasgatni. "Csak egy icipict a jóindulatból" ahogy azt megénekelték már emberek :)

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2011-09-18 10:20

Üdv Wurgar!Nagyon kevés,talán egy-két üvegnyi!!-de nem tudom pontosan.

qewert
qewert Mon, 2011-09-19 09:18

Szia

kb fél liter de függ a paradicsom fajtájától is

qewert
qewert Sun, 2011-08-28 14:31

Hali

Én úgy gondolom hogy azok az üvegek "sterilek" idézőjelben írtam :-) a kupakok tiszták jól záródnak celofánnal még inkább.
Kis infó

"A befőző celofán befőttes üvegek lezárása szolgál, az üvegrehelyezéskor meglágyul, bőrszerűen nyúlik majd az üveg lezárásakor a gumigyűrű rögzítésekor hatékony zárást biztosít.
A befőző fólia hasonló célokra szolgál, használata azonban más mint a celofáné. Az üvegre helyezéskor a befőző fóliát nem kell bevizezni, hanem az üvegre rá kell melegíteni. Ez a fólia ugyanis hő hatására meglágyul és alakíthatóvá válik. A két záró, csomagolóanyag használata között az a különbség, hogy a celofán esetében az üvegben a lezárás után vákum keletkezik, míg a fóliával történő lezárása után vákum nem keletkezik, vagyis ez utóbbival tökéletes zárást nem lehet elérni. "

gyakorlatilag mindegy mit teszel a celofán tetejére az nem fog átszivárogni rajta. A tetejére meg mindegy mit teszel akár rózsaszirmot is tehetsz kinek milyen a fantáziája. Gondolom a spájziban tartod az üvegeket ott meg nem hemzsegnek a baktériumok.

A natúr befőtthöz hasonlóan http://dulmina.blogspot.com/2007/10/natrbeftt.html a paradicsomot is lehet tartósítani tartósító szer nélkül.

Üdvw

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2011-08-29 18:15

Szia!Én közreadtam valamit,aki akarja elolvassa,vagy így csinálja meg,vagy máshogy.Engem aztán nem érdekel,másnak hogyan romlik meg,az a lényeg nekem így tökéletes és kész!!

trauvi
trauvi Mon, 2011-09-05 15:45

Kedves ilus74!
Regisztráltam, csak, hogy neked írni tudjak :), mert felháborított az itt megjelent hozzászólások némelyike!
Ne foglalkozz az okostojásokkal, mindenütt vannak, ahol hozzá lehet szólni, ott kotnyeleskednek :), nem éri meg idegeskedni. Én is így csinálom és soha nem romlott még meg semmi. Régebben volt, hogy használtam tartósítót, na azok közül volt, ami kiforrt :).
További sikeres befőzést!!!!

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2011-09-06 12:27

Köszi aranyos vagy,nem idegesítem magam ilyenekkel,mert nem éri meg!!Igazad van....puszillak

qrqma
qrqma Sun, 2011-08-28 13:26

Kedves ilus 74!
Köszönöm, hogy közreadtál egy módszert Bálint gazdától. Tisztelem becsülöm az "Öreget",de tőle is hallottam néhány sületlenséget. Nem mondom, hogy ez a módszer nem működik, de, ha arról van szó, hogy tartósító szer nélkül, akkor tartósító szer nélkül!!!
Nem szerettelek volna megbántani a hozzászólásommal, de egyszerűbben is meg lehet oldani dolgokat.
Azért említettem a forrón, színültig töltést, mert az a lényeg, hogy kizárj minden levegőt. Ha jól záródó kupakkal feded le az üveget, nincs az a baci, vagy gomba ami bele kerülhet. A főzéssel pedig az elteendő anyagban lévő mikroorganizmusokat pusztítod el. A forrón színültig töltött, majd lezárt üvegben kihűlés után légritka tér keletkezik, ami "rászívja" az üveg szájára a kupakot ezért nehéz kinyitni (kis fizika, kémia, biológia). Egyébként a "Te" módszered is működik, mert láttam. Nem beléd kötni akartam, csak "feldobtam" egy egyszerűbb módszert. Bocsánat, ha megbántottalak!
Üdv.: qrqma

