Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomlé télire Iluska konyhájából

Paradicsomlé télire Iluska konyhájából
Paradicsomlé télire Iluska konyhájából
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekem műanyag durva reszelőm van, ezzel szoktam készíteni. Könnyen megy, hamar kész az ember vele. Lehet több paradicsomból is készíteni, én a kertből szedtem hozzá, így bármikor tudok csinálni. A héja nem kerül bele, viszont a magja igen, de minket egyáltalán nem zavar. Az olaj tartósítja. Ismerek olyat, aki még kevés nátrium-benzoátot is tesz bele, de ha az üvegek sterilek, és mindent alaposan kimostunk, akkor baj nem lehet belőle.Ha megromlik, ott a mi rendszerünkben van a hiba, azaz valahol hibát követtünk el....

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az üvegeket mosás után semmiképp ne törölgessük el, csak hagyjuk a ruhán megszáradni! A higiéniára figyeljünk, mert azok a fránya baktériumok tönkretehetik a levünket....

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előtte való nap elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a fedelekkel együtt, majd konyharuhára téve lecsöpögtetjük.
  2. Alaposan megmossuk a paradicsomokat, a hibás részeket, a szár részt kivagdossuk. Félbevágjuk, és durva reszelőn, vagy amin az almát szoktuk, elkezdjük lereszelni. A végén a héja a kezünkben marad.
  3. Mikor készen van az egész  paradicsom, egy tiszta lábasba tesszük főlni. Kavargatva főzzük, és mikor forrni kezd, lejjebb vesszük a lángot, és még 10 percet főzzük.
  4. Egy olyan vízzel teli tálba vagy lábasba állítjuk az üvegeket, amibe beleférnek, és jól felforrósítjuk. Majd rögtön beletöltjük a levet, a tetejére 1 cm vastagon olajat öntünk, és szorosan rácsavarjuk a fedeleket.
  5. Ha megvagyunk az egésszel, száraz dunsztba tesszük, meleg takarókba bugyoláljuk, és másnapig hagyjuk kihűlni.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 752
elküldve: 11
receptkönyvben: 91
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
694 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olajjal tartósított paradicsomlé, télre eltett paradicsomlé, házi paradicsomlé

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

timicu
timicu Thu, 2014-08-14 22:51

Szia! Ha én azonnal fogyasztani szeretném akkor is forró vízbe kell tenni az üvegeket és utána dunsztolni?
Köszi

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2014-08-15 10:21

Szió!Ha nem akarod eltenni télre,és hamar felhasználod,akkor elég ha tiszta üvegbe kerülnek.Sem olaj nem kell rá,és az üvegeket sem kell forró vízbe állítani,sem dunsztolni.Legyen szép napod! :-))

Egyeske74
Egyeske74 Tue, 2012-09-18 16:30

Szia, én is reszelem a paradicsomot, bár ha ezt megemlítem az ismerőseimnek, furcsán néznek rám. :) Az üvegeimet mosás után, kicsi vizet töltve az aljára 3-4 percre berakom a mikrohullámú sütőbe, állítólag sterilizálásra nagyon jó. Mikró előtt egy-egy üvegem kifutott, de amióta így csinálom, még egy sem.

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2012-09-19 09:29

Szia,csináltam már hasonlóképpen,forró vízben kifőztem,majd mikróban sterilizáltam,és igenis volt olyan,hogy egy két üvegnyi nem sikerült, felforrt.Nem tudom milyen baktérium maradhatott életben mindezek ellenére?!!-de valami furmányos.......viszont,azért mégis készítek mindent, hisz legtöbbször minden elrakott dolog finom lesz!:-))

vargaleventene
vargaleventene Thu, 2012-09-06 18:52

azt szertném kérdezni,hogy beföttes üvegbe el lehet-e tenni a paradicsomlét? Mert nekem sajnos nincs más üvegem,estleg csak sörös üveg kerülne. elöre köszi a választ.

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2012-09-07 12:31

Üdv!Szerintem igen,csak alapos mosás,esetleg kifőzés után(nehogy megromoljon).Az olajat a tetejéről így könnyen le is lehet szedni,mármint ha befőttes üvegben lesz készítve. :-))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-08-20 17:49

Nagyon guszta, jó ötlet, főleg, hogy a paradicsom mostanság ilyen, nem egyszerre érik meg az összes,( mondjuk ez nem feltétlenül baj, sokáig van az ember lányának friss alapanyaga! ), és így klassz megoldása van az eltevésének.
Köszönöm.:-o
Éva-Anyóca

periscope
periscope / periscope Mon, 2012-08-20 13:50

Ez a reszelés egy kitűnő ötlet.... így könnyen elkészíthet kisebb menyiségből is. Nálunk a kertben nem egyszerre érik be a paradicsom, de így könnyen megoldható a befőzés. A mag pedig ha benne is marad, nem probléma. Köszi az ötletet!

556
paradicsom 4 kg
napraforgó olaj 2 dl