Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomlé télire

Paradicsomlé télire
Paradicsomlé télire
75 perc / előkészület: 45 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Használhatjuk főzéshez, fogyaszthatjuk frissítő italként.
A középső üveg sárga paradicsomból készült, az íze ugyanolyan mint a pirosé.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomot megmossuk, darabokra vágjuk.
  2. Paradicsompasszírozón kipréseljük a levét.
  3. Felrakjuk főni, és addig főzzük, míg a habját teljesen elfőzzük.
  4. Ezután előre kiforrázott üvegekbe töltjük, lezérjuk, és száraz dunsztban kihűtjük.
  5. Tartósítószer nem kell hozzá, a hőkezelés tartósít.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 946
elküldve: 2
receptkönyvben: 117
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Budai Tímea

Mióta szakács: 2011.07.27.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paradicsomszósz, 100 %-os paradicsomlé házilag

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torquemada
Torquemada Wed, 2011-09-07 14:36

A sárga paradicsomlé miatt álltam meg, épp ma csináltam én is. Tetszik!
De nem értem a 2x főzést.Nem nálad, csak olvasgattam és sok helyen találkoztam vele. De a Tiéd 1xű :-)
Forróvízbe dobom az alján keresztbe vágott paradicsomot, egy perc és a héja lejön magától. Nagy mixerbe darabolom, pépesítem majd a lábosba szűröm, a maradék esetleges héj és a magok kiesnek és már lehet is főzni. Az meg, hogy ki mivel ízesíti, ízlés dolga, és pl darálok bele feketeborsot is. Bazsalikom is néha beleesik, zeller se rontja :-)!
Olvasom a sütős üvegfertőtlenítést, én is azt használom, eddig bevált.
A Recept jó, egyszerű és könnyen elkészíthető, gratulálok hozzá! Ez a lényeg!

wkata
wkata / wkata Wed, 2011-08-31 08:14

Én nem szoktam kiforrázni az üvegeket mosogatószerrel kimosom,sokszor kiöblítem,lehetőleg jó forró vízzel.Majd beteszem őket a sütőbe,és kb.180 fokon"kifőzöm" 10-15pecig.Nem használok sem na-benzoátot,sem szalicilt,sem befőzőcukrot.Még soha semmi nem romlott meg.
Üdv..wkata

Callistha
Callistha Tue, 2011-08-30 15:49

Sziasztok! Mivel sajnos nem volt kitől megtanulnom, eláruljátok, hogy mit jelent az, hogy "kiforrázni". Nektek biztos egyértelmű, de én még sosem csináltam...

timeabu
Budai Tímea / timeabu Tue, 2011-08-30 21:45

Szia!
Én úgy szoktam, hogy az üvegek aljába teszek kb. 2 cm magasan vízet,és fektetve annyi üveget rakok a mikróba amennyi belefér (nekem 3-4 db). 5 percre bekapcsolom, utána pedig átlötykölöm a forró vízzel az üveg belsejét.
Mikró híján régen úgy csináltuk, hogy forró vizet töltöttünk bele, és azzal átmostuk.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdv,
Timi

Callistha
Callistha Wed, 2011-08-31 21:36

Köszönöm szépen! Remélem jól sikerül, mert ma délután eltettem az első adag paradicsomlevet. :)

wkata
wkata / wkata Sat, 2011-08-27 13:45

Nagyon jól néznek ki!Nekem az idén először volt a kertben sárga paradicsom,tényleg finom!Én ugyanígy teszem el a paradicsomlét.Semmiféle tartósítószer nem kell bele.Gratulálok!
Üdv.:wkata

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2011-08-21 22:12

jajdenagyon gyönyörű! nagyon jó ötlet sárga paradicsomból külön is készíteni.
gratulálok!
üdv,
toma

tucsike
tucsike Sat, 2011-08-20 14:59

Van egy békebeli gyümölcscentrifugám. Azzal centrifugálom le a feldarabolt paradicsomot, a visszamaradt magot, illetve héját jégkockatartóba lefagyasztom és télen levesbe vagy pörköltbe teszem. Igazi napérlelte. A levébe sót nem szoktam tenni, de zellert, paprikát belefőzök és mielőtt üvegbe teszem, kiszedem belőle.Nagyon finom tőle.

lidicuni
lidicuni / lidicuni Sat, 2011-08-20 12:25

Sziasztok,zellerrel tényleg nagyon finom aki bátrabb és szereti a pikáns ízeket az próbálja ki fahéjjal is,úgy is nagyon finom.))))))

Anci25
Anci25 Sat, 2011-08-20 11:50

Biztos finom lehet. Ki fogom próbálni.Köszi az ötletet.

Anci25
Anci25 Sat, 2011-08-20 10:31

Én először feldarabolom, megfőzöm, majd ledarálom és újrafőzöm a paradicsomot. Könnyebb darálni a már megfőtt paradicsomokat. 2-3 napig is tartom a száraz dunsztban. Nincs is ennél finomabb és egészségesebb. Soha nem szokott megromlani.

partaim
partaim Sat, 2011-08-20 12:15

Anya is így csinálja, azzal a pici különbséggel, hogy az első főzéskor a darabolt paradicsom mellé zellerzöldjét is dob, ez természetesen a második főzésbe már nem kerül bele.

Isteni.
Épp most konzervgyárat csinált a konyhájából. Minimum 2 évre el vagyunk látva. A gyümölcsöket én prezentálom a lekvárokhoz és befőttekhez a hatalmas gyümölcsöskertünkből.

timeabu
Budai Tímea / timeabu Sat, 2011-08-20 11:18

Ha teljesen éretten szeded le a paradicsomot, nincs szükség előfőzésre, mert az amúgy is puha.
Én most kaptam egy ötletet, miszerint ivólének sóval és zeller levéllel lehet ízesítve eltenni.

450
paradicsom 10 kg