qrqma
qrqma Sat, 2011-08-27 12:39

Ha forrón öntöd az üvegbe vigyázva, hogy el ne durranjon, azt színültig töltve, majd jól záródó fémkupakkal lezárod, száraz dunsztba téve mindenféle tartósító nélkül eláll. Én a lecsót, lekvárt, zakuszkát, szörpöt ... így teszem el minden probléma nélkül. Soha nem romlott meg egy sem!
A Te esetedben a nátrium benzoát csak alibi, semmi köze az eltarthatósághoz! Üdv.: qrqma

sylvia25
Fincsi / sylvia25 Fri, 2012-09-21 11:36

Nagyon jó ez a módszer amúgy:) én is mindig szintig töltöm.. igaz hogy a tetejére..kb..1cm. olajat is és lezárom, na lekvárnál kompótnál nincs olaj:) de minden másnál igen...
Túl sokat nem variálok vele.. mindjárt sötét helyre teszem egymásmellé kihűlni...:)

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2011-08-28 11:01

Már ne haragudj,de nem magamtól szedtem.Egyébként minek léptél be ide,miért érdekelt ez a fajta paradicsomlé,ha neked jól bevált módszered van rá?!??!!!
Mindenki úgy csinál bármit ahogy szeretné,a No salty oldal még több lehetőséget,és segítséget kínál.Ha érdekel nézd meg ezt a videót,innen ered és nem csak "alibi"; http://www.youtube.com/watch?v=-u0aT6ASK6U

qewert
qewert Sat, 2011-08-27 12:08

ÜDVW

ha a celofán és a kupak között van akkor mi az értelme? Nem romlik meg a kupak? Vagy mi? Akkor nem mindegy hogy a polcra az üvegek közé teszem?

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2011-08-28 11:10

Mivel a baktérium,gomba kívülről is támadhat,ezért tanácsolják a bemeneti nyíláshoz.......
Viszont ilyet,hogy a polcra kell tenni még poénból is rosszul hangzik.

Tipetupa
Tipetupa / Tipetupa Sat, 2011-08-27 07:11

A celofán tetejére teszi, nem a paradicsomlébe. Ezért mondja, hogy tartósító szer nélküli.
Én nem szoktam oda se tenni és úgy is megáll. Annyi különbséggel, hogy a paradicsomokat nyersen paradicsompasszírozóval ledarálom. Az így nyert paradicsom léhez literenként teszek egy mokkáskanálnyi durva sót és három kiskanál cukrot. Összekötök egy jókora petrezselyem zöld és zellerlevél csokrot és ezt is belefőzöm. Mikor elkezd főni akkor főzöm 10-15 percet. Egy liter űrtartalmú pilleüvegeket hideg vízbe állítva töltök meg a paradicsomlével, ledugaszolom és ott hagyom kihűlni vízben állítva. Így a pilleüvegek a forró paradicsomlétől nem deformálódnak el, mikor jól kihűltek, teszem a kamrába.Így is kipróbálhatjátok. A petrezselyemzöld és zeller levél nagyon kellemes íz világot ad a paradicsom lének-ezeket persze nem rakom bele az üvegekbe :D, csak belefőzöm.

benari
benari Sat, 2011-08-27 07:10

A nátrium benzoát a celofán és kupak között van,igy nem érintkezik a paradicsomlével.Kedves qrqma,olvasd el még egyszer.Üdv.Benari

qrqma
qrqma Sat, 2011-08-27 06:41

A nátrium benzoát mióta nem tartósító??? aki ezt a cikket írta, legalább utána nézne és nem írna hülyeségeket!

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2011-08-27 09:32

Üdv qrqma!Igenigen,olvasd el figyelmesebben.......nem én írkálok hülyeségeket!!

225
paradicsom 5 kg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi